Bana zarar -sana yarar !

Bana zarar -sana yarar !

BESİN İNTOLERANSI VE  BESİN ALLERJİLERİ

Besin hassasiyeti;  bir besinin tüketildiğinde veya kokusu alındığında vücudun verdiği  tepkilerdir. Her besinin hassasiyet derecesi farklıdır. Özellikle besin hassasiyeti fazla olan besin grupları mide barsak rahatsızlıkları, solunumda sıkıntı, baş ağrısı kusma gibi belirtilere yol açabilmektedir. Besin allerjileri ve intoleransı  kişiye özgüdür. Birinde allerji veya  intolerans yapan bir besin grubu diğer bireyde yapmayabilir. Dokunan bir besini  bireyin özelliklerine göre hiç tüketmemek veya çok az miktarlarda tüketmek  tedavide en etkili yoldur.

Besin hassasiyetini iki grupta incelemek gerekir. Besin intoleransı ve besin allerjileri

Allerji ile besin intoleransının arasındaki en büyük fark bağışıklık sisteminin verdiği ani  tepkidir. Besin allerjilerinde besinin miktarına bakılmaksızın en küçük miktarda tüketilen bir besin vücutta ani şok hatta ölüm tabloları yaratabilir. Bağışıklık sisteminiz o besini düşmanı gibi görür.Besin allerjileri hemen veya 1-2 saat içinde ani tepki verirler. Dudaklarda kızarma ,şişme, morarma ,nefes alamama, kalp hızının artması,kemik ve eklem ağrıları ile kendini gösterir.

Besin allerjilerinde bağışıklık sisteminiz yabancı bir besini antijen olarak görerek, hemen kendi IgE antikorlarını üreterek tepki gösterir.Bu antikolarlar hemen vücuda girmiş yabancı besine saldırır. Bu saldırının sonucunda vücutta iltihaba neden olan bir takım maddeler salgılanır. Bağışıklık sisteminiz bu iltihabı bakteri ve virüslerin yaptığını düşünerek bu maddelere karşı onları yok edici serbest radikal denilen maddeler salgılamaya başlar. Bu maddelerin üretimi vücutta kontrol altına alınmazsa vücutta sürekli harabiyetten dolayı yıkım başlar.

En çok bilinen allerjen besinler; buğday,süt,muz, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünlreri, kabuklu kuruyemişler, yer fıstığı,maya, baklagiller ( özellikle mercimek ve bezelye),çilek, domates,çikolata ,turunçgiller,paketli ürünlerin içinde bulunan birtakım katkı maddeleri.

Besin allerjileri dikkat edilmediği zaman bireyi ölüme kadar sürekleyebilirken besin intoleransı ile ailerjik tepkilerin çok daha hafif bir karşılığıdır. Besin allerjileri bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgili olurken , besin intoleransı bağışıklık sistemi ile ilgili oladabilir,olmayadabilir.Örneğin, Çölyak hastalığının sebebi gluten adı verilen proteinin vücutta sindirilememesi veya laktoz intoleransı denilen süt şekeri dediğimiz laktozun vücutta kullanılamaması halinde ortaya çıkan hazımsızlık,şişkinlik,sindirereme, karın ağrısı gibi durumlarla baş gösteren tablolardır. Birçok paketli üründe kullanılan Çin tuzu denilen (MSG) yani monosodyum glutamatta besin intoleransı yapan katkı maddeleri içinde yer almaktadır.

NELER YAPILABİLİR??

**Besin hassasiyetlerinde probiyotik takviyeler kullanılabilir.

**Laktoz intoleransınız varsa, soya sütü veya laktozsuz süt kullanabilirsiniz.

**Gluten intoleransı için , buğday ve buğdaydan yapılmış hiçbir ürünü kullanmayınız. Etiket kullanma alışkanlığı elde ediniz.

**Besin hassasiyetiniz belirli bir enzimden kaynaklanıyorsa doktor eşliğinde bu enzimi takviye dışardan alabilirsiniz. ( laktaz, amilaz gibi)
 


 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay

Dyt. Gizem TAŞKIN, 2005-2009 yılları arasında İzmir Güzelbahçe 60.Yıl Anadolu Lisesi’nde lisans öncesi öğrenimini tamamlamıştır. 2009 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 2014 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Halen Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Dyt. Gizem TAŞKIN, henüz öğrenciyken pek çok farklı kurumda staj yapmış ve mesleğine dair deneyim kazanmıştır. 2013 yılında Zekai Tahir Kadın Doğum Hastanesi’nde, 2013-2014 yılları arasında Ankara Başkent Hastanesi’nde (Klinik Diyetisyenlik), Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde ve TAİ / TUSAŞ -Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde staj eğitimlerini tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından 15 ay boyunca Eskişehir Diyetera Spor, Beslenme ...

Etiketler
Gıda allerjisi
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube