Bademcik - geniz eti ameliyatı sonrası öneriler

Bademcik - geniz eti ameliyatı sonrası öneriler

Aşağıda verilen bilgiler ve öneriler ameliyattan en iyi sonucun alınması için hazırlanmıştır.  

Dikkatle okunmalı ve özenle uygulanmalıdır.

Ameliyattan sonra, hekiminizi uygun gördüğü süre boyunca (3 ila 4 saat olabilir) bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Özellikle çocuk hastalarda 1–2 saat süreyle huzursuzluk, ağlama olabilir; ilk gün anestezinin ve yutulan kanın etkisiyle bulantı ve kahve telvesi gibi kusma olabilir. Önemli değildir. Ancak kusma artıyorsa, ağızdan veya burundan taze kan geliyor ve kanama bir süre devam ediyorsa mutlaka doktora haber verilmelidir.

Çok özel durumlar dışında hastanın gece hastanede kalmasına gerek yoktur. Anestezi etkisi geçince, ağızdan beslenme başladıktan sonra, aynı gün taburcu olur. Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir. Ağrıyı artırabileceği için, ekşi ve asitli gıdalar, kola, gazoz, asitli meyve suları, ekşi ayran içilmemelidir. 3 günden sonra yavaş yavaş diğer gıdalara geçilebilir.

İlk günlerde özellikle büyük hastalarda yutkunurken çok ağrı olacaktır. Ağrı kulaklara vurabilir, endişe edilmemelidir. Tavsiye edilen ağrı kesici ilaçları tam olarak kullanmak gerekir. Ağızdan kullanılan ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrı oluyorsa ya da ağrı nedeniyle ilaçlar tam içilemiyorsa, çocuklara ağrı kesici fitil konulabilir veya iğne yapılabilir (çocuk ve erişkine). Kanamayı artıran ilaçlar (aspirin ve benzerleri) kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bazı hastalarda koruyucu bir antibiyotik gerekebilir, eğer antibiyotik önerilmişse düzenli bir şekilde, doz tamamlanıncaya kadar tam olarak kullanılmalıdır.

İlk günlerde bademciklerin yerleri beyazlaşır, bu iltihap değildir, ağız içi yaraları beyazlaşarak iyileşir. Ağız kokusu olabilir. Bu nedenle özellikle büyüklerde ağız temizlenebilir veya gargara, spreyler kullanılabilir.

Bol miktarda su ve sulu gıdalar içilmelidir. Yeterli miktarda sıvı alınmazsa ateş yükselebilir, hastalık hali artabilir.

Ameliyattan iki gün sonra sıcak olmamak şartıyla duş yapılabilir

Kulağa tüp takılmış ya da kulak zarı çizilmişse ameliyat sonrasında kulaktan az miktarda kanlı akıntı gelebilir; önemli değildir. İlk kontrole kadar kulağa su kaçmaması için duş yapılmamalı; yapılacaksa tıkaçla kulak kapatılmalıdır.

Ameliyattan sonra birkaç hafta süreyle seste değişme, boğukluk veya incelme olabilir.

Bademcik ameliyatlarında çocuklarda iyileşme süresi 4–5 gün iken, büyüklerde 10 güne kadar uzayabilir. Sadece geniz eti ameliyatı yapılmış ise, iyileşme süresi genellikle 1–2 gündür.

İlk kontrol, bir hafta sonra hekiminiz tarafından yapılacaktır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Koç

Prof. Dr. Ahmet KOÇ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Ahmet KOÇ, iyi derecede ingilizce bilmekte ve mesleki çalışmalarına Özel Kozyatağı Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Bademcik ameliyatı
Prof. Dr. Ahmet Koç
Prof. Dr. Ahmet Koç
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube