Aşırı zayıflama sonrası oluşan görsel şekil bozukluğuna ameliyat ile çözüm

Aşırı zayıflama sonrası oluşan görsel şekil bozukluğuna ameliyat ile çözüm

Post Bariatrik Cerrahi Nedir? Obezite tedavisi alanında son yıllarda ortaya çıkan yeni ameliyat teknikleri ve yaşanan gelişmeler kısa zamanda yüksek miktarda kilo vermeyi mümkün kılmıştır. Kilo kaybı sonrası vücutta belirgin düzeyde sarkma ve deformasyon gelişir. Karın bölgesinde, memelerde, kollarda, bacaklarda, popo da, sırtta oluşan sarkmaların sebebi kaybedilmiş olan doku elastikiyeti nedeni ile geri dönüşümsüz hale gelmiş cilt değişiklikleridir. Post Bariatrik Cerrahi, bu sorunla karşılaşan hastaların estetik beklentilerini karşılamak ve normale yakın bir görünüm elde edilmesini sağlamak için devreye girmektedir. Vücut şekillendirme cerrahisi yüz, meme, karın, kol ve bacaklarda gelişen deformiteleri düzeltme amacıyla bu alanlardan fazlalık dokuların çıkarılarak gerdirilmesi ve sıkılaştırılmasını kapsamdadır.

Kilo kaybı sonucu oluşan deformite ve sarkmalar, psiko-sosyal zorluklara, kat yerlerinde pişik ve yara açılmalarına, hareket esnasında rahatsız edici sürtünmelere ve denge sorunlarına sebep olmaktadır. Bir dizi ameliyatları kapsayan post bariatrik cerrahide amaç kişinin her anlamda yaşam kalitesini arttırmaktır.

Kimlere yapılır- Ameliyat öncesi  nelere dikkat edilmelidir? Bariatrik operasyon yapılmış hastalar 12-18 ay arasında bir süreyi tamamlamalı, son 6 ayda kilosu sabit ve vücut kitle indeksi 30 kg/ m2 altında olmalı, sigara kullanımı en az 2 ay öncesinden bırakılmalı, Aspirin ve ağrı kesiciler, bitkisel ilaçlar kanamayı arttırabileceğinden dolayı uzak durulmalı, yara iyileşme problemine neden olacak ek hastalığı bulunmamalı, uygulanacak estetik ameliyatlar ile elde edilecek sonuçlar hakkında mantıklı ve bilgilendirilmiş olmalı, beslenme şekline dikkat etmeli, spor/egzersiz  yapabilmeli, ameliyat yoğun bakım şartları uygun olan iyi bir hastanede yapılmalı, size refakat edecek bir kişi ilk gece için yanınızda hazır olmalıdır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nedir? Cerrahi uygulama alanı üzerine doku yapıştırıcı bantlar yerleştirilerek hastalara vücut korseleri giydirilir. Cerrahi sonrası ilk bir kaç gün için cilt altında kan ve sıvı birikmesini engellemek amacıyla drenler yerleştirilebilir. Uyulması gereken kurallar hastaya söylenerek kullanması gereken ilaçlar hastaya bildirilip doktor kontrolünde cerrahi alanda gelişebilecek enfeksiyon ve yara iyileşme problemleri açısından erken dönemde hasta izlenir. Cerrahi alanının zorlanmaması için bir kaç gün yada hafta dikkat edilmeli, genel olarak dik pozisyonda iken kendilerini geriye doğru aşırı germe hareketlerinden korumalı hafif öne eğik yürümelidir. Uyurken dizlerinin altında bir yastıkla erken dönemde destek sağlaması yararlı olacaktır. Ameliyat sonrası erken dönemde harekete geçmek ve yürümek ayrıca yeteri kadar su içmek olası Derin Ven Tromboz  (bacaklarda kan pıhtısı oluşumu) gelişimi riskini belirgin düzeyde azaltır. Vücut şekillendirme hastalarında ilk gece hastanede kalması hasta konforu ve takibi açısından uygun olacaktır.

Zayıflama sonrası vücut şekillenme süresi ne kadardır? Bazı olgularda tek seferde istenilen sonuca ulaşmak mümkün olmayabilir. İkinci bir cerrahi girişime ihtiyaç duyulabilir. Spor yapan, kilosu sabit hastalar ve cilt elastikiyeti korunmuş hastaların sonuçları genellikle uzun dönemde kalıcı olurken, bu gurubun dışında ki hastalarda ileri dönemde ek deformiteler gelişebilir ve ek uygulamalara ihtiyaç duyulabilir. İstenilen sonuca ulaşmak için fazlalık dokunun tamamen uzaklaştırılması gerekir ve hastanın iz kaygısı olmamalıdır. Aşırı kilo kaybı sonrası geçirilen vücut şekillendirme cerrahileri sonrasında estetik sonucun net olarak elde edilmesi 2 yılı bulabilir.

Cerrahi sıralama ne olmalıdır? Cerrahinin zamanlaması önceden planlanmalı ve mümkünse hasta konforu açısından deformiteler kısım kısım ele alınmalıdır. Tüm alanların bir arada şekillendirmeye çalışılması, cerrahi alanın genişliği açısından hastayı zorlayabileceği gibi, cerrahi süreyi de uzatacağından dolayı hasta açısından risk oluşturmaktadır. Aşağıdaki sıralama dikkate alınarak hasta bazlı değerlendirme yapılarak cerrahi planlama yapılır. 1. Karın, popo ve dış bacak bölgesi, 2. Meme dikleştirme 3. Kol germe 4. İç bacak germe 5. Yüz germe şeklinde sıralanabilir.

Vücut germe nasıl yapılır? Sarkmış olan karın, bel, kalçalar, dış ve iç bacak alanlarının tümünün askılanması işlemidir. Kesi hattı hastadan hastaya değişmekle birlikte bel bölgesindeki sarkıkları da gidermek için bir kemer gibi çepeçevre yapılan bir kesi ile sağlanabilir. Popo askılama işlemi de bu uygulamaya eklenmelidir. Benzetme yapılması gerekirse bir pantolonun giydirilmesi gibi, alt beden üst bedene çekilerek fazlalık dokunun vücuttan uzaklaştırıldığı cerrahi biçimidir.

Meme dikleştirme nasıl yapılır? Tüm vücut dokuları gibi meme dokusu da deforme olarak hastada estetik problemlere neden olur. Hem sarkma hem de doku eksikliği bir arada bulunabilir. Fazla cilt çıkarılarak, kalan meme dokusuna şekil verilerek deformite giderilir. Kesi hattı meme başı çevresinde, meme başından aşağı uzanan alanda dik şekilde ve meme katlantı alanında yatay planda uzanmaktadır. Meme başındaki ve meme katlantısı altında kalan iz genel olarak gizli kalır. Memeyi şekillendirmek amacıyla silikon implant ihtiyacı olan hastalar olabilir.

Kol germe nasıl yapılır? Kol sarkmalarının giderilmesi kolun arka iç kısmından yapılan çizgi şeklinde dirsekten koltuk altına uzanan bir insizyonla (kesi) sağlanır. Fazlalık doku varlığı durumunda ise insizyon uzatılarak meme yanlarında ki dokular da çıkarılabilir. Amaç sarkıklığı minimale indirerek kolun yuvarlak yapısını tekrar elde etmektir. Ancak kollar başın üzerine kaldırıldığında izler görünür hale gelebilir.

Bacak germe nasıl yapılır? Bacağın iç kısmında kalacak şekilde kasık ve diz arasında uzanan insizyonla amaç gergin ve sarkık olmayan bir bacak elde etmek ve aynı zamanda izlerin karşıdan bakıldığında görülmesini engellemek olmalıdır. Dış bacak bölgesinin gerilmesi ve askılanması ise karın germe ameliyatı esnasında popo üst kenarına kadar uzatılan insizyon ile sağlanabilir. Bu sayede bel bölgesinde ki fazlalık doku uzaklaştırılırken aynı zamanda popo dikleştirme ve dış bacak germe işlemi sağlanmış olur.

Ameliyat sonrası iyileşme süresi nedir? Bu süre yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte on günle bir ay arasında bir süreyi kapsar. Tam şekillenme gerekli öneriler ve girişimlerle maksimum 2 yıl sürebilir.

Olası riskler nedir? Vücut üzerinde yapılacak kesiler cerrahınız tarafından yarar-zarar ilişkisi önemsenerek belirlenir. Ancak her cerrahi girişimde olduğu gibi bu girişimlerde de bir takım riskler mevuttur. Ameliyat öncesinde Post Bariatrik Cerrahi ile ilgili hastalara okutularak imzalatılan formdaki risk faktörleri görülme ihtimali çok nadir dahi olsa hastaya belirtilir. Başlıca riskler; kanama ve enfeksiyon, yara yerinden akıntı olması, yara iyileşme bozukluğu, cilt kaybı, kan pıhtılaşmasına bağlı derin ven trombozu ve pulmoner emboli, genişlemiş ve kabarmış iz, ciltte duyu kayıpları, anestezi riski, fazlalık cilt ve düzensizlikler şeklinde sıralanabilir. Bu riskler ameliyat öncesinde doktorla konuşulmalı tam olarak bilgi sahibi olunmalıdır

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Betül Tanoğlu Erdemir

Op. Dr. Betül TANOĞLU ERDEMİR, lisans öncesi eğitimlerini Konya'da tamamlamıştır. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı olmuştur. 1999-2005 yılları arasında ise Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Kliniği'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

2005 yılında Karaman Devlet Hastanesi'nde, 2006 - 2010 yılları arasında Üsküdar Devlet Hastanesi'nde ve 2010 - 2015 yılları arasında Pendik Devlet Hastanesi'nde Uzman Hekim olarak görev yapmıştır.

Op. Dr. Betül TANOĞLU ERDEMİR, 2015 yılı itibariyle İstanbul - Pendik'te bulunan Plastderm isimli kendi özel muayenehanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ameliyatsız estetik uygulamalar
Op. Dr. Betül Tanoğlu Erdemir
Op. Dr. Betül Tanoğlu Erdemir
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube