Aşırı terleme tedavisi

Aşırı terleme tedavisi

Aşırı terleme şikayeti olanlar önce bir hekime başvurmalıdırlar. Terlemeye sebep olan bir hastalık durumu olup olmadığının değerlendirilmesi çok önemlidir. Muayene ve tetkikler sonucunda herhangi bir hastalık saptanırsa hastalığın tedavisi düzenlenir. Eğer hastalık saptanmazsa aşağıdaki yöntemler tedavi seçenekleridir :

1)      Hafif ve orta derecede şikayeti olan hastalarda öncelikle terlemeyi önleyen sprey ve pomatlar denenir

Koltuk altı, el ve ayak terlemelerinin hafif orta şiddetteki vakalarında aliminyum klorid içeren merhem ve spreyler kullanılabilir. Bu tip ilaçlar ter bezlerinin ağzını tıkayarak ter atılımını önlerler. İlaç, gece kuru cilde uygulanır ve ortalama 6-8 saat sonra yıkanarak temizlenir. Terleme önleyici merhemler ve spreyler ilk önerilen basit tedavi şeklidir. Önce hergün daha sonra durumun düzelme düzeyine bağlı olarak aralıklı olarak uygulanırlır.

Erken dönemlerde hastaların yarısında cilt irritasyonu gelişebilir. Tedaviden etkinlik görmek uzun zaman alabilir.

2)      İlaç tedavisi

Ağızdan kullanılan psikotrop ve antikolinerjik ilaçlar bir süreliğine faydalı olabilir ama ciddi yan etkileri yüzünden uzun süre kullanılamazlar

3)      İyonoforez Tedavisi

Aşırı el ve ayak terlemesinde kullanılır. Eller ve veya ayaklar elektrolit solüsyonu veya metal plaka içeren bir küvete konur. İçine insanı rahatsız etmeyecek düzeyde elektrik akımı verilir. Elektrik akımının oluşturduğu iyonlar ter kanallarını belirli bir süre kapatarak terlemeyi önler. Gebelikte, kalp pili olanlarda ve metal implantları olan hastalarda uygulanamaz.

Tedavinin süresi hastaya göre değişmekle beraber ortalama 4-7 haftadır. Başlangıçta 3 günde bir, sonra haftada bir seans uygulanır. Tedavinin etkinliği 2-12 hafta devam eder, ardından terleme yeniden başlar.

4)      Botox Tedavisi

Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilen toksindir. Tıpta ve medikal estetikte bir çok alanda kullanımı olan botox el, ayak ve koltuk altı terleme tedavisinde de oldukça etkili bir metoddur. Terlemeye neden olan sempatik sistem sinirlerinde geçici felç durumu yaratarak tedavi sağlar.

Uygulama yapılacak bölgeye lokal anestetik krem sürülerek bölge uyuşturulur. Uygulama yaklaşık 30 dakika sürer. İlacın etkinliği yaklaşık 3 gün sonra ortaya çıkar. Etkinlik süresi hastadan hastaya değişmekle beraber 5-8 aydır.

5)      Ameliyat

Aşırı terleme durumlarında endoskopik torakal sempatektomi ameliyatı yapılır. Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Fazla terlemeye neden olan sinirler kesilerek çıkartılır ya da koterle yakılır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olmaz. Kalıcı çözüm sağlar.


 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube