Anne sütünün faydaları

Anne sütünün faydaları

Anne sütünün faydaları

İçerdiği protein, karbonhidrat ve yağ, vitamin, mineral miktarı ile anne sütü bebeklerin tüm gereksinimlerini altı ay boyunca tek başına karşılayabilen harika bir besindir.

Anne sütü hangi hastalıklara karşı korur?

Enfeksiyonlar ( kulak iltihabı, ishal, solunum sistemi enfeksiyonları, menenjit, idrar yolu    enfeksiyonları, apandisit)
Allerjik hastalıklar
Ani bebek ölümü
Erken doğan prematür bebeklerdeki barsak hastalıkları (Nekrotizan enterekolit)
Kognitif gelişme, rutin aşılara antikor yanıtı ve görme keskinliği gelişmesi daha iyi olmaktadır.
Ayrıca bebeklik çağında yeterli süreyle anne sütü almış erişkinlerde lenfoma, lösemi, multipl skleroz, diabetes mellitus, kronik karaciğer hastalığı, ülseratif kolit, obesite, Crohn ve çölyak hastalığı riski azalmaktadır.

Etkili emzirme nasıl olur?

Memeye iyi yerleşen ve etkili emen bir çocuk areola ( meme başı ve etrafındaki kahverengi halka) ve alttaki meme dokusunun çoğunu ağzına almıştır. Meme başı ile birlikte ağza alınan areola ve meme dokusu damağa doğru uzanınca bir emzik oluşturur. Bebek meme başından değil bu meme dokusundan emer. Dil önde, alt dişetlerinin üzerinde ve laktiferöz sinüslerin altındadır. Alttan meme başını sarmalıyor şekildedir.

 

Etkili emen bir bebekte;  Bebeğin ağzının geniş açık olduğu, alt dudağının dışa dönmüş olduğu, çenesinin memeye dokunduğu, yanaklarının yuvarlak ya da annesinin memesine doğru düzleşmiş olduğu, ağzının üzerinde ve altında görülen areola büyüklüğü karşılaştırıldığında; ağzının üzerinde daha fazla, altında daha az aleora bulunduğu, emzirme sonrasında meme ve meme başının sağlıklı görünümde olduğu görülür.

Emzirme sırasında meme yuvarlakmış gözükür. Memelerin emzirmeden önce dolu sonra yumuşak olmaları, bebeğin memeyi boşalttığını gösterir. İlk günlerde emzirirken uterus (rahim) ağrıları olabilir.

Uygun emzirme pozisyonu nasıl olmalıdır?

Bebeğin başı ve vücudu düz bir hat üzerinde olmalı,
Bebeğin yüzü memeye doğru, burnu meme ucunun karşısında durmalı,
Anne bebeğin vücudunu kendi vücuduna yakın tutmalı,
Yenidoğan bebekler sadece baş ve omuzdan değil, poposundan da destekli tutulmalı 
 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gülten Türkkanı Asal

Uzm. Dr. Gülten TÜRKKANI ASAL, 1974 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde doğmuştur. İlkokul ve orta öğretimini Mersin'de tamamlamıştır. Tıp öğrenimini 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimine 2000 yılında başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde 2003-2004 yılları arasında Başasistanlık görevi yapmıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığını 2005 yılında tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde 2005- 2010 yılları arasında Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları üst ihtisasını tamamlamıştır. Mecburi hizmet görevini Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı olarak Seka Devlet Hastanesi, Alikayha Ek Hizmet Binası, Kadın Doğum ve Çocuk H ...

Etiketler
Anne sütü dönemi
Uzm. Dr. Gülten Türkkanı Asal
Uzm. Dr. Gülten Türkkanı Asal
İzmir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube