Anne sütünü artırıcı öneriler

Anne sütünü artırıcı öneriler

ANNE SÜTÜ VE BESLENE

Anne sütü şüphesiz bebek beslenmesinde tam olarak yeri doldurulamayan tek besindir. Anne sütünün yeri çok özeldir. Anne sütü olabildiğince iyi değerlendirilmeli ve bebeğe verilmelidir. Peki anne sütünü artırmak için neler yapılabilir.

1- Günde 3 litre su için: Anne sütünün % 90'ı sudur. Yeterli miktarda su ve sıvı besinler süt salgılanması için temel unsurdur. Her emzirme sonrası sıvı almaya özellikle bir miktar su içmeye özen gösteriniz. Su ihtiyacınızın bir kısmını taze meyve suyu, ayran, az şekerli komposto ve maden sularındanda karşılayabilirsiniz.

2- Bebeğinizle vakit gecirin: Özellikle doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin hiç ayrılmadan birlikte olmaları ve ilerleyen zamanda anne bebekle teması süt yapımını uyaran ve süt verimini artıran en önemli etkendir.

3- Bebeğiniz her ağladıkça emzirin: Bebeğin sık aralıklarla emmesi süt yapımını uyaran en önemli etmendir. Anne sütü aldığı dönemde bebeğiniz istedikçe ( ağladıkça ) emzirin.

4- Bebeginizi emzirmede ısrarcı olun: Bebeğiniz sizi emerken çabuk yoruluyor, hatta uykuya dalıyor olabilir. Bu karnının doyduğu anlamına gelmez.Uykuya dalsa bile yanağını hafifçe okşadığınız zaman uykusunun içinde bile olsa emmeye devam edecektir. Unutmayın bebeğiniz emdikçe sütünüz artacaktır. Bebek emmeyi keserse ,memeler kısa bir süre sonra süt üretmeyi durdurur.

Sezaryen doğum sonrası süt gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması süt oluşumu için önemlidir. Çok mecburi durum olmadıkça mamaya başlamayın.

5- Günde 3 bardak süt- yogurt tüketin: Süt – yoğurt süt üretimini artırır. Ayrıca anenenin kemik ve dişerinin korunmasında çok faydalıdır. Emzirme döneminde yeterli süt- yoğurt tüketilmediği zaman diş kayıpları ve kemik erimesi oluşabilir.

6- Her Öğünde sebze ve salata tüketin: Sebze salata içerdiği vitaminler sayesinde sizi ve bebeğinizi hastalıklardan korur ve süt miktarını artırmaya yardımcı olur.

7- Günde en az 3 porsiyon meyve tüketin: Meyvelerde içerdiği vitaminler yönündne çok faydalıdır. Meyvelrinizde çeşitliliği sağlayın. Hergün farklı farklı renkteki meyveleri tüketin.

8-Hergün düzenli olarak yumurta, peynir ve et,tavuk balık tüketin : Kaliteli süt salgılanması için mutlaka protein içeren yiyecekler tüketilmelidir.Ayrıca yumurta ve et ürünler emzirme döneminde gelişebilecek kansızlık probleminide önler.

9- Sık sık az az beslenin: Hem bebeğinizin sütünü artırmak hemde hamilelik döneminde alınan kiloları farketmeden vermek için sık sık az az beslenin. Sık sık beslenmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de gün içinde daha dinamik ve enerjik olmanıza ve dolayısıyla kilo vermenize yardımcı olur.

10- Kendi kendinize diyet yapmayın: Hamilelik döneminde aşırı kilo aldıysanız doğumdan hemen sonra kilo vermek için acele etmeyin. Bebeğinizi düzenli emzirdiğiniz süre içerisinde zaten yavaş yavaş kendiliğinizden zayıflayacaksınız. Günlük süt salgılamak için ortalama 500 kkal harcamanıza yardımcı olur.500 kkal 1 saat yürüyşle harcanabilecek kalori miktarıdır. Mutlaka diyetsiyenden destek almanızda fayda olacakdır. Diyetisyen kontrolünde hem bebğinizin sütü azalmayacak hemde daha bilinçli ve sağlıklı zayıflarsınız.

11- Beslenmenizden karbonhidratları çıkarmayın: Emzirme döneminde karbonhidrat ( ekmek, meyve) tüketimini azaltmayın. Karbonhidratlar günlük enerji ve posa ihtiycımızı karşılamktadır. Basit karbonhidratlar ( şeker, tatlı vss) çabuk açıktırdığı için tüketmemeye çalışın. Tam buğday ekmeği, bulgur, prinç ve makarna ölçülü olarak her öğünde tüketiniz.

12- Tatlı tercihinizi sütlü tatlıdan kullanın: Sütlü tatlılar ( sütlaç, dondurma) hamur tatlılarına göre kalori ve yağ içeriği daha düşüktür. Ayrıca sütlü tatlılar sütle yapıldığı için daha besleyicidir. Süt oluşumu için çok fazla şekerli gıda ve tatlı tüketmeye gerek yoktur. Bu size kilo katmanın dışında başka bir şey yapmaz.

13-Hergün dışarı çıkın ve yürüyüş yapın: Doğumdan sonra evde kapalı kalamak hem kilo almanıza hemde depresyona neden olabilir. Bu nedenle günde en az 30 dakika dışarı çıkın. Dışarı çıkmak hem kilo vermenize yardımcı olur, hem depresyonu önler hemde güneşlenmek sayesinde kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olur.

14- Düzneli uyumaya çalışın kendinizi aşırı yormayın:Yorgunluk süt oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. Süt veren bir anne dinlenmeye özen göstermelidir.

15-Emzirme sürecinde alkol, sigara ve kafeinli- gazlı içecekler tüketilmemelidir. Bunlar süt oluşumunu olumsuz etkiler.

16- Gece mutlaka emzirin: Bebeğinizi gece emzirirseniz sütünüz çok artar. Gece emzirmek prolaktin hormonunun kanda yükselmesini sağlıyor. Bu da sonraki emzirmelerde anne sütünün artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca prolaktin anneyi gevşeterek uykusunu getirdiğinden, geceleri emzirme anneyi dinlendirir.

17- Mutlu olun ve gülün: Mutlu olmak anne sütünü artırmada herseyden daha faydalı bir unsur. Emzirme süresi boyunda sizi mutsuz edebilecek ortam ve kişileren uzak durun.Stresden uzak durun. Bol bol gülün.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nurcan Bıçakcı

Etiketler
Bebek
Dyt. Nurcan Bıçakcı
Dyt. Nurcan Bıçakcı
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube