Anal abse ve fistül

Anal abse ve fistül

Nedir?

Anal fistül genellikle anal kanalla anüs etrafı cildi arasında epitelize olmuş, uzun süredir devam eden bağlantı anlamına gelir. Genellikle anal kanal (barsağın cilde açıldığı son kısım) ile anüs çevresi cilt arasındaki “dar yol” olarak adlandırılır.

Sebebi?

 Genellikle anüs içi veya çevresi abse gelişiminden sonra karşımıza çıkar. Bu absenin uygun şekilde iyileşememesi sonrası fistül oluşur. Ayrıca inflamatuvar barsak hastalıklarının seyri esnasında da perianal uzun süre iyileşmeyen fistüller şeklinde de karşımıza gelebilir. Tekrarlayan perianal abseler en sık nedendir.

Peki Perianal bölgede neden abse(ler) olur?

Makatı ıslak tutan anal salgı bezleri, makatın normal durumda kapalı durmasını sağlayan  iç ve dış sfinkter dediğimiz kas dokusu arasında bulunur ve kanala açılır.

 Bu bezlerin açılım yerlerinin tıkanması ile abse gelişir. Bu absenin perianal bölgede yağlı doku içinde farklı yollar bularak cilde açılması sonrasında da fistüller gelişir. Zamanla deri benzeri doku ile bu yapının içi döşendiğinde ise fistül yolu oluşarak devamlı akar. Zaman zaman iç ağzın veya dış ağzın kapanması durumunda abseleşmeler oluşur. Bu abseler farklı yolaklarla daha değişik bölgelere açılarak işi daha içinden çıkılamaz hale getirebilir.

Ne tür şikayete sebep olur?

Abse gelişmesi halinde;

Makatta ağrı, oturamama

Ateş

Tuvalete gitme ihtiyacı

Büyük abdesti yaptıktan sonra boşalamama hissi

Kendiliğinden boşlamış abselerde makattan kanlı irin akıntısı

Şeklinde kendini belli ederken, absenin boşaldığı ve olayın kronikleştiği durumlarda kişi çamaşırının kirlendiğini devamlı akıntısının olduğunu belirtir.    

Ne yapılmalI?

Abse gelişmesi durumunda öncelikle bu absenin boşaltılması ve sistemik antibiyotik tedavisi verilmesi esastır.

Abse boşaltımından yaklaşık 1-1.5 ay sonra fistül gelişip gelişmediği magnetik rezonans inceleme (MRI) ile kontrol edilmelidir.

Fistül gelişti ise tipi belirlenerek uygun tedavi protokolü gereğince değerlendirilmelidir

Altta yatan inflamatuvar barsak hastalığı olabileceğinden kolonoskopi ve bu esnada ince barsağın son kısmının görülmesi işlemi mutlaka yapılmalıdır. Çünkü tedavi tamamen değişecek ameliyat dışı yöntemler gündeme gelecektir.

Kaç çeşit Fistül Vardır?

Çeşitleri belirtilirken anüsü çepeçevre saran kas dokusu (sfinkter denir) esas alınır. Çünkü burada yapılacak olan işlemin makatı kapatan bu kaslara zarar vermemesi esastır.

Kasların aşağısı (infra-sfinkterik) fistüller (ya da submukozal)

Kasların içinden geçen (trans-sfinkterik) fistüller

Kasların arası (inter-sfinkterik) fistüller

Kasların üzeri (supra-sfinkterik) fistüller

Kaslarla ilgili olmayan (ekstra-sfinkterik) fistüller

Tedavisi Nedir?

Altta yatan başkaca bir hastalık yoksa –inflamatuvar barsak hastalığı gibi- tedavisi cerrahidir.

Birkaç cerrahi yöntem mevcuttur.

Fistülotomi: Fistülün üzerindeki anokutan cildin kesilerek fistül yolunun abraze edilmesi esasına dayanır

Fistülektomi: Fistül yolunun çıkarılmasıdır

Seton uygulaması: Daha komplike fistüllerde uygulanan yöntemdir

Fistül yoluna PLUG (tıkaç) uygulanması. Domuz kollajeninden saflaştırılmış materyal ile fistül iç ağzının kapatılarak fistül yolunun saf kollajen ile doldurulması esasına dayanır. Özellikle geçmeyen devamlı tekrar eden ve altta başka patolojinin olmadığı fistüllerde etkili olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Uygulaması kolaydır ve gelecek vadetmektedir.  

Tüm bu cerrahi girişimlere çekilen MRI ile deneyimli cerrah karar verecektir.

Hasta tarafından bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi bu tür, özellikle komplike olmuş fistüllerin tekrar etme olasılığının yüksek olmasıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle….  

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı,1968 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1985 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, 1991 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arası Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında Norveç Hükümeti ile Türk Hükümeti arasındaki Kültürel Değişim Anlaşması çerçevesinde verilen bursu kazanarak Norveç’in tek transplantasyon merkezi olan Rikshospitalet-Oslo’da 1995 yılında 4 ay süreyle çalışmıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 yıl süre ile uzman doktor olarak görev almıştır. Daha sonra Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. Dr. Cemalettin CAMCI, ...

Etiketler
Anal fistül
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube