Alice in wonderland sydrome: alis harikalar diyarında sendromu

Alice in wonderland sydrome: alis harikalar diyarında sendromu

~~Alis harikalar diyarında sendromu cisimlerin şekillerinde ve yapılarında eyilme, bükülme, azalma ve genişleme şeklinde illüzyonlar ve hallüssinasyonlar görme ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık adını 1865 yılında Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) tarafından yazılmış olan “Harikalar Diyarında Alis’in Maceraları” isimli klasik hikâyeden almıştır. Bu hikâyede Alis bir anda boyunun uzadığını bir anda şişman olduğu görmekte olup hikayede ki bir çok canlıda yapısal farklılıkların olduğu ifade edilmektedir. Yazarın kendisinin migren hastası olduğu ve deneyimlerini hikayeleştirdiği speküle edilmektedir. Hastalıkta mikropsi (cisimleri olduğundan küçük görme), makropsi (objeleri olduğundan büyük görme), telopsi (cisimleri uzakta görme), metamerhopsi (cisimleri çok şişman, çok ince, kısa, uzun gibi görme), pelepsiya (cisimleri olduğundan yakın görme) olabilmektedir. Bazen bazı hastalarda alis harikalar diyarında sendromu benzeri hastalıklar da olabilmektedir. Bu da tanı kriterlerini tam destekleyemeyen hastalar için kullanılmaktadır.
Bu hastalığın tam nedeni bilinmemektedir. Migren, epilepsi ve bazı enfeksiyonlar (ebsstein barr virüs enfeksiyonu) sebep olarak atfedilmektedir. Bu sebeplerden en iyi bilineni tabi ki migren baş ağrılarıdır. Baş ağrısı aurası ya da baş ağrısı çekildiği anda görsel problemler yaşayan hastaların bu şikâyetleri atak sonrasında kendiliğinden kaybolmakta ve atak tekrar yaşadığında bu deneyimi tekrarlamaktadır. Uzun yıllar bu deneyimleri tekrar edebilen hastalar mevcuttur. Bazı epilepsi türlerinde özellikle oksipital epilepsisinde bazan hastalar görsel illüzyonlar ve hallüssinasyonlar yaşamaktadırlar. Beyindeki epileptik aktivitenin farklı alanlara yayılması ile korku ve dehşet hisleri dahi yaşıyan hastalar vardır. Oksipital epilepsilerde bazan görmeme, yarı görme, renkli görme tarzında nöbetler olabilmektedir. Enfeksiyonlar içerisinde en ünlüsü ebsstein barr virüsünün yaptığı tablodur ki hastalar görsel olaylar yaşayarak aileleri korkutmaktadırlar.
Görsel hadiseleri olan hastaların çocuk nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve altta yatabilecek çok farklı hastalıkların ortaya konulması açısından çok önemlidir.
 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Işıkay

Doç. Dr. Sedat IŞIKAY, 1977 yılında Iğdır ilinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almış, 2001-2003 yılları arasında Iğdır, 2 Nolu Sağlık Ocağında pratisyen doktor olarak görev yapmıştır. İhtisasına ise 2004 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve 2009 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009 yılında 5 ay boyunca Hakkari, Yüksekova Devlet Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini yapmıştır. 2009-2012 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nöroloji Bilim Dalında, çocuk nöroloji yan dal eğitimini tamamlayan Doç. Dr. Sedat IŞIKAY 2012-20 ...

Etiketler
Migren atağı
Prof. Dr. Sedat Işıkay
Prof. Dr. Sedat Işıkay
Gaziantep - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube