Alerjik rinit nasıl tedavi edilir?

Alerjik rinit nasıl tedavi edilir?

Alerjik hastalıklarda en önemli nokta, alerjen ile karşılaşmaktan kaçınmaktır. Alerjik Rinit’in tedavisi şikayetlerin giderilmesine yöneliktir, hastalık bu tedaviyle ortadan kaldırılamaz. Alerjik rinit’in tedavisinde antihistaminik ve lökotrien antagonistleri denilen ve alerjenle karşılaşıldığında olaya neden olan madde salınımını engelleyen ilaçlar, burnun iç yüzeyindeki şişliği azaltan ilaçlar ve kortizon içeren burun spreyleri kullanılabilir. Bu ilaçların etkili olmadığı durumlarda ağızdan veya parenteral kortizon ilaçları verilebilir. Ancak tüm bu ilaçlar mutlaka doktor tarafından hastalığın şiddeti ve hastanın durumu değerlendirilerek düzenlenmelidir.

Alerji tedavisinde kalıcı veya uzun süreli tedavi sağlayabilecek ilaçlar alerji aşılarıdır. Alerjen immünoterapi kişide alerjiye yol açan maddelerin düşük konsantrasyonda vücuda verilmesi sonucunda kişinin alerjene duyarsızlaştırılmasıdır(desensitizasyon). Alerji aşılarının vücuttaki etkisi alerjik reaksiyona yol açan antikorların(IgE) üretiminde azalma, alerjen temasının ardından mast hücreleri tarafından serbest bırakılan kimyasal maddelerin (histamin, lökotrienler) üretiminde azalmadır.Alerji aşıları enjeksiyon yolu ile cilt altı veya dil altı oral çözelti(sublingual immünoterapi) olarak uygulanır. Alerjen immünoterapisinden beklenen sonuç alerjinin nedeninin tedavi ve hastanın ilaca olan bağımlılığının azaltılması veya tamamen kaldırılmasıdır. Uygulama şekli ne olursa olsun alerjen immünoterapisi tedaviye başlandıktan sadece birkaç ay sonra alerji semptomlarının azalmasını sağlar. Alerjen immünoterapisinin süresi 3 ila 5 yıldır. Bu sürenin ardından hastalar birkaç yıl boyunca septomların remisyonundan yararlanır; bu immünoterapinin uzun süreli kalıcı etkisidir. Bu özellik antialerjik ilaçlara kıyasla alerjen immünoterapisinin en önemli avantajıdır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk ,orta ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra 1984  yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1990-1995 yılları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi İhtisasını tamamladım. Uzmanlık tezim Alerjik Rinitli Hastalarda Aşı Tedavisinin Uzun Dönem sonuçlarıdır. 1995-1997 yılları arasında Klinik Şefliği görevini de üstlendiğim Erzurum SSK hastanesinde mecburi hizmetini tamamladım.   1997-2022 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde 2013-2016 yılları arasında Doruk Özel Bursa Hastanesinde çalıştım, halen PEDMER Tıp Merkezinde muayenehane ortamında hastalarıma hizmet vermekteyim.   Uzmanlık dönemi boyunca estetik ve fonksiyonel burun cerrahisi, alerji deri testleri ve aşı tedavisi ve fonksiyonel endoskopik sinüs ce ...

Etiketler
Allerjik rinit nedir
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube