Akne izlerinin tedavisi nasıl yapılır?

Akne  izlerinin tedavisi nasıl yapılır?

Aslında her akne (sivilce) iz bırakmaz. Akneler; kistik akne dediğimiz, derin yerleşimli olduğunda, koparılıp çok oynandığında iz bırakabilir. Roaccutane ve muadili ilaçlar kullanmak özellikle ciddi akne şikayeti olan kişilerde en iyi tedavi seçeneği olmasına karşın, cildin iyileşme kapasitesini azaltırlar bu nedenle bu tür ilaç kullanıldığı sürede çıkan sivilcelerinde iz bırakma ihtimalleri daha fazladır.

Aknelere bağlı izler  leke veya çukurlar şeklinde olabilir. Lekelerin tedavi daha kolaydır ve tam olarak geçebilirler. Fakat, çukurlar şeklinde izleri tedavisi daha zordur ve ne yazık ki her zaman tam olarak tedavi edilemezler.

Akneden sonra oluşmuş leke şeklindeki izleri tedavi etmek için, peeling, lazer ve ilaç tedavileri yapılabilir.  Derin çukur şeklindeki izleri,  normal cilt haline getirmek şu an ki teknoloji ile dünyanın hiçbir yerinde mümkün değildir. Fakat tedaviler ile, izlerin normal cilde yaklaştırarak daha az görünür hale getirebiliriz. Bunun için yapılabilecek tedavilerin bazıları şunlardır;

KİMYASAL PEELİNG; 

Uygulanması en kolay tedavi olduğu için sık kullanılır. Kimyasal solüsyonlar ile cildin üst tabakasının soyulması işlemidir. Glikonik asit, TCA (triklor asetik Asit), salisilik asit ve jesner solusyonu kullanılabilir. Kimyasal peeling yüzeysel bir işlemdir, lekeler de iyi sonuçlar verir fakat çukurları tam olarak düzeltmeye gücü yetmez.  Aynı zamanda  cildin daha parlak daha sağlıklı görünmesini sağlar.  Güneşle birlikte kimyasal peeling kendisi leke oluşturabilir. Bu nedenle, yazın yapılmaz yalnızca kışın yapılır işlemden sonra güneş koruyucu kullanmak gerekmektedir.

PRP ;

Kişinin kendinden alınan kanın, santifüj işleminden geçirilip iyileştirici hücrelerin ayrılıp, tekrar aynı kişiye iğne ile verilme işlemidir. PRP, kolajen miktarını artırır, cilt kalitesinin daha iyi olmasını sağlar.Bu şekilde hem lekelerde hem de çukurlarda bir miktar düzelme sağlar.

FRAKSİYONEL  LAZERLER;

Cildin içine lazer ile yanık sütunları oluşturur. Lazer cildin, derin katmalarına inebilecek kadar güçlü enerji sağlayabilir. Lazerin oluşturduğu bu hasar iyileşirken, hem cildin üst tabakası atılır, hem de kollajeni artırıp, cildin yenilenmesini sağlar. Böylece leke azalmış olur. Bunun yanında akneye bağlı çukur şeklindeki izler normal cilde yaklaşır, daha az görünür hale gelir. Lazer tedavisi tecrübe gerektiren bir işlemdir, eğer düzgün yapılmazsa ve güneşe dikkat edilmezse, kendisi iz yapar.

DERMAROLLER;

Cilde dermaroller veya dermapen denilen cihazlar ile minik delikler açma işlemidir. Bu deliklerden uygun serumların cildin alt tabakalarına inmesi sağlanır. Aynı zamanda delikler iyileşirken, kollejeni artırır. Akneye bağlı çukurları azaltır. Sonrasında cildi nemlendirmek ve güneş koruyucu kullanmak gereklidir.

DOLGU;

Dolguda kullanılan madde; Hyalüronik asit'tir.  Hyalüronik asit jel kıvamında, bir maddedir ve akne çukurlarını doldurmakta kullanılır. Çukurlar doldurulduğunda normal cilde yaklaşır, daha az görünür hale gelirler. Hyalüronik asit, vücutla uyumlu bir maddedir. Allerjen değildir. Zamanla vücut tarafından emilir ve yok edilir. Bu yüzden kalıcı değildir yaklaşık 8-12 ay içinde geçince yeniden uygulamak gerekir.

En iyi sonuç kombine tedaviler ile alınır yani bir çok tedaviyi birlikte kullanmak gerekir. Seanslar artıkça sonuç daha iyi olur. Sivilce izlerine bağlı lekeleri geçirerek, çukurlar azaltarak daha iyi bir görünüm elde etmek mümkündür. Yüzdeki bu sivilce izlerini azaltarak, cildin daha iyi görünmesini sağlamak, kişinin özgüvenini artırır. Bu nedenle, akne izlerinden şikayetçi kişilerin tedavi olmaları önerilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Yıldız

Uzm.Dr.Fatma Yıldız 1972 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1996 yılında mezun olan Uzm.Dr.Fatma Yıldız
uzmanlık eğitimini Deri ve Zührevi Hastalıklar üzerine tamamlamıştır.2004 yılından bu yana Özel Ankaralife (Ankaralazer) Polikliniğinde;
lazer epilasyon, lazerle cilt tedavileri, botox, dolgu, leke tedavileri ağırlıklı olmak üzere kozmetik dermatoloji alanda çalışmaktadır.

Etiketler
Dermaroller
Uzm. Dr. Fatma Yıldız
Uzm. Dr. Fatma Yıldız
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube