Akciğer kanserinin robotik cerrahi ile tedavisi

Akciğer kanserinin robotik cerrahi ile tedavisi

Robotik cerrahi veya robot-yardımlı cerrahi, cerrahların pek çok kompleks işlemi, geleneksel yöntemlere göre daha hassas, daha esneklikle, daha kontrollü ve güvenli yapmalarını sağlar. Robotik cerrahi, minimal invaziv cerrahi denilen, küçük kesiler yoluyla yapılan kapalı ameliyatlar grubundadır. Göğüs cerrahisinde video yardımlı veya torakoskopik olarak adlandırdığımız kapalı ameliyatların uygun hastalarda açık ameliyatlara üstünlüğü kanıtlanmıştır. Son zamanlarda popüler olan robot yardımı ile yapılan kapalı ameliyatların da video yardımlı ameliyatlara belirgin teknik üstünlüğü bulunmaktadır.

da Vinci Robotu 2000 yılında Amerika’da FDA tarafından onaylandıktan sonra, çeşitli branşlarda, çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere ABD ve Avrupa hastanelerinde hızla yayılmıştır. Robotik cerrahi sistem, bir kamera kolu ve cerrahi aletlerin tutturulduğu mekanik kolları içerir. Cerrah, ameliyat masasının yanında bir bilgisayar konsolunda otururken, kolları kontrol ederek ameliyatı yapar. Konsol, cerraha, cerrahi alanın yüksek çözünürlükte, büyütülmüş, 3 boyutlu görüntüsünü verir. Cerrah, ameliyat sırasında asiste eden diğer ameliyat ekibini konsol başından yönetir.

Avantajları
Robotik sistemi kullanan Cerrahlar, geleneksel yöntemler ile karşılaştırıldığında, operasyon sırasında daha yüksek bir hassasiyet, esneklik ve kontrol ile cerrahi alanın daha iyi görüntüsü avantajına sahip olurlar. Robotik sistemde kullanılan aletler, göğüs içinde el bileğinin sahip olduğu hareket esnekliğini cerraha sağlarlar. Robotik cerrahi sistemini kullanan cerrahlar, diğer yöntemler ile zor veya imkansız olabilecek hassas ve karmaşık işlemleri yapabilirler. Robotik cerrahi ile sağlanan minimal invaziv cerrahinin faydaları şunlardır:

Daha az komplikasyon oranı (örneğin yara yeri enfeksiyonu), daha az ağrı, daha az kan kaybı, daha çabuk iyileşme, daha küçük ve daha az farkedilebilen kesi izleri

Riskler

Robotik cerrahide geleneksel yöntemlerdeki benzer komplikasyonlar daha düşük oranlarda görülmektedir. Robot ekipmanları göğüs boşluğu içerisinde çevre dokulara en az zararı vererek, komplikasyon oranının azalmasını sağlar.

Her Hastada uygulanabilir mi?

Robotik cerrahi her hasta için bir seçenek olmayabilir. Cerrah, robotik cerrahinin o hastada uygun olup olmadığını, yararları ve risklerini, diğer yöntemlerle karşılaştırarak (açık cerrahi ve videoyardımlı cerrahi ile) hastaya anlatır.

Hangi hastalıklarda tercih edilmelidir?

Robotik cerrahi, göğüs cerrahisinde pek çok hastalıkta güvenle uygulanabilir.

Özellikle erken evre “Akciğer kanserleri”, göğüs boşluğunda her iki akciğer arasında bulunan “mediasten” denilen bölgenin tümörleri ve kistleri, “diyafragma hastalıkları”, “timoma”, “Miyastenia Gravis”( timektomi), gibi göğüs cerrahi hastalıklarında Robotik cerrahi güvenle uygulanmaktadır

Akciğer kanserlerinde lenf bezlerinin temizlenmesi, videoyardımlı ameliyatlardan daha başarılı şekilde yapıldığından, onkolojik bir üstünlük sağlar.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gökhan Yuncu

Prof.Dr.Gökhan Yuncu, 1962 yılında İzmir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini (İzmir Atatürk Lisesi) İzmir’de tamamladı. 1985 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesinden (İlk 3 yıl Hacettepe Üniversitesi) mezun oldu. 1985-1987 yılları arasında, Ordu-Fatsa Duayeri Sağlık Ocağı’nda mecburi hizmetini yaptı. 1991 yılında İzmir (Suat Seren) Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ihtisasımı tamamlayıp,  aynı hastanede 1 yıllık mecburi hizmet görevini yerine getirdikten sonra uzman olarak çalışmaya devam etti. 1998 ile 2004 yılları arasında, Şef Yardımcısı ve Şef Vekili olarak çalıştı. 2005 yılında, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi AD’da Yard.Doçent Doktor kadrosunda çalışmaya başladı. 2007 yılında Doçent ünvanını aldı. Ocak 2013 de profesörlüğe atandı. 2008 yılından beri Göğüs Cerrahisi AD başk ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
facebook
Etiketler
Akciğer kanseri tedavisi
Prof. Dr. Gökhan Yuncu
Prof. Dr. Gökhan Yuncu
İzmir - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube