5 yaş çocuklarda gelişim özellikleri

5 yaş çocuklarda gelişim özellikleri

5 yaş, çocuklar için okula başlama yaşıdır. Çevresindekileri memnun etmek için çabaladıkları ve etraflarına kolay uyum sağladıkları yaştır.

5 Yaş Çocuklarda Sosyal ve Duygusal Gelişim

5 yaş çocuk psikolojisi; çocuklarının merkezinde de hala aile vardır. Diğer çocuklarla oynamak istese de hatta bazı basit arkadaşlıklar da kursa duygusal açıdan hala evine bağlıdır. Okul yaşamıyla birlikte evdekinden farklı yepyeni bir sistemin içine girer, farklı fikir ve tavırlarla karşılaşır. Bu yorulmasına ve kafasının karışmasına neden olabilir. Bu yüzden fazla yapışkan, huysuz ve mızmız davranışlar gösterebilir. Her çocuk üzerinde oluşan bu baskıya karşı farklı tepkiler verebilir. 5 yaş çocuk psikolojisi 3

5 yaşındaki çocuklar kendi kardeşlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmese de başka çocuklara karşı daha sevecen davranabilir. Cinsiyetinin farkına varan çocuklar karşı cinse karşı tepkili davranıp erkekse sadece erkeklerle, kızsa sadece kızlarla oynama eğiliminde olabilir.
Daha bağımsız davranıp kendi başına hareket etmeye başlarlar. Daha aksi davranışlar sergilemeye başlarlar.

Oyunların kurallarını öğrenmeye ve dahil adil oynamaya başlarlar. Fakat yenilgiyi kabullenmekte zorlanıp hile yapmaya kalkışabilir, üzülebilir ya da oyunu bırakmak isteyebilir.

5 yaşındaki çocuklar kendi kendilerine oynamaktansa başkalarıyla oyun oynamayı sevmeye başlar.

Kurallar, doğru ve yanlış hakkında bilinçlenmeye başladığı için daha çok izin istemeye başlar. Yapabilir miyim en sık kullandığı soru olmaya başlar.

Sorumluluk bilinci arttığı için, daha ciddi sorular sormaya başlar ve aynı ciddiyette cevap almak isterler.

Bu yaştaki çocuklarda okula başlamak üzüntü verdiği için ailelerine olan bağlılıklarında artış yaşanır.

Çocuğunuz giyinme ve yeme konusunda bağımsız hareket etmeye başlasa da bıçak kullanmakta zorluklar yaşayabilir.
5 Yaş Çocuklarda Motor Gelişimi

5 yaşındayken çocuklar sizden bağımsız bir bakış açısına ve dünya görüşüne sahip olmaya başlarlar. Diğer ailelerin çocuklarının farklı değerleri ve bakış açıların etkisi altında kalırlar.

Dış dünyaya açılmanın hızlı bir şekilde yaşandığı bu süreçte karşılaşacağı yaptırımlar ve kurallar kafasını karıştırarak huysuz davranmasına neden olabilir. Bu değişikliğin sebebini anlaması ve dış dünya ile ev hayatını birbirinden ayıramayabilir.

Zaman ve mekân hakkındaki algısı artsa da 5 yaşındaki çocuklar hala saat kavramını öğrenmekte ve söylemekte zorlanır. 5 yaş çocuk psikolojisi 2

Renk, şekil ve boyuta göre sıralamaları mükemmel seviyede yapabilir.

5 yaşındaki bir çocuk göz, burun, ağız, dişi baş, gövde, kol ve bacaklarla birlikte detaylı bir şekilde çizebilir.

Kapısı, pencereci ve çatısı olan bir ev çizebilir.

10 ya da 12 rengi rahatlıkla eşleyebilir.

Harfleri tanıyabilir ama okumaya başlamaz.

5 Yaş Çocukta Fiziksel Beceriler

5 yaşında bir çocukta koşma, atlama ve tırmanma gibi fiziksel gelişimler tamamlanmıştır.

Kalem kullanma yetenekleri ilerler.

Daha az düşmeye ve bedenlerini daha iyi kontrol etmeye başlarlar.

5 Yaş Çocukta Dil Gelişimi

Beş yaşındaki çocuğunuz evde garip kelimeler kullanmaya başlarsa sakin olun. Dışarıdan duyduğu şeyleri evin içinde de söylemeye başlayacaktır.

Okuma alışkanlığı kazandırmak için onlara bol bol kitap okuyun.

Gün boyunca sizi çok özleyecekleri için onlarla uzun uzun konuşun. Yaşadıklarını anlatması hem dil gelişimini artıracak hem de psikolojik olarak rahatlama sağlayacaktır.

Eğer gün boyunca tuvaletini tutamıyorsa, uzun süredir gelişiminde bir ilerleme görünmüyorsa, okulun ilk gününden beri endişeli olmaya devam ediyor ve öğrenme güçlüğü çekiyorsa en kısa süre içinde mutlaka bir doktora görünmenizde fayda var.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ezgi Albaş

Etiketler
Çocuklukta sosyal fobi
Psk. Ezgi Albaş
Psk. Ezgi Albaş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube