Dil Konuşma Bozuklukları - Sorular ve Uzman cevapları

Seçtiğiniz kategorilerde uzmanlarımız tarafından toplam 145 soru cevaplandı.

K harfine t d harfine g demek

Merhaba ben 17 yasindayim ve k harfine t d harfine de g diyorum doktorlar piskolojik dedi nasil duzelir lutfen yardim edn

19 Ağustos 2016 21:45

Konusamama

Merhaba. 2 yasinda kizim var. Herseyin adini biliyor yapmasını istediğim seyleri yapiyor ama konusmuyor hic. Bildigi iki kelime var baba ve dede herseye de baba ve dede diyor. Bir nesnenin adini sordugumda baba diyor. Bazen kendi kendine konusmaya calistigini dusunuyorum ama soyledigi kelimeler sadece baba ve dede. Biseyler anlatmaya çalışıyor ama kullandigi kelimeler baba ve dede. Bir problem olabilir mi normal mi bu durum ?tesekkurlerr

14 Ekim 2015 12:14

R söyleyememe

Merhaba ,ben 20 yaşındayım R harfini söyleyemiyorum nasıl söyleye bilirim??

6 Eylül 2015 14:21

Kuzenim 1. Sınıfı bitirdi, "K" harfini "T" olarak söylüyor

Kuzenim "g" harfini "d" olarak, "K" harfini "T" olarak söylüyor. Bu yıl okuma yazma öğrendiğinde "G" harfini telaffuz edebilmeye başladı fakat "K" harfini algılamakta hala zorlanıyor ve özellikle yazı yazarken T ve K sesi içeren kelimelerde soru sorma ihtiyacı duyuyor ve buna morali çok bozuluyor artikülasyon çalışması yaptığımızda bir süre K sesi çıkartıyor fakat bir türlü yerleştiremiyoruz. Evde bu sesi düzeltebilmemiz için önerebileceğiniz bir yöntem var mı?

4 Temmuz 2015 11:06

Gecikmiş Konuşma

Merhaba, 27 aylık bir oğlum var. Konuşma konusunda biraz geciktiğini düşünyorum. Anne, baba, su, dede, ben gibi şeyler dışında birşey söylemiyor. 9 aylıkken dede, baba demeye başlamıştı ama o dönem hastalandı, 3 gün hastanede yattı. Onun etkisi olabilir mi? Diğer sesleri çıkarıyor. (Uçak nasıl uçuyor dediğimizde "vuuuuuu" diyor mesela, ya da "tık tık" gibi ünlem seslerini çıkarıyor, hayvanların seslerinin nasıl çıktığını söyleyebiliyor). Anlama konusunda bir sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. İstediğimiz herşeyi yapıyor. Konuşmasını nasıl geliştirebiliriz. Terapiste götürmemiz gerekir mi?

29 Haziran 2015 16:38

pelteklik,kekeleme

Merhaba bayan Mamura benim aslında konuşma ile ilgili başlı başına sorunlarım olduğu için bende sosyal fobi getirdi benim hayatımı mahfetti bu konuşma sorunum,bende s ve z harflerine karşı pelteklik var ve stres olduğumda duygu durumuna göre bireyden bireye farklılık gösteren kekemelik var,bu durum benim hayatımı karartı başarılarımın hepsini aldı götürdü artık dayanamıyorum kimseyle konuşmuyorum ve sorunumun tedavisi olduğunada inanmıyorum yinede size yazmak istedim umarım hayatıma heyecan katıcak bilgilerini benimle paylaşırsınız.

7 Haziran 2015 14:33

kekemelik

19 yaşın ki oğlum recep de ileri derecede kekemelik var.tedavi için 7 yaşındayken hacettepe odyolojiye gittik.14 yaşındaykem nonuşma merkezinde kekemelik terapisi aldı.ancak halen çok kötü durumda.derdini anlatamıyor.konuşurken yüzünde ve çenede gerilme ve istem dışı hareketler oluyor.bize ne tavsiye edersiniz.oğlum üniversiteye hazırlanıyor.bu yüzden meslek yada bölüm tercihi yapamıyor.

17 Mayıs 2015 14:39

R harfi

hocam ben denizlide oturuom r harfini sölymemiorum hava harp okulu mülakatlara gidecem ne yapmalıyım almıorlar r harfini söylemeyenleri denizlide nereye gidebilirim lütfen bana yardımcı olun hocam

15 Ağustos 2014 22:33

Kekeleme

İyi gunler Yas grubu olarak bu soru size mi sorulmali tam bilemiyorum yanlissa kusura bakmayin 2 yas 4 aylik kizim var nerdeyse 20 aylikken konusmaya basladi suan cok guzel cumleler kuruyor resmen karsina Alip muhabbet edebiliyorsun ,gel gelelim son 20 gundur cumleye baslarken takiliyor ozellikle ben diye baslarken ben ben ben 10 kez falan soyleyip hattabazen gozlerini kapatip bitirmesi gerekirmis gibi 10 kez falan soykeyip oyle cumleye girebiliyor bazen cumlede hic takilma olmadan bitiriyor bazen cumle arasinda yine bazi hecelerde 2-3 tekrar yapiyor , bu son 2-3 haftadir var ,kizimiza onu korkutacak sert tavirlarda bulunmuyoruz etkilenmemesi icin ,yada dayak ve benzeri ,her aile kadar biraz yuksek sesle kizmalarimiz oluyor ama etkisi altin...

13 Ağustos 2014 23:32

Konuşmada Gecikme

Merhaba nida hanım benim yigenim 23 aylık ve 2 kelimeli cümleler kurmuyor sadece tek kelimeler söylüyor mesela anne baba su mama kepçe gibi ara ara içinden söylüyoe kelimeleri ve sürekli birşey soruldugunda cevap olarak hı hı hı diyor ne yapmamız gerekir şimdiden teşekkür ederim..

12 Ağustos 2014 02:52

ses boğukluğu

iyi günler hocam. benim sorum şöyle : utangaçlıktan dolayı toplu alanlarda (özellikle kapalı alan ise) konuşurken sesimin boğuk ve kısık çıktığını düşünüyorum. benim psikiyatriste mi başvurmam gerekiyor yoksa sizin branşınızdaki uzmanlara mı ?

30 Temmuz 2014 14:11

Konuşma bozukluğu ve dişler

Merhabalar. Benim bir sorum olacaktı. Son 2-3 aydır konuşurken zorlandığımı fark ediyorum "r" harflerinde en çokta. Yirmilik dişlerim de yeni yeni sürmeye başladı ve çekildiğim filme göre gömük bundan kaynaklı olabilir mi veya başka ne gibi sebepler olabilir? Şimdiden Teşekkurler.

11 Temmuz 2014 03:03

Ağızda tükürük birikmesi

Doktor, tükürük birikmesi olmaması için önerebileceğiniz ilaç var mı ? veya nasıl azaltabilirim ?

26 Haziran 2014 22:40

Dönemsel bazı kelimelerde konuşma zorluğu

Merhabalar, 40 aylık bir oğlum var ve tam bir sene önce kekemelikle ilgili problemimiz başladı. Şu anki durumu; 1,5-2 ay bize bu sorunu unutturuyor fakat birden 1-2 hafta gibi süre tekrar ortaya çıkıyor. Bu bir haftalık süre içerisinde bazı kelimeleri bazen söyleyemiyor ve yaklaşık 10 sn uzatıyor ve kendince bulduğu yöntemle sesini kısarak istediği kelimeyi söylüyor. Aynı kelimeyi 1 dk sonra hiç zorlanmadan da söyleyebiliyor. Bu kekemelikmidir? dil bozukluğumudur? egzersizmi yapmamız gerekir? en doğru tedavi yöntemi nedir? Beklememiz mi gerekir, tavsiyelerinizi çok merak ediyorum. Bu arada 2 defa terapiste gittik ve korkulacak bir durum olmadığını sadece takip edilmesi gerektiği bildirildi. Teşekkürler.

25 Haziran 2014 11:01
Dil ve Konuşma Terapisti Kemal Colay Doktora Sor

Dil ve Konuşma Terapisti Kemal Colay tarafından cevaplandı.

Konuşma bozukluğu

Merhaba kemal hocam 16 yaşındayım ve anaokulundan beri ''R'' harfini söyleyemiyorum.Bunun bir tedaviyle çözümü varmı ?

21 Haziran 2014 12:29
Dil ve Konuşma Terapisti Kemal Colay Doktora Sor

Dil ve Konuşma Terapisti Kemal Colay tarafından cevaplandı.

Facebook Twitter Instagram Youtube