Yaz için soğuk içecek alternatifleri

Yaz için soğuk içecek alternatifleri

 Kış aylarında su kaybının daha az olmasına bağlı olarak birçok kişi su tüketimini ister istemez azaltır. Havaların ısınması ile su kaybı artmaya başlar ancak az su içme alışkanlığından kopmak kişilere çoğu zaman zor gelir. Ama unutmayın ki vücudun var olan su ihtiyacına, artmaya başlayan ter kaybı da eklendi. Bu kaybı yerine koymak için gerekli olmasının yanı sıra; Ciltte kuruma/dökülme, sürekli yorgunluk hali, baş ağrıları, uyku hali, baş dönmeleri, doymama, algıda düşüklük gibi durumlar yaşamamak için de su tüketimi şarttır. Bu daha sağlıklı bir birey olmamız için nedenlerimiz iken, kilo vermek istiyorsak su tüketimine ayrıca özen göstermeliyiz. Su hem yağ yakımının gerçekleştiği metabolizmalarda gereklidir, hem de parçalanan yağın vücuttan atımı için. Siz diyet veya spor yaparak yağ yakımını gerçekleştirseniz de yeterli miktarda su tüketmediğiniz takdirde yakılan yağ vücuttan atılamaz. 

Yetişkin bir bireyin günlük su ihtiyacı ortalama olarak 1,5 ilte ile 2,5 litre arasındadır.

Ayrıca çay, kahve benzeri kafeinli/asitli içecekler vücutta su yerine kullanılamaz. Çay/kahve benzeri içecekler idrar söktürücü özellikte oldukları için, kişiye daha fazla su kaybettirerek sıvı gereksinmesini arttırırlar.

Suyun tadını sevmediği için su içemeyen kişilere ise birkaç önerim olacak. Geceden iki litre su içerisine 1 adet elma, 1 adet limon ilave edip kaynatın. Kaynatma işlemi bittikten sonra soğuması için bir kaba aldığınızda isteğe göre 1 adet kabuk tarçın ilave edebilirsiniz. Bu suyu gün içerisinde isterseniz içerisine buz da ilave ederek soğuk içecek yerine tüketebilirsiniz. 

Ya da ısınan havayla beraber yaz aylarının vazgeçilmez içeceği limonatayı kendiniz yapmayı tercih edebilirsiniz. 4 adet limon, 1 adet portakal, 2-3 yaprak nane, 1 adet tatlandırıcı ile yapacağınız limonatayı gün içerisinde her saatte tercih edebilirsiniz.

Ayrıca soğuk bitki çayları da kurtarıcı rolü üstlenebilir, bir tutam ıhlamur, 1-2 yaprak papatya,1-2 yaprak yeşil çay, 1-2 yaprak melisa ilave ettiğiniz suyu kaynatıp soğuttuktan sonra, 1 adet limon içerisine buz atarak hem serinleme hissi, hem bağırsak aktivitesini düzenleyebiliriz, hem de su tüketimi arttırmış oluruz. Ayrıca bu içeceğin yerine koyabileceğiniz meşrubatlardan alacağınız 150-200 kalori de kar olarak size kalmış olur. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit

Ben Safiye Taş Koçyiğit. 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Mesleki anlamda çalışma hayatıma, 2010 yılında son sınıf öğrencisi iken, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nda başladım. Mezuniyetimin akabinde İzmir’e taşındım. Özel Akut Kalp ve Damar Hastanesi ve sonrasında Özel Ege Sağlık Hastanesi’nde çalışmamın ardından, 6 yıldır İzmir Özel Kent Hastanesi’nde çalışıyorum. Mezun olduğumdan beri tıp biliminin insan faktöründen dolayı değişken olduğunu kabul ediyor ve güncel konularda kongre ve eğitimleri takip ediyorum. 2015 yılında ISO 22000:2005 Standartları ve Baş Denetçi Eğitimi aldım. 2016 yılından bu yana ketojenik diyet konusunda uluslararası kongreleri takip ediyor ve eğitimler veriyorum. Aynı zamanda, düşük kalorili ketojenik diyet alanında, Türkiye’de yapılan geniş çaplı bir çalış ...

Etiketler
Sıvı tüketimi
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube