Tatlı olmadan asla diyenlerden misiniz?

Tatlı olmadan asla diyenlerden misiniz?

Birçok kadın ve erkeğin gün içerisinde yaşadıkları tatlı krizleri, genel kilo problemlerinin başında gelmektedir. Kilo kontrolü sağlamak veya kilo vermek isteyen kişilerde önce bu tatlı krizlerini önlemek gerekir. Tabi bu krizleri önleyebilmek için de öncelikli olarak sebep olan beslenme hatalarını tespit etmek gerekmektedir.

Kimi kişi şerbetli tatlılara düşkünken, kimi kişi sütlü tatlılara düşkündür. Peki, bu tatlı krizleri neden olur, nasıl olur? Önlemek veya azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Genel olarak tatlıya düşkün bireylerin besin tüketimlerini incelediğimizde gördüğümüz su ve meyve tüketiminin azlığı ve/veya düzensizliğidir. Yani, gün içerisinde az su içen ve/veya az meyve tüketen bireylerin tatlıya eğilimi artmaktadır. Ayrıca diğer bir etmen ise şeker hastalığı veya insülin direncinin varlığıdır. Tatlıya eğilimi fazla olan kişilerin öncelikle bir dahiliye veya endokrin hekimine başvurup tatlı krizlerini tetikleyen, arttıran bir hastalığın var olup olmadığını tespit etmek olmalıdır. Yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir hastalık çıkmazsa tatlı krizlerinin tek sebebi beslenmedeki bazı hatalar ve düzensizliklerdir.

Günde 2 litrenin altında su içiyorsanız, içtiğiniz su miktarını arttırın. Bazı bireyler susama hissinin oluşmadığı veya suyun tadını sevmediği için su içmediğini söylerler. Öncelikle susama hissi beynin verdiği bir sinyaldir, ve siz uzunca bir süre bu sinyale olumlu bir cevap vermezseniz vücut bir süre sonra size sinyal göndermeden kendi içinde halletmeye çalışır. İki-üç gün susama hissini beklemeden su içerseniz üçüncü günden sonra susama hissinin oluştuğunu göreceksiniz.

Suyun tadını sevmeyen bireyler için önerim ise; suyun içerisine tadını sevdiğiniz meyve veya bitkiler ilave edin. Mesela suyunuzun içerisine birkaç dilim elma, bir tutam nane ekleyip tüketebilirsiniz. Ya da bir iki parça kabuk tarçın ilave edip tadı tatlı olan bir su elde edebilirsiniz.

Gün içerisinde ara öğünlerde meyve tüketmeye çalışın. Meyvelerin içerisinde bulunan früktoz da bir şekerdir ancak tatlılarda bulunan saf şekerle kıyasladığımızda kan şekerinizi daha yavaş yükseltecektir. Ve bir porsiyon meyvede 15 gram karbonhidrat bulunurken, bir porsiyon tatlıda en az 45 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Hem aldığınız kaloriyi, hem de şeker tüketiminizi azaltmış olacaksınız. Bu sayede vücutta salgılanan insülin miktarı da azalacak. Taze meyve tüketemeyenler kuru meyveleri de tercih edebilirler. Günde 2-3 porsiyon meyve tükettiğiniz takdirde tatlı isteğiniz azalacaktır.

Küçük bir hesap yapalım: Her gün bir porsiyon sütlü tatlı tüketen bir birey günde en az 348 kalori alacak. Tatlı yerine günde 2 litre su içip 2 porsiyon meyve yediğinizde 120 kalori alacaksınız. Beslenmenizden tatlıyı çıkarıp yerine bol su ve meyve koyduğunuzda azaltmış olduğunuz günlük 228 kalori sayesinde ayda en az 1 kg vereceksiniz. Bu da yılda 12 kilograma eşdeğerdir. Sadece içtiğiniz su miktarını arttırarak, tatlı yerine meyveyi tercih ederek bir yıl sonra tartıda 12 kg daha az olabilirsiniz. Diğer beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeden, spor veya yürüyüş ilave etmeden sadece tatlı tüketiminizi kısıtlayarak bunu yapmak mümkün. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit

Ben Safiye Taş Koçyiğit. 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Mesleki anlamda çalışma hayatıma, 2010 yılında son sınıf öğrencisi iken, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nda başladım. Mezuniyetimin akabinde İzmir’e taşındım. Özel Akut Kalp ve Damar Hastanesi ve sonrasında Özel Ege Sağlık Hastanesi’nde çalışmamın ardından, 6 yıldır İzmir Özel Kent Hastanesi’nde çalışıyorum. Mezun olduğumdan beri tıp biliminin insan faktöründen dolayı değişken olduğunu kabul ediyor ve güncel konularda kongre ve eğitimleri takip ediyorum. 2015 yılında ISO 22000:2005 Standartları ve Baş Denetçi Eğitimi aldım. 2016 yılından bu yana ketojenik diyet konusunda uluslararası kongreleri takip ediyor ve eğitimler veriyorum. Aynı zamanda, düşük kalorili ketojenik diyet alanında, Türkiye’de yapılan geniş çaplı bir çalış ...

Etiketler
Su tüketimi
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube