Laminate tedavileri | porselen- kompozit

Laminate tedavileri | porselen- kompozit

Günümüzde gelişen teknoloji ve yükselen hayat standardı, estetik beklenti anlayışının değişimine öncülük ederken, diş tedavilerinde daha az madde kaybı ile daha sağlıklı restorasyonların gelişimini sağlamıştır.

Laminate –yaprak porselenler ön dişlerde estetik sıkıntılarda diş yüzeyinde milimetrik madde kaybı ile sağlıklı ve dayanıklı çözümler sunmaktadır. Kullanılan özel tekniklerle üretilen porselen dayanıklı bir yapıya sahiptir. Doğal diş yapısına çok yakın ışık geçirgenliği sayesinde fotoğraflarda bile göze çarpmaz.

Laminate porselen yapılırken bölgesel anestezi ile uyuşturulan dişin yüzeyinde sadece mide dokusu aşındırılır ve ölçüsü alınır. Bir sonraki seans özel dayanıklı ve estetik yapıştırıcı –adesive- diş yüzeyine yapıştırılır.

Laminate tedavisi porselen materyali yerine kompozit dolgular kullanılarak da yapılabilir. Çoğunlukla diş yüzeyinden madde kaldırılmasına gerek kalmaz. Sadece pürüzlendirme yapılması yeterli olur. Porselen ile kıyaslandığı zaman estetiği biraz daha zayıf kalabilir. Ancak renk seçeneklerinin doğru kullanılması ile genellikle varlığı belli olmayan kompozit laminate tedavileri yapılabilir. Kompozit laminalarda tedavi tek seansta biter. Hastanın tekrar gelmesi gerekmez.

İster porselen ister kompozit olsun,laminate yapılmadan öne direk ve indirek olarak yapılacak tedavinin son hali hastaya gösterilebilmektedir.
Direk yöntemde hasta ağzında yapılacak olan lamina aynı şekilde ama dişe yapıştırılmadan yapılır. Hasta bu geçici laminate ile evine gidebilir, eşine arkadaşlarına diş tedavisi bittiği zaman nasıl bir görüntüye kavuşacağını gösterebilir. Kendisinin ya da çevresindekilerin içine sinmezse dişte henüz hiç bir aşındırma yapılmadığı için vazgeçebilir. Yapılan lamina diş hekimine tekrar gittiğinde bir el aleti yardımı ile kolayca çıkacaktır.
İndirek yöntemde hastanın ağzından ölçü alınır. Elde edilen alçı model üzerinde mum ile yapılan lamina tedavisi ile hasta dişleri bittiğinde ne şekilde gözükecek görüp ona göre karar verebilir.

Laminate tedavisi ne zaman kullanılır?                                 

 

  • Kırık ön dişler
  • Arası ayrık ön dişler
  • Bazı basit çapraşıklıklar
  • Ön dişlerde eski geniş dolguların yenilenmesinde
  • Ön dişlerde renk uyumsuzluğu sıkıntılarında
  • Hastanın isteği hekim muayenesi sonucu gerekli ya da uygun görülebileceği durumlarda

http://www.dttubakoc.com/kartaldis-porselen-kompozit-laminate/

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tuba Uluneke Uygun

Dt. Tuba Uluneke Uygun
Dt. Tuba Uluneke Uygun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube