Gebelikte bulantı/ kusma (morning sickness/emezis gravidarum)

Gebelikte bulantı/ kusma (morning sickness/emezis gravidarum)
Gebeliğin erken ve en sık karşılaşılan belirtilerinden bir tanesidir. Gebelerin yaklaşık %50-70'ini etkiler. 6. Gebelik haftasından itibaren başlayarak şiddeti artabilir ve genelde 14-15 . haftalar civarında kaybolur.


Bazı gebeler de ise tüm gebelik boyunca devam edebilir. Gebelik hormonlarının özellikle ßhCG ve estrojenin artışı ile ilşkilendirilmektedir. Bulantı kusmanın varlığı gebeliğin devamını da gösteren bir belirtidir. Genelde belirtilerin sabahları görülmesinden yola çıkılarak sabah hastalığı (morning sickness) ismi verilse de tüm gün içerisinde görülebilir. Sadece bulantı ve öğürme olabileceği gibi kusmalar da duruma eşlik edebilir.


Bazen kusmaların çok yoğun olduğu, hiç yemek yenemediği, fazla miktarda mide içeriği kaybından dolayı elektrolit dengesizliklerinin geliştiği, besin alınamadığından dolayı vücut depolarının tüketilerek idrarda bunun göstergesi olarak aseton ve ketonun çıktığı daha gürültülü bir tablo da gelişebilir. Hiperemezis gravidarum olarak isimlendirilen bu tablo hastanede yatarak serum tedavisini de içeren yoğun bir tedavi gerektirebilir. Gebelik bulantı ve kusmaları bazen kokularla ya da yağlı baharatlı yiyeceklerle ve stres ,gerginlik, üzüntü hallerinde tetiklenebilir.


Gebeliğin başlangıcı sırasında gelişen bu mide şikayetleri nedeniyle bazı gebeler yeterli beslenemez, kilo alamaz ve hatta kilo kaybedebilir. Bu üç durum da bebeğinizin gelişimine etki etmez, endişe etmeyin. Çok ağır yeme bozuklukları olmadığı sürece bebek sizin depolarınızdan yeterli besin kaynaklarına ulaşarak gelişimine devam eder.


Çoğul gebeliklerde, mol hidatform (üzüm gebelik) varlığında gebelik bulantı ve kusmaları daha şiddetli olabilir daha erken başlayıp daha uzun sürebilir. Bu durum hormonların daha fazla yükselmesiyle açıklanabilir. İlk gebeliklerde ve anne yaşının küçük olduğu gebeliklerde daha sık görülebilir. Şikayetlerin azaltılabilmesi için; Az ve sık yemek yemek Sabah yataktan kalkmadan kraker gibi kuru yiyecekler tüketip 10-15 dk dinlendikten sonra sonra güne başlamak Stresten uzak durmak Gün içerisinde dinlenme ve kestirme zamanları yaratmak Yağlı, baharatlı, çikolatalı yiyeceklerden uzak durmak Suyu yemeklerle birlikte değil küçük miktarlarda yemek aralarında içmek Öğün atlamamak... son derece yardımcı olacaktır.


Tüm bunlara rağmen şikayetleriniz devam eder veya çok miktarda kusmanız olursa hekiminize başvurun. Bulantı giderici ilaçlar, B6, B12 vitamin takviyeleri de tedavinize katkıda bulunacaktır. Gerektiğinde hastaneye yatmanız, serum tedavisi ve vitamin desteği almanız önerilebilir. Doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın ve uygulayın.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Emezis gravidarum
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube