Emdr terapisi uygulanması ve asıl amacı hakkında

Emdr terapisi uygulanması ve asıl amacı hakkında

EMDR, 1987 yılında Francine Shapiro isimli bir kadın psikolog tarafından keşfedilen bir psikoterapi tekniğidir. Uygulanmaya başlandıktan bu yana, psikoterapi kavramına bambaşka, yepyeni ve çok işlevsel bir bakış açısı kazandırmıştır. Vücuda sağ/sol olmak üzere çift taraflı uyaran verilmesi ile beynin her iki tarafının da birlikte çalışması sağlanır. Bu esnada ise kişiden, kendisine sıkıntı vermekte olan travmatik anıyı gözünün önüne getirmesi istenir. Bu sayede beyin, bu travmatik anıyı işleyerek, beynin sağ tarafında oluşmuş tıkanıklığı açabilir. EMDR terapi seanslarının sayısı, danışanın travmatik deneyiminin zorluğuna, bu travmatik süreçlerin sayısına ve bazı diğer etmenlere bağlı olarak değişebilir. Uygulaması oldukça anlaşılırdır. Bu yöntem ile işlenebilecek travmalar arasında; deprem, yangın, tecavüz, kaçırılma, fiziksel saldırı, yakının kaybı gibi büyük travmalar olduğu gibi, küçük düşürülme, alay edilme sonucu sosyal kaygılar, sınav fobisi, aşk acısı, çeşitli özgül fobiler, anksiyete, OKB, gibi pek çok alan dahildir.

EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) basitçe şöyle bir metafor ile izah edilebilir;
Bir otobanda arabayla ilerlediğinizi hayal edin. Bir süre gittikten sonra trafiğin tıkandığını ve artık bir metre dahi ilerleyemediğinizi düşünün. Trafiğin tıkanma sebebi ise ileride gerçekleşmiş bir kaza olsun. Bu trafiğin açılması için yetkili trafik görevlileri veya bir çekici, sorunu kısa sürede çözecek, ve trafik açıldığında da siz yolunuza devam edebileceksiniz. İşte bu metafora göre bu trafik kazası beynimizde tıkanmış ve sıkışmış travmatik olayları simgelerken, trafik yetkilileri ise EMDR müdahalelerini simgeler. Böylece artık size sıkıntı veren travmatik olaylara karşı bir bağışıklık kazanacak ve hayatınıza daha pozitif bilişler eşliğinde devam edebileceksiniz. PSİKOTERAPİ HER İNSANIN EN DOĞAL HAKKIDIR. Hayatınızı zorlaştıran durumlar var ise eğer, çekinmeden ve korkmadan başvurabilirisiniz.

EMDR seansları, alanında uzman psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatristler tarafından verilmektedir. Lütfen, size sahte umutlar satmaya çalışan insanlara önce diplomalarını göstermelerini söyleyin.

Kendinizi sevin dostlar...

Bu makale 21 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Oğuz Demir

Psk. Oğuz Demir, lise öğreniminin ardından Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde öğrenimini başarı ile tamamlayarak Psikolog unvanını kazanmıştır.

Evlilik ve ilişki problemleri, cinsel travmalar ve cinsellik psikolojisi, anksiyete ve depresyon, panik atak ergen ve yetişkinlerde çalıştığı bazı alanlardır.

Psk. Oğuz Demir mesleki çalışmalarına  Odak Psikolojik Danışmanlık Merkezi ve Begonya Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Instagram: @psk.oguz

 

Psk. Oğuz Demir
Psk. Oğuz Demir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube