Diş beyazlatma (bleaching)

Diş beyazlatma (bleaching)
Beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan ve estetik açıdan sorun yaratan renkleşmeleri giderme işlemidir . Renkleşmeler genellikle yaşlılık, boyar maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travma, kanal tedavisi, eski protezler, kaplamalar ve de dolgular nedeniyle oluşur. Dişlerin gelişim sürecinde kullanılan antibiyotik (tetrasiklin) veya aşırı flor tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir.
 
 
Beyazlatma işlemi iki şekilde yapılabilir:
 
I. Home Bleaching (Ev tipi)
 Hekimin ağızdan ölçü almasını takiben, dişlerin üzerine takabilecek ince ve elastik kalıpları hazırlanır. Bireysel olarak hazırlanan özel kalıbın ön bölgesindeki ufak haznelere hasta evde ilaç yerleştirerek bu kalıbı dişlerin üstüne günde en az 4 - 8 saat süreyle takar. Bu işlemin uyku esnasında yapılması, gece tükrük salgısı azaldığından beyazlatmanın etkinliğini arttırır ve hastanın günlük yaşantısını etkilemez. Beyazlatma uygulaması sonrasında plaklar ağızdan çıkarıldıktan sonra dişlerin fırçalanması ve ilacın ağızdan uzaklaştırılması tavsiye edilmektedir. Tedavi, elde edilecek beyazlık derecesi ve de dişlerde oluşabilecek hassasiyete bağlı olarak ortalama 1 - 4 hafta içinde sonlandırılmalıdır.
Bu tedavi esnasında özellikle çay-kahve ve şarap gibi boyar maddelerle sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
 
 
II. Office Bleaching (Muayenehane tipi)
 Bu yöntem klinikte ve de hekim kontrolünde yapılan beyazlatmadır. Burada kullanılan solüsyonun ev tipinde kullanılana oranla çok daha yüksek konsantrasyonda olması, tecrübeli bir hekimin kontrolünü gerektirmektedir. Bu yöntemde tedavi süresi çok daha kısa olacaktır, ancak hassasiyet riski artabilmektedir.
Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.
Her iki yöntemde de özellikle unutulmaması gereken nokta, elde edilen beyazlığın ömür boyu kalıcı olmamasıdır. Daha önceden renkleşmeye neden olan etmenlerin devamlılığı ve de özellikle çay-kahve ve şarap gibi boyar maddelerle sigara tüketiminin miktarı, renkleşmenin geri dönüş süresini belirleyecektir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Emek Erdem

Etiketler
Bleaching
Dr. Dt. Emek Erdem
Dr. Dt. Emek Erdem
Gaziantep - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube