Trikotilomani

Trikotilomani

Trikotilomanide, genellikle saç, kirpik, kaş, sakal ve bedenin çeşitli bölgelerinden yolma eğilimi görülmektedir. Bazen koparılan tüy veya saçın yenmesi ile mide ve bağırsakta biriktiği de görülür.
...
Trikotilomaninin stresle başa çıkmada öğrenilmiş bir yol olduğu düşünülmektedir. Nörolojik ve biyolojik çalışmalar, genetik yatkınlığa ve nörotransmiterlerdeki dengesizliğe de dikkat çekmektedir. Öğrenme ve genetik faktörler nedeni ile daha önce ailede görülmüş olması ortaya çıkma olasılığını artırabilir.
...
Trikotilomani tedavisinde öncelikle stresi azaltma, stres yönetimi, yaratan durumlara odaklanılır. Direkt bir etkisi olmasa da Trikotilomani hastaların sosyal ilişkilerini de etkileyen bir hastalıktır. Birçok hasta görünümünden ötürü utandığından ve çekingen davrandığından bahseder. Bu yüzden trikotilomaninin düşük benlik değeri ile ilişkili olduğu da düşünülmektedir.
Psikoterapide Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi kullanılır ve stres yaratan duygu, düşünce ve davranışın önlenmesi ve stres azaltma alışkanlığının değiştirilmesine odaklanılır.

Bu makale 21 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü

Uzman Psikolojik Danışman /  Hakan Sürücü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde 4 yıl olan lisans eğitimini, bir dönem erken bitirerek 3.5 yılda başarıyla tamamladı. Lisans eğitimi sonrasında Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Yüksek Lisansını Sakarya Üniversitesinde tamamlayıp uzmanlığını aldı.  Uzman Psikolojik Danışman Hakan Sürücü  -ÇEPE dahilinde Aya Psikoakademi'de Dr. Obengül Ejder tarafından verilen içerisinde Freud , Piaget, Kohlberg, Bowbly, Erıcson, Masten gibi Gelişim Psikolojisi kuramcıları olmak üzere Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Heinz Kohut, J. Masterson, Albert Ellis, Aaron Beck , Virgia Satir , Salvador Minuchin, olmak üzere birçok kuramcının psikoterapotik yaklaşımlarının anlatıldığı psikoloji alanında önemli isimlerin ekol ve kuramlarının, teori, formülasyon ve süpervizyon aşamalar ...

Etiketler
Trikotilomani tedavisi
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube