Siyatik ağrısı

Siyatik ağrısı

Özellikle yaşlı bireylerden çok duymuşsunuzdur” yine siyatiğim azdı”diye. Hep merak edilir siyatik bel fıtığına verilen ad mıdır? Nedir nasıl oluru anlatmaya çalışacağız.

Beldeki 4 ve 5. Omurların arasından çıkıp kuyruk sokumundan da bazı lifler alıp ayağa kadar uzanan vücudun en kalın ve en uzun sinirine verilen isimdir siyatik. Syatik siniri leğen kemiğinin içinden geçerek uyluğun arkasından aşağı doğru seyreder. Bu yol üzerinde hissedilen ağrılara siyatik adını vermek alışkanlık haline gelmiştir. Çoğu kez bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Aslında bel fıtığı siyatik ağrısına neden olabileceği gibi sadece bu sinire has ağrılarda probleme göre ortaya çıkabilmektedir.

Siyatik Nedenleri? 

Siyatik, bel fıtığına (L 4-5 arasından) bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, belde, kalça,kasları arasında ve diz arkasında seyrederken sıkışmaya uğrayabilir. Siyatik sinir hangi bölgede sıkışmış ise o bölgede belirti vermesi sık karşılaşılan bir durumdur.

Siyatik en sık kimlerde görülür?

Şişmanlarda (obez olanlarda)

Sinir hasarı yapan ilerlemiş diyabetlilerde

Hareketsiz yaşam sürenlerde

Sık sık ağır kaldıranlarda buna sporcular da dahil

Sıkıntılı gebelik geçirenlerde (anormal bel pozisyonuna bağlı)

Yaşlılıkta: kasların zayıflaması ve gücünü kaybetmesi

Kaza, travma geçirenlerde siyatik oluşma şansı yüksektir.

Siyatik Belirtileri  

Siyatiği olan hastalar en çok ağrı şikayetleri ile doktora başvurmaktadırlar. Ağrı belden kalçanın içinden uyluğun arkasından ayaklara kadar vurmaktadır. Syatik ağrısı yürürken insanlara büyük sıkıntı verebilir bu sıkıntılar sadece ağrı değil güç kayıpları ve his kusurları şeklinde de kendini göstermektedir. Syatik sinirin gerildiği pozisyonlar yani öne doğru eğilme ve yana doğru dönmeler aşırı ağrılara neden olarak hareketlerimizi oldukça sınırlı hale getirebilmektedir. Bu hastalar aynı zamanda dik durmakta zorlanırlar, ağrıları azaltmak için bir tarafa doğru eğik yürürler. Sinirin geçtiği hat boyunca uyuşma, karıncalanma ve iğne batması şeklinde sinir bası bulguları, his kusurları ortaya çıkar.

Siyatik Tanısı

Hastaları ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kuvvet kaybı gibi şikayetlerini tam olarak doktora anlatması büyük önem taşır. Doktor ise yapacağı muayene manevraları ile olayın siyatikten kaynaklandığını anlamak güç olmasa da MR ve tomografi gibi tanı araçları teşhisin kesinleştirilmesinde önemlidir. Bazan EMG denilen sinir testi yaptırılarak sinirin hangi bölgeden sıkıştığının ortaya konması gerekebilir.

Siyatik Tedavisi 

Koruyucu bir önlem olarak germe egzersizleri bel destekleri yıpratıcı olmayan bel ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler, yüzme çok yararlıdır. Çok oturmayın, çok ayakta kalmayın ve ağır kaldırmayın önerimiz tüm bel sorunu yaşayanlar için geçerli altın kurallardır.

Syatik ağrısı sizin günlük yaşamınızı etkilemeye başlamış ise basit ağrı kesiciler alabilirsiniz. Daha şiddetli ağrılarda ve sorunlarda omurilik kanalına yada seçici olarak hangi siyatik sinir etkilenmiş ise onun köküne ozon – kortizon karışımı enjeksiyonlar yapmak uzun süreli olarak ağrıların ortadan kalkmasına ve yaşam kalitenizin artmasına neden olur. Ameliyat en son seçenek olup çok nadiren gereklidir.

Bu makale 22 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Siyatik
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube