Prp tedavisi nasıl etkili oluyor ?

Prp tedavisi nasıl etkili oluyor ?

Herhangi bir yerimizde bir hasar olduğunda, bağışıklık sistemi hücreleri hemen çalışmaya başlar. Önce iltihap oluşurken, zamanla dokunun yapıştırılması, temizlenmesi daha aktiftir. Bir hasar, başından sonuna kadar tam olarak 21 günde tam olarak iyileşir. Bu normal inflamasyon sürecidir.
İnflamasyon sürecini bozan sebepler bu süreyi uzatır. Aynı bölgeye sürekli hasar uygulanması, ilaçlarla iltihabın durdurulması, bağışıklık sistemi yetmezlikleri bu duruma sıkça neden olur. Örneğin duruş bozukluğu sürekli hasar sebebidir. Ya da vitamin eksiklikleri bağışıklık sistemini zayıflatır.

PRP (platelette Rich Plasma), hasarın ilk oluştuğu gün iltihabı başlatan trombosit denilen hücrelerin kandan toplanıp, hasar bölgesine uygulanması işlemidir. Bu şekilde normal iltihabi sürecin yeniden başlaması ve iyileştirmeyi tamamlaması hedeflenir. PRP tedavisinde ağrı kesici - antiinflamatuar ilaçların yasaklanması bu sebepledir. İnflamasyonun yani normal iyileşme sürecinin bozulmaması istenir. 3 hafta arayla toplam 3 kez yapılması ise tekrar tekrar uyarı gönderip başarı ihtimalini arttırmak içindir. İşlem şu şekilde yapılır: Hastadan yaklaşık 10 ml kan alınır, bu kan santrifüj edilir, trombositler toplanır ve genellikle enjeksiyon yöntemi ile hasar bölgesine verilir.

PRP tedavisinin, daha çok uzman görüşünün belirleyici olduğu, uygulayan kişiye ve uygulanan hastalığa bağlı olarak değişen bir etki skalası vardır. Ne için kullanacağını bilen bir hekim çok etkili sonuçlar çıkarabilir.

Bu makale 2 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Koray Çoğul

1977 Osmaniye'de doğmuştur. 2001 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi' nden mezun olmuştur. 2001-2009 yılları arasında Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli hastanelerde görev yaptı ve çok büyük tecrübe kazanmıştır. 2009-2014 yılları arasında Mersin Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümünde uzmanlık eğitimi aldı. Uzmanlık eğitimi süresince Romatoloji, Serebral Palsi, nörolojik hastalıklar, eklem içi enjeksiyonlar ve ağrıya yaklaşım yöntemleriyle özellikle ilgilendi ve çeşitli eğitimlerle kendini geliştirdi. Kinesiotaping, vestibuler rehabilitasyon, manuplatif tedavi yaklaşımları, enjeksiyon ve görüntüleme teknik ve yöntemleri, biyoenerji, ozon terapi eğitimi, mezoterapi eğitimi aldı ve bu alanlardaki kurs ve kongreleri takip etmeye çalışıyor. 2013-2015 yılları arasında Nevşehir Ürgüp'te mecburi hizmetini tamamladı. 2015-2017 ...

Etiketler
Kan
Uzm. Dr. Koray Çoğul
Uzm. Dr. Koray Çoğul
Adana - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube