Migren iğnesi nedir ?

Migren iğnesi nedir ?

Migren iğnesi migren tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Migrenin tedavisinde son 3 yıldır kullanımda olan migren iğnesi oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir. 1980’lerde keşfedilen CGRP adlı molekülün migren ağrısının oluşmasında çok önemli bir rol oynadığı saptandı. Sonrasında bu molekülü etkisiz hale getirerek ağrının önlenebileceği, migren ataklarının engellenebileceğini düşünen araştırmacılar bu yönde çalışmalara başladı ve bugüne gelindi. Bu dönem boyunca laboratuvarlarda geliştirilen binlerce molekül arasından migren tedavisinde başarılı, etkili olan moleküller ilaç haline getirilerek hastaların kullanımına sunuldu.

Bugün ilaç olarak kullanılan bu moleküller CGRP adlı migren ağrısına yol açan maddeye karşı geliştirilen antikorlardır. İşte bu antikorlar iğne yolu ile vücuda verilirler. Migren iğnesi – aşısı dediğimiz ilaç budur.

Migren İğnesi – Aşısı Nasıl Etki Eder ?

Migren ağrısına, atağına neden olan CGRP molekülü bu tedavinin hedefidir. Bahsettiğimiz antikorlar iki türlü hareket eder. Bir grubu doğrudan CGRP molekülünü hedef alır. Bu antikorlar vücuda verildikten sonra CGRP molekülüne bağlanır ve onu etkisiz hale getirir. Böylece molekül ağrıya yol açamadan ortadan kaldırılır. Migren atağının gelmesi engellenir. Diğer grup antikorlar ise CGRP molekülünün hücrede bağlanarak etki gösterdiği noktaya bağlanarak etki etmesini engeller. Migren atağı başlamadan engellenir.
Daha basit söylemek gerekirse migren iğnesi migren ağrısını başlatan molekülleri bloke eder. Böylece atak, ağrı oluşmaz.

Migren İğnesi Hangi Migren Tiplerinde Kullanılabilir ?

Bugüne kadar bu ilaçlar aurasız ve auralı migren, kronik migren, aşırı ilaç kullanım baş ağrısı ve küme baş ağrılı hastaların tedavisinde başarı ile kullanılmıştır. Hem yapılan bilimsel çalışmalar, hem de gerçek hayatta kullanan hastaların başarılı bir şekilde tedavi edildiğine dair kanıtlar, bizim de bu ilaçları güvenle kullanmamıza neden olmaktadır.

Migren İğnesi – Aşısı Ne Zaman Kullanılabilir ?

Migren iğnesi-aşısı ayda 4 gün veya daha fazla migren ağrısı çeken tüm hastalarda kullanılabilir ve etkilidir. Ancak, henüz ülkemizde devlet tarafından ödenmediği için ve de maliyetleri yüksek olduğu için Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu bu ilaçların diğer koruyucu ilaçlara yanıt olmadığında kullanılmasını tavsiye etmektedir. Kişi tercihine göre diğer ilaçlar kullanılmadan da migren iğnesi tedavisine başlanabilir.

Migren İğnesi-Aşısı Tedavide Nasıl Kullanılır ?

Migren iğnesi-aşısı tedavisi için öncelikle nöroloji uzmanının bu ilacın kullanımını uygun görmesi gerekir. Sonrasında migren iğnesi genellikle 4 haftada bir uygulanır. İlaç ya bir iğne gibi, kendisi veya bir başkası tarafından yapılır, ya da hasta tarafından insülin iğnesi gibi kendisi tarafından uygulanır. Her iki uygulamanın da zorluğu yoktur. Genellikle ilk uygulama olası alerjik reaksiyonlar açısından dikkatli olmak üzere hekim gözetiminde uygulanır. Sonrasında ise hasta tarafından 4 haftada bir yapılır.

Migren İğnesi-Aşısının Etkinliği Nasıldır ?

Migren iğnesi-aşısı migren ataklarının önlenmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Genellikle hastaların %80’ine yakınında ayda ki ortalama baş ağrılı gün sayısını belirgin olarak azaltır. Ancak, migreni tamamen ortadan kaldıran, bir veya birkaç ay kullanıldığında migreni ömür boyu geçiren bir tedavi de değildir. Ayda bir kez yapılacak olan migren iğnesi-aşısı kullanımı uzun süreler devam edebilir.

Migren İğnesi-Aşının Yan Etkileri Var mıdır ?

Migren iğnesi-aşısı tedavisinin bugüne dek ciddi, tehlikeli bir yan etkisi bildirilmemiştir. Olası yan etkiler iğne yerinde kızarıklık, kaşıntı, enfeksiyon ve genellikle hafif alerjik reaksiyonlardır.

Migren İğnesi-Aşının avantajları nelerdir ?

Migren tedavisinde kullandığımız koruyucu ilaçlar bire bir bu amaç için geliştirilen tedaviler değildir. Genellikle başka hastalıkların tedavisi için geliştirilmiş olup, sonrasında migrende de etkili olduğu görülmüş ve bu amaçla da kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle migreni tedavi ederken başka bazı etkileri de görülebilir ki, bunlar istenmeyen etkilerdir. Ayrıca bu tedaviler her gün kullanılması gereken ilaçlardır. Bir süre sonra hastalarımızın bir grubu her gün ilaç almaktan sıkılmakta ve tedaviyi yarıda kesmektedir. Bu ise migrenin tedavisiz kalmasına neden olmaktadır.

Öte yandan migren iğnesi-aşısı migren tedavisi için özel olarak bu amaç için geliştirilmiş ilaçlardır. Bu nedenle diğer tedavi yöntemlerine göre etkinliklerinin daha fazla, yan etkilerinin ise daha az olması beklenmektedir. Çok önemli bir diğer avantajı ise 4 haftada bir kez yapılmasıdır. Bu, hastaların tedaviye uyumunu çok daha iyi hale getirmekte ve gerektiği sürece tedavi almalarını sağlamaktadır.

Migren: Semptomlar, Tanı ve Tedavi

Migrenin en belirgin klinik özelliği şiddetli başağrısıdır. Ancak migren klinik tablo olarak sadece başağrısından oluşmaz. Hastaya göre değişmekle birlikte, başağrısı öncesi ve sonrası dönem bazen başağrısından daha uzun sürebilir. Başağrısı öncesinde ve sonrasında ortaya çıkan belirtilerin hem hekim hem de hasta tarafından yeterince değerlendirilmemesi ya da, başağrısının migrenin en belirgin ve de hastayı en fazla etkileyen klinik tablo olması nedeni ile migren dendiği zaman genellikle sadece başağrısı akla gelir.

Bu makale 25 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Necdet Karlı

Prof. Dr. Necdet KARLI, 1968 yılında Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, 1994 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve bu süre içerisinde 2,5 ay Almanya Bielefeld'deki Bethel Epilepsi Merkezi'nde misafir doktor olarak çalışmalarda bulunmuş ve 1998 yılında Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanı olmuştur.  Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2003 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 2005 yılında Doçent Doktor'' unvanları ile görev almış olan Prof. Dr. Necdet KARLI, Ağrı ( algoloji) ve Klinik Nörofizyoloji ( EMG) üzerine yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Necdet KARLI, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Migren çeşitleri
Prof. Dr. Necdet Karlı
Prof. Dr. Necdet Karlı
Bursa - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube