Excımer lazer nedir?

Excımer lazer nedir?

Lazer ameliyatı, Excimer Lazer cihazı aracılığı ile miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kornea kırma kusurlarını düzelterek net görmenizi sağlayan bir ameliyattır..Excimer lazer ile görme bozukluklarının düzeltilmesinde LASİK, LASEK ya da PRK tekniği uygulanır. 

Ameliyat için göz yapınızın uygunluğu, ayrıntılı bir göz muayenesi ile belirlenir. Bu muayene rutin bir göz muayenesi olmayıp son derece gelişmiş cihazlarla yapılır. Ameliyat sırasında gözünüzdeki saydam tabaka damlayla uyuşturulduktan sonra, mikrokeratom kornea üzerine yerleştirilerek ince bir tabaka kaldırılır ve lazer ışını uygulanır. 

İşlem sırasında gözde hafif bir bası hissi olur ama acı veya ağrı duyulmaz. Lazer ameliyatında amaç hastanın göz sağlığını koruyarak gözlük ve lense bağlı kalmadan daha konforlu bir hayat sunmaktır. 

LASİK NEDİR? 
Lasik miyop, hipermetrop ve astigmatı düzeltir..Lasik sonrası numarada geri dönüş ya olmaz ya da yüksek numaralarda çok az olur..Lasik sonrası numaranın dengeye kavuşması daha hızlı olur;Her iki göz aynı anda ameliyat olabilir..Hastaneye yatış gerekmeden;günü birlik gerçekleşebilir.
Hastalar 24 saat içinde günlük aktivitelerine dönebilirler. 

NEDEN LASİK? 
Tedavinin toplam süresi yaklaşık 15 dakikadır..Lazerin uygulanma süresi ise sadece 15-20 saniyedir..Lasik dünyada en çok tercih edilen lazer cerrahisidir..Tedavi sonrasında gözlerin kapatılmasına veya hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur.
Görme keskinliği operasyondan birkaç saat sonra artmaya başlar. 

Bu operasyon yaygın olarak miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarına bağlı görme problemlerinde etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir;Gözün ön bölümüne lazer uygulandığından, gözünüzde dışarıdan görülen anatomik bir değişiklik meydana gelmemektedir..Operasyonun güvenilirliği, lazer cihazının üstünlüğü ile ilişkilidir..Operasyon sonucunda gözlüğe ve lense bağımlılık ortadan kalkar, daha konforlu bir hayat başlar. 

LASEK 
Lasek tedavisi için en önemli aday grup, şeffaf tabakanın ince olması sebebiyle lasik uygulanamayan hastalardır. Bu hastalarda şeffaf tabaka kalınlığı ne olursa olsun lasek uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra lasik uygulanabilecek her hastaya istenirse lasek tedavisi de rahatlıkla uygulanabilmektedir. 

LASEK'İN FARKI
Tedavi aşamaları bakımından lasikten önemli farkları bulunmaktadır. Lasik'te şeffaf tabakadan kapak kaldırılırken, lasek'te bu aşama bulunmamakta, sadece soğan zarı gibi ince epitelyum tabakası kaldırılmaktadır. Prk'dan farkı epitelyum tabakasının Prk'da atılması, lasek'te korunmasıdır. Bu, lasekte ağrının daha az olmasını ve iyileşme sürecinin kısalmasını sağlar. Lasek tedavisi lasik'e kıyasla daha basit bir işlemdir. Ancak tedavi sonrası iyileşme süresi daha uzun olmaktadır. 

PRK 
PRK yönteminde lasikten farklı olarak mikrokeratom kullanılmaz ve gözün saydam yüzeyinden lasikte olduğundan daha ince bir tabaka kaldırıldıktan sonra excimer lazer ile miyopi, hipermetropi ya da astigmatizm düzeltilir. Bu yöntemde, kaldırılan ince tabaka tekrar yerine konulmaz. Lasikte olduğu gibi işlem öncesinde anestezik damla damlatılır ve işlem sırasında ağrı ve acı hissedilmez.
 
WAVEFRONT (KARTAL GÖZÜ)
Bazı gözlerde miyop, hipermetrop veya astigmat gibi kırma kusuru ile birlikte aberasyon adı verilen gözün optik düzensizlikleri mevcuttur. Bu aberasyonlar gece görüşü ve görme keskinliğinde azalmaya neden olabilir. Bu durumda kornea kırma kusuru ile birlikte aberasyonları düzeltmek gece görüşü ve görme keskinliğinde artışa neden olabilir. 

Bu konuda da halk arasında "kartal gözü" olarak bilinen kişiye özel tedavi seçenekleri Wavefront, F Cat, T Cat metodları başarıyla uygulanmaktadır.

Sizin için uygun olan en iyi yönteme doktorunuz karar verecektir. 

Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University
Ophtalmology Section
United Kingdom

Kaynak :
ozelvizyongöz. com

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Lasik nedir?
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube