Beyincik sarkması nedir?

Beyincik sarkması nedir?

Doğumsal bir hastalık olan beyincik sarkması beyinciğin alt bölümünün omuriliğin başladığı kanalın içine sarkması durumuna denir. Sarkmanın derecesi (boyutu) önemlidir. Chiari hastalığı da denir. Teşhis edilmesi zor olan bir hastalıktır. Genelde boyun emarı sonucu tesadüfen tespit edilir. Az teşhis edilmesi az görüldüğü kanısına vardırır ancak öyle değildir. Tetkiklerin iyi incelenmesi gerekir; çünkü ciddiye alınması gerekilen, önemli bir hastalıktır.

Beyincik Sarkması Belirtileri

Beyincik sarkması genellikle erişkinlik döneminde belirti verir. Çünkü bu dönemde bası artar ve şikayetlere yol açar. Kollarda yanma tarzında ağrı ve uyuşma, sıcak soğuk ayrımı yapamama gibi bulguları vardır.

Beyincik Sarkması Ameliyatı

Omurilik içerisinde kist varsa ameliyatla tedavi etmek gerekir. Baş ve boynun birleştiği noktadan yaklaşarak sıkışıklık rahatlatılır. 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi ...

Etiketler
Beyincik sarkması ameliyatı
Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube