Anksiyete yaşayanlar için yardımcı öneriler

Anksiyete yaşayanlar için yardımcı öneriler

Anksiyete ile yaşamak çoğu zaman zorlayıcıdır. Yaygın anksiyete bozukluğu, sağlığımız, işimiz, ilişkilerimiz gibi hayatımızın temel alanlarında ciddi sorunlara yol açmaya başladı ve baş edilemez hale geldiyse  profesyonel yardım alma zamanı gelmiştir. Bu seviyede olmayan anksiyeteye  ise, yaşamın tuzu biberi olarak bakmak fena olmaz. Bunun yanında rahatlatıcı bir kaç öneri ile  kendimize destek olmaya çalışırız.

Anksiyete tedavisinde ilk adım, anksiyete hissini tanımak, kaynağını takip edebilmektir. Anksiyete, çaresizlik şeması ile tetiklenir.  Ve belirsizlik durumu ile şiddetlenir. Bu sebeple anksiyeteyi kendi kendimize yenmeye çalışırken kontrolün bizde olduğunu hissetmemiz çok önemlidir. Bedenimizin aktif olduğu günlük yaşam aktiviteleri de bu anlamda çok önemli destek olur.

Pandemiyle birlikte belirsizlik teması hayatımızı ele geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Yine de kontrolün hala bizde olduğunu hissedeceğimiz, eski rutinlerimizin yeni versiyonlarını yapmakta bir sakınca yok.  Her pazar sahilde kahvaltı yapamıyorsak, her sabah evde “özel pazar kahvaltısı" yapmamız mümkün. Her cuma iş çıkışı arkadaşlarla takılamıyoruz. Ama her cuma akşamı arkadaşlarla zoomda takılma aktiviteleri yaratmamız mümkün.  Eski rutinleri tamamen bırakmak yerine yeni versiyonlarını hayatımızda yaratmalıyız.

Kısaca Anksiyete İçin Yardımcı Önerilere Bakalım

Açık havada spor yapmak:

Özellikle yapabileceğiniz kapasitenin bir tık üzerinde egzersiz yapmak,  dikkati düşüncelerinizden bedeninize çekecektir. Normalde hep yürüyüş yapıyorsanız, koşmayı denemek gibi. 5 km bisiklet sürüyorsanız 7 km sürmek gibi.

Daha önce denemediğiniz yeni bir yaratıcı aktivite yapmak:

Zaten yapabildiğiniz resim yerine, bu sefer punch yapmayı denemek gibi.  Yeni bir puzzle , hiç denemediğiniz bir yemek tarifi gibi.

Endişe zamanı yaratmak:

Bu, genelde terapi sürecinde ödev olarak yapılacak bir çalışmadır. Yine de hafif düzeyde anksiyete yaşayan bireyler için yararlı bir tekniktir.  Endişe günlüğü kısaca, gün içinde kendinize 15 dk endişelenmeye hakkınızın olduğu özel zaman tanımaktır. Ve gün içinde gelen endişelerinizi o sırada düşünmek üzere ertelemek gerekir.  Daha sonra belirlediğiniz o 15 dakikalık özel anksiyete zamanında toplucak endişelenmektir. Kesinlikle 15 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.  O 15 dk içinde biriktirdiğiniz tüm endişelerin kafanıza üşüşmesine izin vermek ve aktif olarak endişelenmektir. 

Endişelerinizi bir kağıda yazıp sonrasında açık havada yakmak:

Endişe soyut ve zihinsel bir kavramdır. Bu sebeple onu kağıda yazmak somutlaştırmaya yarar.  Aynı zamanda elle yazma yoluyla  bedensel bir eylem olarak zihinden bedene aktarılır. Ve bedenden bir nesneye aktarmak dışa vurmaktır. Sonrasında mümkünse açık havada, yazılan endişe dolu kağıdı yakmak gerekir. Bu da sembolik olarak endişelerin zihnimizde de yok olmasını temsil eder ve rahatlatıcı etki gösterir

Uykunuzu iyi almak:

Uykusuzluğun bir çok soruna zemin hazırladığı gibi anksiyeteyi kötü etkilediği çok yaygın bir bilgidir. Düzenli ve kaliteli uyku her zaman anksiyete tedavisinde yardımcıdır.

Nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak :

Zihin ve beden için özel mola anları yaratma amacıyla nefes ve gevşeme egzersizleri anksiyete tedavisinde çok destekleyicidir.

Bu makale 11 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Perihan Aydın

Klinik PsikologPerihan Aydın ;1987 yılında Bursa'da doğmuştur. 2009 yılında SAÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansımı Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Bitirme çalışmasını "Anksiyete Bozukluklarının Bilişsel Davranışçı Terapisi" üzerine yapmıştır. İkinci yüksek lisans olarak Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Yönetimi bölümünden mezun olmuştur. Psikoterapi ekolünde kanıta dayalı ekollerden olan Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Kişiler Arası İlişkiler Terapisi ekollerini benimsemektedir.  Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve ekibi ile Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneğinden almıştır. Şema Terapi eğitimini,  Uluslararası Şema Terapi Topluluğu bünyesinde Alp Karaosmanoğlu’ndan almıştır. Süpervizyon eğitimime devam etmektedir.Kişiler ...

Etiketler
Anksiyete
Klinik Psikolog  Perihan Aydın
Klinik Psikolog Perihan Aydın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube