Anksiyete (kaygı) nedir ? nasıl tedavi edilir

Anksiyete (kaygı) nedir ? nasıl tedavi edilir

Anksiyete diğer adıyla kaygı, korkuyla benzerlik gösteren, kişinin katastrofik (felaketleştirici) bir şekilde düşünmesini ve kaynağı belli olmayan şekilde yoğun bir sıkıntı ve endişe duymasını ifade eden bir yaşantıdır. Fiziksel semptomlarında eşlik ettiği, yogun bir kaygı ve kötü bir şey olacak beklentisi ile karakterize olan klinik bir tablodur.

Hayatımızın normal akışında zaman zaman yaşadığımız bu duygu, kişinin hayatta kalmasını sağlamasının yanında bitirilmesi gereken işleri bitirmesine ve beklenmedik durumlara hazırlıklı olmasına yardımcı olur. Bu nedenle anksiyeteyi salt kötü bir deneyim olarak nitelendirmek yanlıştır. Bununla birlikte anksiyete aynı zamanda kişi tarafından yoğun olarak yaşandığında, kişiye rahatsızlık verebilmektedir. Bu duygu çok hafif düzeyden panik derecesine varan yoğunlukta olabilir. Anksiyete bozukluğu olan bireylerde çok yüksek oranlarla bir başka psikiyatrik rahatsızlıkta bulunmaktadır (örn. depresyon). Anksiyete bozuklukları genel popilasyonda en sık rastlanılan psikolojik rahatsızlıklardan biridir.

Kaç çeşit Anksiyete bozukluğu vardır?

Yaygın (genelleşmiş) Anksiyete Bozukluğu

Sosyal Anksiyete Bozukluğu (sosyal fobi)

Seçici Konuşmazlık (Mutizm)

Özgül Fobi

Panik Bozukluğu

Agorafobi

Anksiyete (kaygı) ile ilgili psikolojik rahatsızlıklardır. 

Anksiyete bozukluğu tedavisi var mıdır?

Anksiyete bozuklukları tedavisinde öncelikle objektif ölçme araçlarıyla rahatsızlığın şiddetinin belirlenmesi ve kişinin rutin yaşamını ne derece bozduğunu tespit etmek ilk adım olarak sayılabilir. Anksiyetenin şiddeti ve bozucu etkilerine bağlı olarak gerekirse psikoterapiye ilaç tedavisi de dahil edilmelidir. Anksiyete bozukluklarında psikoterapi yöntemi olarak etkisi kanıtlanmış ve en çok deneysel araştırma yapılan terapi yöntemi bilişsel davranışçı psikoterapidir. Bilişsel davranışçı psikoterapi kaygı ve endişeye ilişkin bilişleri (düşünceler ve inançlar) ve kaçınma ile güvenlik sağlayıcı tutumlara yönelik davranış deneylerini içeren sistematik bir psikoterapi yöntemidir. 

Psikoterapi süreci ortalama ne kadar sürüyor ?

Diger psikolojik rahatsızlıklarda oldugu gibi anksiyete bozukluklarının psikoterapi sürecide danışanın işbirliği gayret ve kararlılığına baglı olarak degişmektedir. Bununla birlikte bazı anksiyete bozuklukları (örn. yaygın anksiyete bozukluğu) digerlerine nazaran daha uzun bir terapi süreci olduguna dair bilimsel araştırma sonuçları vardır.

Anksiyete ile ilgili psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin klinik psikolog veya psikiyatri hekimine başvurmalarını tavsiye ediyorum.

Bu makale 1 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ali Demir

Uzm. Kl. Psk.Ali Demir, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirdikten sonra Mesleğe başladığı yıldan itibaren psikoterapi ile ilgili enstitü, bakanlık ve dernekler düzeyinde bir çok sertifikasyon ve uygulayıcı eğitimleri almıştır, kamu ve özel kurumlarda psikolojik danışman olarak görev yapmıştır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Klinik Psikolog unvanı almıştır yine bu süreçte Hatay Devlet Hastanesi ruh sağlığı ve hastalıkları bölümünde uzmanlık stajını tamamlamıştır. Bireysel psikoterapi (depresyon,Kayıp ve yas süreci, anksiyete(kaygı), travma, panik bozukluk, takıntı ve obsesyon, günlük yaşam problemleri) Çift terapisi (evlilik ve ilişki terapisi, cinsel işlev boz.) Aile danışmanlığı (Ergenlik dönemi, Davranım bozukluğu ve zor çocuk)  Patolojik ka ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Ali Demir
Uzm. Kl. Psk. Ali Demir
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube