Zayıflık nedir? hastalık mıdır? nedenleri ve önlemleri nelerdir?

Zayıflık nedir? hastalık mıdır? nedenleri ve önlemleri nelerdir?

Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasıdır. Bu durumda, yağ dokusunun diğer dokulara oranı azdır. Zayıflık, uzun süren enerji dengesizliği sonucu oluşur.

Boya göre uygun ağırlığın alt sınırındaki hafif zayıflıklar bir rahatsızlık olarak kabul edilmemelidir. Ancak özellikle çocuklar ve gençlerde enerji dengesizliği gerçek zayıflığa yol açabilir.(BKI<19)

Zayıflık, klinik muayenelerle, boya yaşa göre ağırlık durumu yağ oranına göre tayinle ve deri kıvrım kalınlığını ölçerekte saptanabilir.

Zayıflık Nedenleri;

Diyetle alınan enerjinin harcanandan daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamaması ile zayıflık ortaya çıkar. Bu durumda, vücut harcadığı kadar enerji alamaz, enerji açığını kendi yağ deposunu kullanarak kapatır. Bu anlamdaki zayıflık daha çok çocuklarda,gençlerde ve ağır işte çalışanlarda görülür.

Harcanan kadar enerji alınamaması, diyetin kalite ve miktar yönünden yetersiz oluşundan ileri geldiği gibi, sindirim bozuklukları, dolaşım bozuklukları, enfeksiyon ve parazitler gibi nedenlerle, alınan besinlerin vücutta kullanılmasının engellenmesi sonucu da olabilir. Ayrıca hormonal dengesizlikler örneğin hipertroidit gibi metabolizmayı hızlandıran hormon fazlalığı bazal metabolizmayı hızlandırır ve enerji harcaması artar. Depresyon ve bazı anti depresanlar iştah kesicidir.

Zayıflık Zararları;

Çocukluk ve gençlik yıllarındaki zayıflık, büyümeyi etkiler. Vücut dokuları enerji yetersizliği ile normal düzeyde büyüyemez.

Aşırı zayıflık çalışma verimini düşürür. Çok doğum yapan ve süt veren kadınlarda harcadıkları kadar enerji alamadıklarından zayıflarlar ve süt verimi azalır.

Aşırı zayıflık, vücudun dış etkilere karşı direncini azaltır. Enfeksiyonlar kolay oluşur ve ağır seyreder. Menopoz sonrasında osteoporosiz riski artar.

Aşırı zayıf kişilerin deri altı yağ tabakası yetersiz olduğundan soğuk iklimlerde vücut ısısının denetimi güç oluşur. Aşırı zayıflar çabuk yorulur. Zayıf Kişilerin Kilo Alması Kilo Verme Hızından Azdır. 

Zayıflığın Düzeltilmesi;

Önce zayıflık nedeni ortaya konulur tespit edilir. Tedavi ona göre şekil alır. Diyet enerjisi yetersiz ise;

1- Diyet enerjisi bireyin harcadığına göre düzenlenir. 

2- Protein kalitesi yüksek gıdalar tüketilmesi önerilir. 

3- Enerji artışına paralel gerekiyorsa vitamin mineral takviyesi yapılır. 

4- Mide kapasitesi düşük olduğu için öğün sayısı artırılır. 

5- Öğünlerde hacmi az kalori değeri yüksek gıdalar tercih edilir. 

6- Yemek yerken sıvı almamalı. 

7- Yemek yedikten sonra hareketlilik azaltılmalı.

8- Vücudun en çok kullanacağı en az yakacağı saatlerde(akşam)kabuklu yemişler sütlü tatlılar yenilebir

9- Kas ağırlığını artıracak sporlar yapılabilir. 

10- İştah problemi olduğu için bu kişilerde aynı anda kalori değeri besin değeri. zenginleştirilmiş gıdalar bir arda tüketilebilir. Örneğin sütlaç yapılır üstüne ceviz içi koyarak kalori değeri yükseltilebilir aynı hacimde kalori yükselmiş olur.

Zayıflığın nedeni psikolojik ise birey bu yöne yönlendirilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Perihan Çiçek

Dyt. Perihan ÇİÇEK, 15 Kasım 1971 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Mezuniyetinin ardından ilk görevine İstanbul Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, ilk muayenehanesini 2001 yılında Osmanbey'de açmıştır. Bu sürede hastane ve muayenehanesinde çalışmalarına birlikte devam etmiştir. 2007 yılında Bakırköy'de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak 2. işyerini açmış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, Osmanbey'deki muayenehanesini de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak hastalarının hizmetine sunmuş olup 2009 yılında yine Bakırköy'de Spa&Güzellik salonunu açmıştır.  Dyt. Perihan ÇİÇEK, 12 kişilik uzman kadrosuyla Bakırköy şubesinde Diyet, Güzellik, Estetik ...

Etiketler
Zayıflık nedir?
Dyt. Perihan Çiçek
Dyt. Perihan Çiçek
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube