Yüz kırışıklıkları, yaşlanma ve botox

Yüz kırışıklıkları, yaşlanma ve botox

YÜZ KIRIŞIKLIKLARI, YAŞLANMA VE BOTOX

Botox bakteri tarafından üretilen bir toksinin (Clostridium botulinum)  adıdır. Botulizmin en ciddi yaptığı etki, felç olmasına rağmen, bilim adamları insan çıkarları için farklı alanlarda kullanmak üzere diğer özelliklerini keşfetmişlerdir.  Küçük, seyreltilmiş miktarda kaslara doğrudan uygulandığında kaslarda kontrollü zayıflama sağlar ve sertleşmeleri ortadan kaldırmaktadır. Botox kasların kasılmasını ve cilt üzerinde oluşturduğu ince çizgilenmeleri durdurmak için deri altına enjekte edilerek etkisini gösterir. Botox yüzde kırışıklık ve yaşlanmayı azaltmak ve önlemek için güvenli, son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Alın çizgileri, göz çevresindeki kazayağı ve kaşları arasındaki yarık tarzı çizgilenmeleri ortadan kaldırır.2002 yılının Nisan ayında, Botox kaş arasındaki orta-şiddetli kaş çizgileri tedavisi için Amerikan ilaç idaresince (FDA)kullanım onayı verilmiştir. Ancak Botox genellikle de yüzün diğer alanlar için kullanılır. Kırışıklıkları ve yüz kırışıklıkları tedavi etmek için yıllardır Botox kullanıyoruz

Botox nasıl etki eder ?

Botox Kasa Enjekte edildiğinde kasın gerginliğine bağlı kırışıklıkları ve çizgileri yumuşatmak için sinirlerden kaslara gelen sinyalleri bloke eder. Yüz ve ciltte daha yumuşak, daha pürüzsüz ve daha genç bir görünüm verir. En sık alın çizgileri, kazayağı (göz çevresindeki çizgi), ve kaş çatma çizgileri kullanılır. Güneş leke, lezyonlarında ve yer çekim ile oluşan Kırışıklıklar, sarkmalara karşı Botox başarılı olamaz. Yaşlanma sürecini önler  % 80 oranında kırışıklıkları  azaltmaktadır

İşlem nasıl yapılır?

Enjeksiyon verilmeden önce deri bir antiseptik ile temizlenir. Uygulama hızlı ve ağrısızdır. Botox belirli kas yapıları içine ince bir iğne ile enjekte edilir. İşlem öncesi uyuşturucu krem ile ağrı azaltılır. Talep edilmesi halinde ağrı kesici iğneler lokal uygulanabilir ancak gerekli değildir. Bütün tedavi tamamlanması 5 ila 10 dakika sürer ve tedavi sonrası hemen işinize dönebilirsiniz. Dinlenmeyi gerektirecek bir istirahat dönemi gerekli değildir. Botoks uygulamaları çok az riski olan, son derece güvenli bir yöntemlerdir. Genellikle tam etkili olması için üç ila yedi gün sürer. Bu tedavi öncesinde en az bir hafta alkol almaktan kaçınmak en iyisidir. Aspirin ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılıyorsa, morarmayı azaltmak için botox işleminden iki hafta öncesi kesilmelidir.

Botox uygulaması Ne kadar sürer?

Botox etkisi dört ila altı ay sürecek. Bu süre sonunda kas eski haline yavaş yavaş döner çizgi ve kırışıklıklar yeniden belirmeye başlar ve kırışıklıklar yeniden tedavi edilmesi gerekir. Müteakip uygulamalar sonucunda, kasların kasılma şiddeti daha azalır. Çizgiler ve kırışıklıklar genellikle zamanla daha az görünür.

Botox yan etkileri nelerdir?

Botox uygulanan kişide enjeksiyon yerinde sadece hafif lokal ağrı ve hassasiyet olabilmektedir.  Enjeksiyondan sonra genellikle 48 saat içinde geriler.  Enjeksiyon yerinde hafif şişlik olabilir. Hafif Morarma da mümkündür. Bu tedavilerin yan etkileri son derece nadirdir. Bazen, tedavi sonrası kaş ya da göz kapaklarının geçici sarkıklık olabilir. Bu birkaç hafta sürebilir ama zamanla kaybolur. Sarkık göz kapağı genellikle botoxun ciltte o bölgeye doğru yayılmasıyla olur.  Bir alerjik reaksiyon meydana gelebilir herhangi bir ilaçla da olabileceği gibi, bu ancak oldukça nadirdir. Tersine bu alnından kasları gevşemesi gerilim tipi baş ağrılarının hafifletilmesi faydaları olabilir.

Botox enjeksiyonu kimlere uygulanmaz?

    Botox tüm kırışıklıkları için çözüm olmayabilir, doktorunuzla bire bir istişare tavsiye edilir.   

Önerilen enjeksiyon bölgesinde enfeksiyonu olan kişiler.

Daha önce Botulinum toksini karşı alerjik bir reaksiyon geçirmiş olan kişiler.

Kas problemleri ya da Myastenia Gravis, Eaton Lambert sendromu kasları etkileyen kronik hastalıklar, olan kişiler.

18 yaşın altındaki çocuklar.

Hamile veya emziren kadınlar

Botox'un dikkatle kullanılması gereken durumlar

               (Aşağıdakiler sizin için geçerli ise doktorunuza bildirin)

·         Sonrası işlem morarma riski olduğu gibi kanama riski insanlar. Bunlar Hemofili gibi kalp rahatsızlığı gibi, Warfarin, Heparin, Aspirin ve anti-inflamatuar ilaçlar gibi antikoagülan ilaçlar ile tedavisi alanlar,  kan pıhtılaşma bozuklukları olan kişiler. Gingiko Bilboa ve E vitamini gibi bazı bitkisel ilaç kullananlar.

·         Aşırı zayıflık ya da kaslarda erimesi olan kişiler.

·         Yüz felci geçirmiş ( Bell paralizisi öyküsü ) olan hastalar.

·         Kronik solunum problemleri olan kişiler.

Botox ile Kaş Kaldırma

 Botox  "Kimyasal Kaş Kaldırma" işlemi içinde kullanılabilir. Kaş etrafında yapılan botox enjeksiyonu yaklaşık 3 milimetre kaşları yükseltebilir. Bu göz bölgesinin daha geniş ve açık görünmesi sağlar. Kadınlarda daha feminen ve genç bir görünüm verebilir.

 Kaz ayağı

 Kazayağı gözlerin dış köşesinde bulunmaktadır. Tebessüm sırasında ya da gülmede daha belirgin olduğu durumda görünür. Cildin aşırı güneşe maruz kalma ve yaşla birlikte bu bölge daha az elastik olur ve çizgilenmeler ortaya çıkar. Gözlerin iki tarafına yapılan enjeksiyonlar genellikle kazayağı kırışıklıkları tedavisinde çok etkilidir.

 Sigara içenlerin Hatları

 Sigara çizgileri üst dudak üzerinde ağız çevresinde görünür. Bu çizgiler sigara içmeyenlerde de oluşabilir,  ancak sigara içenlerde daha belirgin görünebilir. Üst dudak üzerinde etrafına uygulanan enjeksiyon ile bu görünümünü azaltmasını veya kaybolmasını sağlayabilir.

Üzüntülü ve duygu Hatları

Kaş çatma çizgileri kişide endişe, kaygı, karışıklık veya korku halini ifade eder. Kaş çatma çizgileri ince çizgiler olarak başlamasına rağmen cildiniz düzgün bakım değilse veya çizgiler tedavi edilmezse derinleşir. Diğer yaşam tarzı faktörler ile birlikte kusurlu yüz ifadeleri sık kaş çatma halleri çizgilenme hatlarını derinleştirir ve daha belirgin hale gelmesine neden olur. Sürekli ve devam eden "öfkeli bakmak" durumu kişinin arkadaşları ve ailesi tarafından algılamaları endişe kaynağı olabilmektedir. Bu çizgilerin oluşmasında cildin yaşlanmasının katkısına yoktur.  Kaş çatma çizgileri kaş arasındaki dikey çizgiler olarak görülür. Kaşlarını çizgilerin görünümünü azaltmak için Botox uygulamaları en yaygın tercih nedenlerinden biridir. 

Botox uygulaması sonrası Bakımı

Enjekte edildiği bölgelerde sürtünme veya dokunmaktan kaçının ve 48 saat boyunca cilt bakımı ve masaj yapmayın bu tedavinin enjeksiyon yerinde kalmasını sağlamaktır.

48 saat boyunca ağır egzersiz yapmayın ve alkol kullanmayın.

Morarma gelişirse önleyici krem uygulayabilirsiniz

Hafif ağrı kesici ilaçlar işlem sonrası hafif ağrı için alınabilir.

Op.Dr.Ali Ahmet Şirin

KBB ve başboyun cerrahisi uzmanı

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Yaşlanma ve botox
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube