Yüz felçleri ne zaman ameliyat edilmelidir ?

Yüz felçleri ne zaman ameliyat edilmelidir ?

Yüz felçleri çeşitli sebeplerden oluşabilir. En fazla gördüğümüz yüz felci tipi, halk arasında "şeytan çarpması" olarak adlandırılmış Bell Palsy'dir. Felç kısmi veya tüm yüzü tutan yapıda olabilir. Bunun dışında fasial sinirin kulak kemiğine girmden önceki beyin içi bölge tümörleri, bazı yüz ve kulak cerrahileri sonrası oluşan komplikasyonlar veya kas hasarları sebepler arasındadır.

"Bell Palsy" de yaklaşım şu şekilde planlanmaktadır. Sinir harabiyetinin ilerlemeden kontrolü amacıyla 10 günlük dozu çok iyi ayarlanmış kortikoterapi başlanmalı. 1 hafta sonra EMG takibi kaydedilmelidir. EMG takipleriyle 1 ay bouyunca elektriksel canlanma belirtisi olmazsa kulak arkasından girilerek mikrocerrahi yöntemle sinir  kanalı genişletilmeli ve üzerindeki perineurium açılmalıdır. Bu sayede ödemde azalma ve geri dönüş ihtimalinde artma sağlanır.

Kalıcı yüz felçlerinde ise sinir onarım ve yer değiştirmeleri, hiç umut kalmayanlarda Botox -Dolgu kullanarak simetri oluşturma gibi yöntemlerle, cerrahi olarak yüz asma gibi teknikler planlayabilmekteyiz. Daha ayrıntılı bilgi için www.selcukguney.com.tr internet sitesinden ilgili bölümü incelemeniz faydalı olacaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, 1964 yılında Çanakkale’de doğdu. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ihtisasını da 1996 yılında tamamladı. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış olduğu ihtisas süresi içerisinde yurt dışında birçok eğitim programında bulundu. Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, İsrail MASHAV bursuyla 1995’de Tel-Aviv Üniv. Prof. Sade Bio-Engineering Laboratory’de araştırma grubuna çağrıldı. Kulak Burun Boğaz Branşı’nın önemli isimlerinden Prof. Jacob Sade öncülüğünde dönemin en gelişmiş gaz ölçüm teknolojileriyle yaptıkları çalışma Annals of Otology Rhinology and Laryngology dergisinde yayınlandı. Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, aynı yıl içerisinde İsrail Wollfson Hospital Otorhinola ...

Etiketler
Yüzdeki kusurlar
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube