Yutma bozukluklarında cerrahi

Yutma bozukluklarında cerrahi

Yutma bozukluklarında tedavi tanıya bağlı olarak değişmektedir. Bir çok hastada yutma terapisi rehabilitatif amaçlı uygulanmaktadır. Yutma bozukluğu oluşturan bazı hastalıklarda ise ilaç tedavisi ve cerrahi tedavinin yeri bulunmaktadır.

• İlaç tedavisi: Yutma güçlüğünün eşlik ettiği reflü hastalığında mide asidini azaltmak için ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Reflü tedavisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 2 ile 6 ay gibi uzun süreli olmalıdır. Ek olarak diyette  birtakım değişiklikleri ve bazı yaşam biçim değişikliklerinin de uygulanması önerilmektedir (Boğaz reflüsü bakınız)

• Botoks tedavisi: Üst özefagus sfinkter spazmında EMG eşliğinde kas içerisine yapılan Botoks tedavisi faydalı olabilir. Bu lokal olarak yapılan, kısa süren, ağrılı olmayan bir işlemdir. Botoks`un etkisi geçici (ortalama 3 ile 6 ay) olmakla birlikte bazı hastalarda tek doz Botoks bile oldukça uzun süreli veya kalıcı olarak yutma güçlüğünün düzelmesine yol açabilmektedir. 

• Yemek borusu dilatasyonu (genişletilmesi): Üst ösefagus sfinkter darlığında ağız içerisinden balonla dilatasyon yapılabilir. 

• Zenker divertikül tedavisi: Zenker divertikülü yemek borusunda oluşan bir fıtıklaşmadır. Genellikle 40`lı yaşlarda erkeklerde görülen bir problemdir. Yutma güçlüğü ile başvuran hastalarda tanısı konulduktan sonra tedaviis cerrahi olarak yapılır. Boyundan yapılan “Divertikülektomi”  ve” krikofaringeal miyotomi” gibi cerrahi yöntemler uygulanır. Diğer bir yöntem ise endoskopik yolla ağızdan stapler kullanılarak yapılan bir cerrahi girişimdir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sevtap Akbulut

Doç. Dr. Sevtap AKBULUT, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak 2002 yılında Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur. 2002 - 2017 Yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Başasistan olarak çalışmış olan Doç. Dr. Sevtap AKBULUT, 2005 - 2009 yılları arasında Ent Özel Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Merkezi'nde hasta kabulü yapmış ve 2016 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı sahibi olmuştur. Doç. Dr. Sevtap AKBULUT, 2004-2014 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde Washington DC`de George Washington University, Phialdelphia`da Drexel University College of Medicine, Pi ...

Prof. Dr. Sevtap Akbulut
Prof. Dr. Sevtap Akbulut
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube