Yumuşak doku tümörleri

Yumuşak doku tümörleri

Yumuşak doku tümörleri, uzuv ve gövdenin her tür yumuşak dokusunda görülebilir (adale, yağ dokusu, bağ dokusu, damar, sinir). Bu tümörler klinik olarak selim, selim - agressif ve habis davranışlı olarak sınıflandırılabilirler. Selim tümörlerde basit eksizyonlarla kür sağlanır. Tekrarlama olasılığı düşüktür. Selim - agressif tümörler çevre dokuların içlerine girerek yayılırlar. Ancak, vücudun başka bir bölgesine sıçramazlar. Geniş sınırlarla çıkarılmazlarsa tekrarlama olasılıkları yüksektir. Desmoid tümörler bu tip tümörler için tipiktir. Habis yumuşak doku tümörleri çevrelerindeki dokuların içine girerek yayılmaları yanında lenf ve kan dolaşımı ile yakın ve uzak bölgelere sıçramalar yapabilirler.

Yumuşak doku tümörlerinin esas tedavi yöntemi geniş sınırlar ile çıkartılmalarıdır. Ameliyat öncesinde lokal tedaviyi kolaylaştırmak ve sistemik yayılımı engellemek amacıyla kemoterapi ve radyoterapi yapılabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Şarlak

Prof.Dr Ahmet ŞARLAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1979 yılında Uludağ Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1992 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Omurga eğrilikleri ve kemik yumuşak doku tümörleri konusunda yurtdışında Kore ve Amerika deneyimlerinin ardından 1995 yılında Kocaeli Üniversitesi’ne gelerek Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nı kurmuştur. Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Yumuşak doku tümörleri
Prof. Dr. Ahmet Şarlak
Prof. Dr. Ahmet Şarlak
Kocaeli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube