Yumurtalık (over) kistleri

Yumurtalık  (over) kistleri

Over (Yumurtalık) kisti nedir?

Over kisti yumurtalık içinde sıvı veya başka doku içeren kese benzeri bir oluşumdur. Üreme çağında over (Yumurtalık) kisti sık görülür. Bir kadında bir kist veya birden fazla kist gelişebilir. Over (Yumurtalık) kisti farklı boyutlarda olabilir. Çoğu zaman kistler zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak bazen Over (Yumurtalık) kistleri problemlere neden olup tedavi edilmeleri gerekebilir. Genellikle kistler iyi huyludur ancak bazen kötü huyluda olabilirler.

Over (Yumurtalık) kistinin belirtileri nelerdir?

Çoğu over (Yumurtalık) kisti küçüktür ve herhangi bir belirti vermez. Bazı kistler keskin veya künt karın ağrı yapabilir. Büyük kistlerde kanlanma bozulur ise çok şiddetli karın ağrısı, bulantı kusma gelişebilir. Kanamaya neden olan, patlayan(rüptür) veya kanlanması bozulan (torsiyon) kistlerde acil ameliyat gerekir.

Over (Yumurtalık) kistlerine nasıl tanı konur?

Over (Yumurtalık) kisti rutin muayene sırasında bulunabilir. Eğer muayenede kist saptanır ise yapılması gerekenler arasında:

Vajinal ultrason: kistin boyutu, yeri, içeriği tesbit edilir.

Laparoskopi: şüpheli kistlerde tanı koymada kapalı ameliyat yöntemi olan laparoskopi kullanılır.

Kan testleri: CA125 kanser tarama testidir.

Over (Yumurtalık) kisti nasıl tedavi edilir?

Bazen over (Yumurtalık) kisti tedavisinde doğum kontrol hapları verilir. Bu tedavi ile mevcut yumurtalık kistleri yok edilmez ancak yeni kist oluşumu önlenir.

Over (Yumurtalık) kisti eğer büyük ise ve belirli şikayetlere neden oluyor ise doktorunuz size operasyon önerebilir. Yapılacak olan operasyon çoğunlukla laparoskopi (kapalı ameliyat) tır. Ancak buna karar vermek için kistin boyutu, tipi önemlidir. Operasyonda yumurtalığın alınıp alınmamasında da bu faktörlerin yanında çocuk isteği, yaş ve diğer hastalık belirtileri doktorunuz tarafından değerlendirilerek işlem planlanır. Yumurtalık alınmıyor sadece kist alınıyor ise buna kistektomi denir. Yumurtalık alınır ise işleme ooferektomi denir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Uzman Doktor ve Başasistan olarak Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev alan Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 2005 yılında Almanya Schleswig - Holstein Üniversitesi Lübeck Kampüsü'nde,  Kadın hastalıkları ve Doğum A.B.D’da IVF Laboratuarında Research Fellow olarak çalışmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. Bu eğitim, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Üremeye Yardımcı Teknikler Sertifikası ile onaylanmıştır. 2015-2016 yılında Valenci ...

Etiketler
Over (yumurtalık) kisti nasıl tedavi edilir?
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube