Yılbaşında beslenme tavsiyeleri

Yılbaşında beslenme tavsiyeleri

Bir yıl daha geride kaldı. Yeni yıl gerek evde gerek dışarıda, nerede kutlanırsa kutlansın “bir gece istenildiği kadar yemek yemenin sorun yaratmayacağı” düşünülür. Çok çeşitli yiyeceklerin yer aldığı yılbaşı sofralarında fazla miktarda besin tüketilmesi sonucu gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetler söz konusu olmaktadır.

Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu gece yemek yerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çok yağlı ve şekerli besinlerin tercih edilmesi, hazırlanan yiyeceklerin kısa bir zaman dilimi içerisinde tüketilmesi, alkollü içkilerin içilmesi ve yanında yenilen mezeler, kuruyemişler… sıkıntıyı daha da artırmaktadır. Yılbaşı akşamı çok fazla yiyerek mideyi doldurmamak gerekir. Mide gerginliği tansiyonunun yükselmesine, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açmaktadır.

Yılbaşı sofrasında fazla yemek yiyebilmek için gün içerisinde öğün atlanması; aşırı besin alımından sonra gazlı içecek veya soda içilmesi ile hazımsızlığın önlenebileceğini düşünmek yapılan yanlış davranışlardan sadece birkaçıdır. Halbuki bu özel gün öncesi ve sonrasında bazı ilkelere dikkat etmek yılın ilk gününü daha rahat geçirmeyi sağlayacaktır:

31 Aralık günü başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı, sık sık ve azar azar beslenilmeli, düşük enerji içeren besinler tercih edilmelidir.

Akşama doğru açık havada yapılacak 45 - 60 dakikalık yürüyüş veya egzersiz metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Yılbaşı sofrasına çok aç bir şekilde oturulmamalı, 1 - 2 saat öncesinde çorba, yoğurt, salata, meyve gibi düşük kalorili besinler tüketilmelidir.

Besinler geniş bir zaman diliminde çok iyi çiğnenerek yenilmelidir.

Gün içerisinde belirli aralıklarla 10 - 14 bardak su içilmelidir.

Yemekler kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.

Aç karına alkol alınmamalı, yanında fazla yağlı meze ve kuruyemiş yenilmemesine dikkat edilmelidir.

Hindi, tavuk gibi etlerin derileri ve görünen yağları atılmalıdır.

Hamur tatlıları yerine kabak tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Hatta bu tatlıların yapımı esnasında - enerji alımını azaltmak adına - yapay tatlandırıcıların toz formları kullanılabilir.

Yeni yıla dışarıda girecek olanların “limitsiz meze ve içki” seçeneği sunan yerlerden uzak durması önerilmektedir.

Gece yarısından sonra işkembe çorbası yerine mercimek veya ezogelin gibi mideyi rahatlatacak çorbaları tercih edebilirler.

Yeni yılın ilk günü 60 - 90 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır.

Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve barış getirmesini dilerim.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, Muğla Bodrum'da bulunan Sianji Well - Being Resort'ta hizmet vermektedir.

Etiketler
Yılbaşında beslenme
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube