Yaz gebeleri dikkat !

Yaz gebeleri dikkat !
  Hamilelik süreci her ne kadar  ‘'doğal bir süreçtir, yaşam tarzınızı değiştirmenize gerek yoktur'' diyorsak ta bazı dönemlerde dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu da unutmamalıyız.
 
  Yaz mevsimindeyiz ve güneş ısıttıkça herkesten çok hamileler serin sulara atmak isteyecek kendilerini ve güneşin altında bebekleriyle beraber gevşemenin huzuruna varmayı.
 
  Her şey yolundaysa bunlarda bir sakınca yok. Özellikle yüzme hamilelikte doğuma kadar rahatlıkla yapılabilecek en konforlu ve faydalı bir spor. Gebelikte yapılan sporun kan dolaşımını hızlandırmasını, doğumu kolaylaştırmasını,  sırt ve bel kaslarını güçlendirip annenin ağrılarını geçirmesini, daha rahat bir uyku sağlayarak anneyi dinlendirmesini hedefleriz. İşte bu anlamda yaz gebeleri çok şanslı.
 
  Yüzme tüm bu hedeflerimize uygun bir spor. Hem de doğuma kadar. Suyun içinde ayrıca anne ağırlığını hissetmediği için dinlenebilmekte. Diğer spor dallarında olduğu gibi terleme, sıvı kaybı olmaması da bir avantaj. Suyun negatif enerjiyi alması da artı bir avantaj sağlamakta Spor yaparken düşme sakatlanma kendine zarar verme ihtimalleri varken suyun içerisinde bu ihtimaller sıfırlanmakta. Kültürfizik hareketlerini suda yapma fırsatı varsa bu fırsat değerlendirilmelidir
 
 Tüm bu konfora rağmen dikkat edilmesi gereken kuralları da hatırlamalıyız.
 
DİKKAT!
  Gebelikte hijyen çok daha önemli olduğu için temizliğinden emin olunmayan havuzlara girmemeli mümkünse deniz tercih edilmelidir. Sudan sonra ıslak mayo ile kalmamalı duş alarak pamuklu giysilerle kuru kalmaya dikkat edilmelidir.
Dikkat etmesi gereken diğer bir konu da güneşlenme. Güneşin altında ısınarak gevşemek her ne kadar keyif verici olsa da dozu kaçırdığınız da sıkıntı yaşayabilirsiniz.
 
  Güneşlenme saatleri 11'den önce 16'dan sonra ve en fazla 45 dk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle anne adaylarının koruyucu kremler kullanması uygundur. Zira güneşte uzun süre kalındığında yanıklar ve özellikle gebelikte kalıcı cilt lekeleri oluşma ihtimali artmaktadır.
 
  Gebelikteki hormon değişimlere yaz aylarında ısı ve nemde eklenince genital enfeksiyonlar can sıkıcı olabilir. Gebelik özellikle mantar enfeksiyonları için çok uygun bir zemin hazırlar. Bundan dolayı tatil keyfinizi kaçırmak istemiyorsanız karbonhidratlı, şekerli yiyecekleri azaltarak bol yoğurt tüketmeniz de fayda var.
  İdrar yolu enfeksiyonları da gebelikte normalden çok daha fazla görülür. Her 25 gebe kadından biri bu durumu yaşar ve yaz aylarında özellikle bol sıvı tüketimi yoksa daha da artar. Gebelikte idrar yolları enfeksiyonlarının sık olmasının nedeni boşaltım sistemindeki yavaşlama ve buna bağlı gelişen staz (göllenme) dir. En önemli belirtisi idrar yaparken yanmadır.  Sık idrara çıkma gebelikte mesane kapasitesinin azalmasına bağlı olarak görülebileceğinden tek başına enfeksiyon tanısı koydurmaz.        Bunun dışında yan ağrısı, kasık ağrısı görülebilir. Gebeliğin son dönemlerinde tedavi edilmez ise zarların erken açılması ve erken doğuma neden olabilir. Tanısı idrar tetkiki ve kültürü ile konur. Bol sıvı alımı ve uygun antibiyotik ile sorunsuz tedavi edilse de koruyucu tedbirlerle hiç hastalanmamak çok daha önemli.
 
Hamile olarak yaz ayının tüm nimetlerinden sorunsuzca yararlanmak istiyorsak;
 
    —Güneşlenme saatleri 11 den önce 16 dan dan sonra olmalı,
    —45 dk dan dan fazla güneşlenmemeli,
    —Bol sıvı tüketmeli,
    —Şeker ve karbonhidrat az tüketilmeli,
    —Kuru kalmaya özen gösterilmeli,
    —Pamuklu ve bol giysiler tercih edilmeli,
    —Hiçbir zaman   ‘'off ne sıcak'' denmemeli,
    —Bebeğimizle beraber yaz ayında verilen nimetlere şükrederek huzur bulmalı.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Duman

Op. Dr. Ayşe Duman
Op. Dr. Ayşe Duman
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube