Yaz aylarında kadın sağlığı

Yaz aylarında kadın sağlığı

Yaz aylarında, aşırı sıcakların olması, fazla miktarda terleme, hijyen koşullarındaki olumsuzluklar jinekolojik sorunların artmasına sebep olur.

İlk sırada vajinal enfeksiyonlar gelmektedir. Yazın havuza ve denize girme ortamında kadınların bundan olumsuz olarak etkilendiği görülür. Özellikle havuzlarda temizliğe ve hijyene önem verilmiyorsa bu risk daha fazla olur. Bunun dışında havuzdan ya da duştan çıktıktan sonra iyi kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak gerekir. Islak mayo vajenden çok fazla oranda ısı çektiğinden, ortamda bulunan yararlı bakteriler azalmakta, fırsatçı bakteriler artmakta ve enfeksiyonların oluşmasına sebep olmaktadır. Kadınların bu konuda yapması gereken suya girmeden hemen önce ve çıktıktan sonra duş almaya dikkat etmeleri gerekir. Bu yöntem, enfeksiyonlardan korunmak için alınacak iyi bir tedbirdir. Günlük olarak duş alınmadığı takdirde vajenin PH değeri olumsuz etkilenmekte ve enfeksiyon oluşumu artmaktadır. Bu nedenle duşlar PH değeri uygun olan duş jelleri ile yapılmalıdır. Kadında vajinal bir enfeksiyon olduğunda, akıntı görülür. Akıntı mantar enfeksiyonlarına bağlı olduğunda peynir kırıntısı, süt kesiği gibi bir akıntı; mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlarda ise kötü kokulu, sarımsı ve yeşilimsi bir akıntı olabilir. Bu durumda doktora gidilmeli ve uygun tedavi alınmalıdır.

Yaz aylarında aşırı sıcaklarda havalandırmayı bozan sentetik iç çamaşırları giyilmemeli, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Günlük ped kullanmak son derece sakıncalıdır. Hava ile temas engellenip, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Kıyafetlerde özellikle dar pantolonlar tercih edilmemelidir. Genital bölgede deodorant, sprey, pudra gibi ürünlerin kullanılması önerilmemektedir. 

Kadınlarda adet döneminde tampon kullanımı sağlıklı bir uygulamadır. Tampon kanın vajen içinde birikimine engel olmakta, kanı tamamen emmektedir. Ancak tamponların sıkça değiştirilmesi gerekir. Özellikle yoğun kanamanın olduğu dönemlerde 3 saatte bir tamponun değiştirilmesi gerekir. Tamponun uzun süre içeride unutulmaması gerekir. Bu sürenin uzun olması halinde ciddi sayılan hastalıklar meydana gelmektedir. Kadınlar zorunlu zamanlarda tamponla denize girebilir. Ancak denizden çıktıktan sonra tamponun hemen değiştirilmesi gerekir. Tercihen adetli dönemde denize havuza girmek yerine hekimle görüşerek adet döngüsünü değiştirip, tatil döneminde kanamasız olabilirler.

Yaz aylarında beslenmenizi düzenleyin ve günlük 1 porsiyon mutlaka çilek, yaban mersini veya böğürtlen gibi bir meyve yemek antioksidan olarak faydalı olacaktır. Aynı zamanda lif olduğu için kolesterolü düşürür ve bazı kanser tiplerine karşı koruyucudur.

Stresinizi azaltmak için kirlenin. Toprakla temas edin, çiçek ekin, bağ-bahçe işleri yapın, çıplak ayakla toprağa basın.

Dışarıda egzersiz yapın. Yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi dışarıda yapılacak bir spor tercih edin.

Mutlaka gözlerinizi güneşin zararlı ışıklarından koruyun. Güneş gözlüğü, katarakt ve göz çevresinde oluşabilecek kırışıklıklar için önleyicidir.

Tatile gidin. Tatil kan basıncını (tansiyonu), kalp hızını ve stres hormonlarını düşürür.

Yaz aylarında yüksek dereceli alkollü içeceklerden uzak durun.

Sağlıklı uyku şarttır. Belli saatlerde uyuyup, uyanmak önemlidir.

Yaz aylarında güneşe bağlı cilt hasarı çok yaygındır ve korunmak önemlidir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birgül Karakoç

Op. Dr. Birgül KARAKOÇ, 1987 - 1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 - 1999 yılları arasında ise yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını, 2011 yılında ise Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri Eğitim Sertifikası’nı (Tüp Bebek) almıştır. 1999 -2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi - Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak, 2000 - 2006 yılları arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde, 2006 -2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi - Johns Hopkins Hastanesi’nde, 2007 - 2010 yılları arasında Kadıköy Florance Nightingale Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı olarak ve 2010 yılından 2015 yılı arası  Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi’nde çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına  Acıbadem Ataşehir ...

Etiketler
Yaz aylarında kadın sağlığı
Op. Dr. Birgül Karakoç
Op. Dr. Birgül Karakoç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube