Yaşlanmış vücuttaki değişiklikler ve erken yaşlanma nedenleri

Yaşlanmış vücuttaki değişiklikler ve erken yaşlanma nedenleri

Yaşlanan insan vücudunda bazı değişimler meydana gelir. Bunlar; 

1-Kalp-damar sistemi : 
Yaşlanan bünyede kalp daha yavaş çarpmaya başlar, tansiyon yükselir, ritim bozuklukları olur ve kalp çevresinde yağlanma başlar. Ayrıca atardamar duvarlarında biriken kalsiyum ve yağlar damar sertliğine o da kan basıncının zamanla yükselmesine yol açar.

2-Solunum Sistemi: 
Akciğerlerde kapasite düşer ve bunun sonucu olarak kanın temizlenip oksijen ile birleştirme işlemi azalır. Nefes alma zorlukları başlar ve bronşit riski de buna paralel olarak artar. 

3-Cinsel ve boşaltım sistemi: 
Yaşın artması ile cinsel bölgede küçülme, kuruma ve fonksiyonlarında azalma olur. Böbreklerin kan akımı azalır. Erkeklerde prostat hastalıkları riski artar.

4-Sindirim Sistemi: 

Dişlerde kayıplar olur, çiğneme azalır ve zamanla tüm sindirim fonksiyonları yavaşlar. Besinlerin ince barsaklardan emilimi bozulur. 

5-Duyu organları: 
Tat alma kabiliyeti bozulur, görme ve işitme keskinliği azalır. Göz yaşı kurur ve gözün rengi solar. 

6-İskelet ve bağ dokusu : 
Vücut kemik kütlesi azalır. Kemiklerde osteoporoza doğru gidiş başlar. Kas kitlesi ve gücü azalır. Omurgalar arası kıkırdak yastıkçıklar(disk) içindeki su miktarı azaldığından yükseklikleri azalır ve omurga giderek eğilir. Bunun sonucunda boy zamanla kısalır.

7-Sinir sistemi
Her gün 30 binden fazla nöron (beyindeki sinir hücreleri) ölür. Böylece beyin hücre sayısı giderek azalır ve beyin ağırlığı düşer. Bunun sonucunda hafızada zayıflamalar ve etkilere karşı tepki verme zamanında uzamalar ortaya çıkar. Zamanla unutkanlıklar ve çevreyle ilişkilerde azalmalar başlar. Alzheimer hastalığına yakalanma riski, 65 yaşından sonra her 5 yılda bir iki katına çıkar. 

8-Cilt dokusu ve saçlar 
Cilt kurur, esnekliği ve terleme kapasitesi azalır ve zamanla kırışmaya başlar. Kıllar ve saçlar beyazlaşır seyrelir. 
                                                                                                                                      
Dokular yaşlandığından ve zamanla hassasiyetlerini kaybettiklerinden, göğüsler küçülür ve sarkar. Uykusuzluk başlar. Çevredeki insanlarla iletişim bozulur, kendi içine kapanır ve çevresiyle giderek daha geçimsiz olmaya başlar.

Erken yaşlanma olgusunu başlatan birçok neden göze çarpmaktadır. Bunlar;

1- GEÇİRİLMİŞ HASTALIKLAR
Damar sertliği, hipertansiyon, kas ve eklem romatizmaları, kireçlenmeler, şeker hastalığı, karaciğer, kalp, böbrek, hipofiz ve tiroid bezi yetmezlikleri 
2- HÜCRESEL BOZUKLULAR 
Hücrelerde serbest radikallerin fazlalığı, kanda ensülin yüksekliği 

3-YANLIŞ BESLENME 
Yüksek kalorili, ürik asit, protein ve yağı çok besinlerle beslenme sonucunda hem kilo fazlalığı durumu hem de erken yaşlanma ortaya çıkar. 
4- YANLIŞ HAYAT TARZI 
Yoğun iş ve ev yaşamı stresler, hareketi az bir yaşam tarzı, uyku sorunları olanlar erken yaşlanırlar. Ayrıca alkol, uyuşturucu ve sigara kullananları da erken ihtiyarlık beklediği unutulmamalıdır. 
5- ÇEVRE KİRLİLİĞİ 
Yoğun çevre kirlenmesi ve ortamdaki radyoaktivite, manyetik kirlenme yaşlanmayı provoke eder.

ÖMRÜMÜZÜ UZATAN VE KISALTANLAR 
İnsan vücudundaki bazı dengeler otuzlu yaşlardan itibaren bozulmaya başlar. Bu yıpranma, aynı yaştaki bireylerde birbirinden farklı düzeylerde olabilir.
      Bunun nedenleri, genlerimiz ve doğduğumuz andan itibaren yaşadığımız zorluklar, geçirdiğimiz hastalıklar olabilir. Bunlar bizim kontrol edemeyeceğimiz değişikliklerdir. Fakat bizim kolaylıkla kontrol edebileceğimiz bazı nedenler de olabilir. 
     Yaşamımızı bir tahterevalliye benzetecek olursak bir tarafta hastalıklar, genetik etkenlerin yarattığı bozulmalar ve yanlış yaşam tarzımız diğer tarafta ise yaşamımızdaki doğrular bulunmaktadır. Bu konuda verilen bazı örnekler vardır. 

     Düzenli ağız ve diş bakımı yapanların kazancı    +  1.2 yıl
     Hergün 20 dakika düzenli egzersiz yapanların   +  1.4 yıl  daha çok yaşama şansı var

     Halbuki, yağ oranı yüksek yiyeceklerden tüketildiğinde - 2 yıl 
     Günde 10 dan fazla sigara tüketildiğinde 2 yıl 
     2 kadehten fazla alkol kullanan kadınların - 1.2 yıl 
     Yoğun stres altında yaşayan insanların - 2.8 yıl daha az yaşayacakları tahmin ediliyor. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turgut Göksoy

Prof.Dr. Turgut GÖKSOY, 1954 yılında İzmit’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1977 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.  1981-1982 yılları arası askerlik görevini Erzincan Askeri Hastanesi'nde, 1985 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanında Üniversite Doçenti oldu. 1988-1992 yılları arası Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde öğretim görevlisi olarak Spor ve Tıp konularında ders verdi.  Ayrıca yüksek lisans öğrencilerine tez danışmanlığı ve jüri üyeliği görevlerinde bulundu. 1996 yılında "Yüzüncü Yıl Üniversitesi" Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyo ...

Etiketler
Ömrümüzü uzatan ve kisaltanlar
Prof. Dr. Turgut Göksoy
Prof. Dr. Turgut Göksoy
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube