Yaptığım hiçbir şey beni mutlu etmiyor!' diyorsanız...

Yaptığım hiçbir şey beni mutlu etmiyor!' diyorsanız...

Haz yitimi anlamına gelen anhedoni ;tatmin olamama ya da mutluluk hissedememe ile nitelendirilir. Depresyonun en önemli belirtilerinden birisidir. Ayrıca diğer ruhsal sağlık durumlarıyla da ilişkilendirilmektedir.

Anhedoninin Nedenleri

Anhedoni en çok depresyonla ilişkili, depresyondaki kişiler  için 'mutsuzluk' en önemli belirtilerden birisidir. Anhedoni kendini devam ettiren bir özelliktedir. Film izlemek önceden kişiye mutluluk/zevk verirken kişi artık bu eylemden hoşnut olmamaya başlayabilir. Sonrasında ise eğlenceli aktivitelerini yapamamaktan ötürü umutsuzluğa, mutsuzluğa kapılabilir.

Bazı durumlarda kişinin hayat tarzı da anhedoninin varlığını etkilemektedir. Yapacağınız işleri sürekli ertelenmesi gibi kısır döngülere sahipseniz ya da yapacağınız işlerle ilgili motivasyon sorunları yaşıyorsanız bunlar da anhedoniyi artırabilir. Anhedoni ayrıca şizofreni, kaygı ya da travma sonrası stres gibi çeşitli ruhsal rahatsızlıklarla da ilişkili olabilir,

Anhedoninin Tedavisi

Yaşanan durumun şiddetine göre; psikoaktif ilaçlar ve terapinin birlikteliği hem anhedoni hem de depresyon için en iyi tedavi şeklidir.

İlaç tedavisi uzman görüşüne dayalı olmalıdır. Günümüzde çoğu kişi uzman olmayan kişilerin tavsiyelerine göre bu tip ilaçları temin edebiliyorlar. Nasıl ki fiziksel bir rahatsızlığa sahip olduğunuzda ilgili rahatsızlığınıza en iyi gelecek ilaç tedavisini araştırıyor ve bunun için hekime başvuruyorsanız, psikoaktif ilaçlar için de aynı özeni göstermelisiniz. İlaçlar beynin ödül merkezine etki ederek anhedoninin iyileşmesi konusunda yardımcı olur. Bazı kişilerin hayat tarzlarında yapacağı değişikliklere yardımcı olmak, diyetlerindeki değişiklikler ve daha iyi bir zaman yönetimi de kişiye sağlanacak yardımlardan olabilir. Böylelikle kişinin hayattan alacağı tatminin artırılmasına yardım ederek, kişideki depresyon belirtilerinden birisinin önüne geçilmiş olunur.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI

Psk. Zehra Mutlu Savatlı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlayarak  Psikolog Unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Pınar Kaya Döşlü Akademisi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Depresyon nedir
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube