Yaprak porselen

Yaprak porselen

Gülüşünüzden memnun değil misiniz? Belki de sizin için en iyi tedavi seçeneği yaprak porselendir. Laminate veneer, porselen veneer, porselen lamina diye de adlandırılan yaprak porselen; çok ince bir şekilde hazırlanan porselenin, uygun şekilde hazırlanmış dişin ön yüzeyine yapıştırılması şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Materyal olarak, cam seramik veya güçlendirilmiş porselen kullanılır. Diş dokusuna benzer, parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir.

Fotoğraf alma, ölçü alarak çalışma için model oluşturma, bilgisayarda gülüş tasarımı gibi ön hazırlıklardan sonra, kişinin yüzüne en uygun olacak şekilde dişin final görüntüsüne karar verilir. Kararlaştırılan final görüntüye göre, dişten çok az kesim yapılarak veya bazı durumlarda hiç kesim yapılmadan diş hazırlanır. Dişten ya klasik yöntemlerle ölçü alınarak laboratuvara gönderilerek daha önce karalaştırıldığı şekilde üretimi yapılır. Yada özel optik kameralarla dijital ölçüsü alınarak, bilgisayarda yine önceden kararlaştırıldığı şekilde tasarımı yapılır ve özel milling makinasında çok daha hızlı ve hassas bir şekilde üretimi yapılır. Yapılan provadan sonra cilanan yaprak porselen özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılır.

Yaprak porselen, estetik amaçlı diş tedavisi olmakla birlikte, her estetik diş tedavisi isteyen kişiye uygulanması mümkün değildir. Yaprak porselen tedavisi yapılabilecek durumları şöylece özetleyebiliriz.

Özellikle florozis, yaşlanmaya bağlı olarak diş renginin koyulaştığı durumlar, endodontik tedavi sonrası meydana gelen renklenmeler, antibiyotik lekelenmesi, hipokalsifikasiyon, tetrasiklin lekelenmesi gibi beyazlatmaya rağmen estenilen beyazlığa ulaşılamayan veya ulaşılamayacak lekelenmelerde,

Mine defektlerinin varlığında,

Aralıklı (diestema) dişlerin varlığında,

Ortodontik tedaviyi gerektirmeyecek kadar hafif çapraşıkların ve diş eğriliklerinin varlığı halinde,

Özellikle yaşa bağlı olarak, zamanla sararmış ve madde kaybına uğrayarak boyutu küçülmüş dişlerinden memnun olmayıp, genç bir görünüme sahip olmak istenmesi halinde yaprak porselen uygulanabilir.

Ancak, 18 yaşından küçüklere, çene bozuklukları olanlara, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkları olanlara veya ileri derecede dişeti çekilmesi olanlara yaprak porselen uygun değildir.

Yaprak porselen, diğer tedavi seçeneklerine göre daha estetik özelliklere sahiptir.

Porselen çok ince bir tabaka halinde hazırlandığı için ışığı geçirmesi ve yansıtması doğal dişe çok yakındır. Bu nedenle, mükemmel bir estetik görüntü verir. Dişlerin gereğinden fazla küçültülmesine gerek kalmaz. Dişlerin doğal yapısı bozulmaz, diş dokusu maksimum düzeyde korunmuş olur. Klinik çalışma süresi kısadır, hastaların stresini azaltır ve zamandan tasarruf sağlar. Aşınmaya karşı direnci yüksektir. Yapıştırma sonrası tutuculuğu iyidir. Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara, kola, kahve ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını en aza indirir. Sağlam, renkleri değişmeyen ve mukavemeti yüksek malzemeden üretilir.

Diğer diş tedavisi seçeneklerine göre sağlık ve estetik açısından üstünlükleri vardır. Ancak, tedavi fiyatı diğer seçeneklere göre daha yüksek olması ayrıca hassas bir teknik olması nedeniyle, hem diş hekimi, hem de çalışılan laboratuvar açısından, özel ve teknik bir çalışmayı ve uzmanlığı gerektirmesi yaprak porselenin dezavantajlarıdır. 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sema Altunsoy

Dr.Dt. Sema Altunsoy 1971 yılında Konya'da doğmuştur. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olmuştur. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndan mezun olarak uzmanlığını kazanmıştır. Dr.Dt. Sema Altunsoy Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Porselen lamina
Dr. Dt. Sema Altunsoy
Dr. Dt. Sema Altunsoy
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube