Yapay rahim nasıl olur

Yapay rahim nasıl olur

Bazı durumlarda tüp bebek uygulamaları başarısız olmaktadır . Bu durumun nedenleri araştırıldığında önemli bir grupta endometrial yetersizlik ve endometrial problemler tespit edilmiştir.

Bu grup hastalar genellikle 40 yaş üzeri veya FSH değerleri yüksek olanlardır. Bunlarda tüp bebek denemeleri genellikle başarısız olmaktadır.

Bu hastaların adetin birinci gününden itibaren saymaya başlanarak 21. günde endometrium örneği rahim içinden küretaj benzeri bir işlemle alınır. Anne kanının serumu ayrılır ve alınan materyalden de sağlıklı endometrium hücreleri özel yöntemlerle ayrıştırılarak bu serum içinde çoğaltılır.Bu kültür ortamı tabii ve annenin kendi hücreleri olduğu için suni ortamlardan çok daha iyidir.

Bu kültür belli bir miktara ulaştırıldıktan sonra dondurularak saklanır. Yumurta toplanmaya karar verilen günde ise çözündürülerek sperm ile döllendirilen yumurta suni ortam yerine bu kültür ortamına konur. Bunun avantajı biribir anne rahim içi ortamını sağlaması ve embrionun tabii ortamda gelişmesinin ve bölünmesinin temin edilmesidir.

Uygun hücre sayısına ulaşıldığında ise embrio bu kültür ortamıyla beraber rahim içine konulmakta ve bu yolla gebelik devam ettirilmeye çalışılmaktadır.                                         

Bu yöntem mucize değildir. Henüz bu yolla gebelik elde etme çalışmalarında alınması gereken yol vardır.

Halk arasında bu yöntem yanlışlıkla rahmi olmayan fakat yumurtalıkları olan kadınlar için umut zannedilmektedir. Halbuki bu yöntem en çok 40 yaş üzeri ve FSH değerleri yüksek ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan anne adayları için uygundur.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Turgay Karakaya

Etiketler
Yapay rahim ile tüp bebek tedavisi
Op. Dr. Turgay Karakaya
Op. Dr. Turgay Karakaya
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube