Yağ alma (liposuction),

Yağ alma (liposuction),

Liposuction

Ciltaltında biriken fazla yağların 2-4 mm kalınlığında kanüller ve vakum yardımı ile alınması işlemidir. A.B.D.’ de 2009 yılında 198.000 liposuction ameliyatı yapılmış ve en fazla yapılan 4. estetik ameliyat olmuştur.

Bu yöntem genel bir zayıflama yöntemi değildir. Kişi kilo verdikten ve vücut kitle endeksi normal veya kilolu düzeyine düştükten sonra sadece bölgesel yağ fazlalıklarını vücut dışına alarak vücut konturunun normale getirilmesi işlemidir.

Yüz, boyun, kollar, bacaklar ve gövdedeki bölgesel yağ toplanmaları bu yöntem ile tedavi edilebilir.

Erkeklerde büyük meme (jinekomasti) ve büyük lipomlar da liposuction ile tedavi edilebilir.

Yağ Aldırma

Birçok bölgesel zayıflama yönteminde yağ hücrelerinin hacmi azaltılmakta ancak sayısı sabit kalmaktadır. Bu nedenle yağ hücrelerinin tekrar büyüme ve aynı deformiteyi oluşturma şansı vardır. Liposuction yönteminde ise yağ hücrelerinin sayısı kalıcı olarak azaltılır. Kişi kilo alsa dahi eski deformite oluşmaz.

Ciltaltı yağ dokusu yağ alma yöntemi ile alındığında cilt dokusunun büzüşerek yeni şekle uyum göstermesi beklenir. Bu nedenle derinin esnekliği çok önemlidir. Sağlıklı, sıkı ve elastik derili hastalarda daha başarılı sonuç alınırken gevşek ve gerginliğini kaybetmiş derili hastalarda daha dikkatli olmak gerekir.

Yağ Alma

Bir bölgeden alınacak yağ miktarını belirlemek ve her alandan eşit ve en uygun oranda yağ almak çok önemlidir ve deneyim gerektirir. Liposuction sonrası istenmeyen estetik görünümlerin çoğu yetersiz, düzensiz veya aşırı yağ alımına bağlıdır.

Bir seferde alınabilecek yağ miktarı da tartışılan konulardandır. Alınan yağ miktarı vücut ağırlığının %5′ini geçmediği sürece genel vücut dengesinin zorlanmadığı belirtilmektedir. Örneğin 70 kg olan bir hastadan 3.5 L yağ güvenle alınabilir. Bu oranın üzerinde yağ almak mümkündür. Ancak anestezi ve yoğun bakım koşullarının ve doktorların bu konuda eğitimli ve hazırlıklı olması çok önemlidir. Hastanın yakından takip edilmesi gerekir.

Ameliyat, tedavi edilecek alana göre lokal veya genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılır.

Cilde kanüllerin girmesi için 2-4 mm lik kesiler yapılır. Bu kesiler vücut kıvrımlarına gizlenir ve uzun dönemde dikkat çekmez.

Yağ Çekme

Yağ çekme veya yağ alma işlemine başlamadan önce ciltaltına kanamayı ve ağrıyı azaltıcı özel bir solusyon enjekte edilir. Daha sonra değişik kalınlıktaki ucu künt ince borular (kanüller) ile ciltaltı yağ bölgesine girilerek yağ dokusu vakumlanır. Alınan yağ yağ enjeksiyonu amacıyla kullanılabilir.

Ameliyat süresi 45 dk ile 2 saat arasında değişir.

Ameliyat sonunda ödem ve kanamayı kontrol etmek ve derinin daha iyi büzülerek yeni durumuna uyum sağlaması için elastik korse giydirilir. Korse 4-6 hafta kullanılır.

Ameliyattan bir kaç saat sonra hastanın ayağa kalkması ve yürümesi bacaklarda pıhtı oluşma riskini azaltır. Bacaklara uygulanan ve aralıklı kompresyon yaparak bacaklardaki kan dolanımını hızlandıran masaj aletleri de kullanılır.

Ameliyat sonrası bol sıvı tüketilmesi önerilir.

Yağ Alma

Liposakşın yapılan alanda şişlik, morluk, uyuşukluk, ağrı olabilir. Hepsi günler içerisinde düzelir. Ameliyat sonrası ilk günler alınan yağ dokusunun yerine sıvı birikimi söz konusudur. Ameliyat sonrası hastanın kilosu ameliyat öncesine göre daha fazla çıkabilir.

Estetik açıdan ameliyat bölgesini değerlendirmek için ödemin tamamen geçmesi gerekir ki bu 1-3 ayı alır, sabırlı olunmalıdır.

Liposakşın sonrası 1-2 hafta aktif ve yorucu egzersizden kaçınılır. Üç hafta sonra bölgesel kan akımını kolaylaştırıcı masaj vb işlemler yapılabilir.

Liposuction sonrası kişi beslenme ve egzersizlere özen göstermeli, kilo almamalıdır. Alınan kilo eskisi gibi olmasa da vücutta mutlaka bir yerlere yerleşecek ve vücut konturunu bozacaktır.

Ultrasonik ve Lazer Yardımlı Liposuction:

Ciltaltı yağ dokusu öncelikle ultrasonik veya lazer ışını ile eritilir daha sonra dışarı çekilir. Yöntemlerin avantaj ve dezavantajları söz konusudur. Daha önce liposuction yapılmış veya yağ dokusunun kolaylıkla alınamadığı bölgelerde bu yöntemlerle daha kolay liposuction yapılır. Ancak eritilen yağ miktarını çok iyi kontrol etmek ve cilt altında aşırı ısı oluşmasını önlemek gerekir.

Ameliyatın güvenle yapılabilmesi hastanın yaşı, genel sağlık durumu, eşlik eden hastalıkları, alınacak yağ miktarı, ameliyathane ve hastane koşulları, doktorların ve sağlık personelinin deneyimi ile doğrudan ilişkilidir. Doğru hastaya doğru teknikle uygun koşullarda liposuction yapıldığında son derece yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Prof. Dr. Cengiz AÇIKEL, 1982 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp öğrenimini 1988 yılında Derece ile bitirmiştir.1989-1991 yılları arasında Erzincan 3. Ordu Karargah Grup Komutanlığı'nda Pratisyen Hekimlik görevi yapmıştır. İhtisasını 1991-1997 yılları arasında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.1997-2000 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde Uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2002-2003 yılları arasında Amerika'nın Texas Eyaletine bağlı Dallas Şehrinde bulunan 'University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas'ta Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2000-2005 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Yardımcı Doçent Doktor olarak hizmet vermişt ...

Etiketler
Ultrasonik ve lazer yardımlı liposuction
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube