Vücudumuzun biyoritmi

Vücudumuzun biyoritmi
VÜCUT SAATİMİZ YANİ BİYORİTMİMİZ  

İnsan vücudunun her iş için  ideal bir  saati vardır.
 
07:00 : Kahvaltı saati : Sindirim organları bu saatte iyi çalışır ve karbonhidratlar  depolanmadan enerjiye çevrilir.
 
08:00 : Nabız ve tansiyon yükselir. Uyurken dakikada 60 olan kalp atışı uyandığımızda 72- 80 e çıkar.
 
09:00- 11:00 : En etkili çalışma saatimiz: Kısa süre belleği çok iyi durumdadır. Konsantrasyon ve mantıklı düşünebilme yeteneği en yüksek düzeydedir.
 
12:00- 14:00: Yorgunluk baş göstermiştir. Dikkat azalır ve uyku basar. Beyne giden kan miktarı azalmıştır. Çünkü  kan, sindirim için mide tarafından kullanılacaktır. Öğle yemeğinin ardından iyice ağırlık bastırır. Öğle uykusu uyuyanların % 30 kalp krizi geçirme şansı azalır.
 
15: 00: Günün en mutlu saati : Bu saatte mutluluk hormonu  endorfin en yüksek seviyededir.
 
16:00- 17:00 : Adrenalin en yüksek seviyededir. Kaslar güçlenir. En kuvvetli olduğumuz saatlerdir. Beyin- kas organizasyonu mükemmeldir. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumdadır. Küçük kaslar en güçlü seviyededir.

18:00 : Yorgunluk başlar. Akşam yemeği saatidir. Kaslarımız güçsüzleşir, midemiz en çok bu saatte asit salgılar. Akşam yemeği için ideal bir saattir. Pankreas bu saatte çok aktiftir.

19:00-20:00 : Havanın kararmasıyla vücudumuz uykuya hazırlanır. Melatonin hormonu salgılanır. Kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar. Sindirim devam etmektedir.

21:00 : Yemeğin tehlikeli olduğu saatler. Sindirim bitmiştir.  Bu durum çok tehlikelidir. Hazmedilmeyen besinler zararlı asitler salgılarlar, bağırsak duvarlarındaki mukazaya hücum ederler.

22:00 : Bağışıklık sistemi etkin çalışmaya başlar. Bu saatte akyuvarların aktivitesi artar.

23:00 : Tam uyku ve dinlenme saatidir. Stres hormonunun salgılanması durur. Bu saatte sakinleşir, gevşeriz. Tansiyon ve vücut ısısı düşer. Uykuya daldıktan 10dakika sonra kalp atışımız ve beynimizin çalışması yavaşlar.

24:00 : Biz uyurken vücut yenilenir. Gün içinde yıpranan bütün dokularımız derin uykuda salgılanan melatonin hormonu sayesinde yenilenir. Bu günlük yenilenme fırsatını kaçırmak, bir miktar yaşlanmak demektir.

01:00-02:00 : Verimliliğimiz ve dikkat en alt düzeydedir. Bu saatte hala çalışanlar hata yapar, çünkü vücut kendini uyumaya programlamıştır. Görme ve tepkiler yavaşlar. Bu nedenle trafik kazaları bu saatlerde daha fazla olur. Ayrıca leptin hormonu sentez edilmeye başlıyor.

03:00 : Bedensel ve ruhsal olarak (melatonin hormonu sayesinde) tembel ve kararsız dönemdir.

04:00 : Yeni güne hazırlanmak için ilk kıpırdanmalar. Stres hormonu yeniden salgılanmaya başlar kan basıncı artar.
05:00- 06:00 : Güne hazırlanma saati : Stres hormonu gündüz değerinden 6 katına çıkar. Gece boyu eksilen enerji yeniden oluşmaya başlar. Metabolizma hareketlenir, yeni güne başlamak için hazır durumdayız.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serpil Tarman

Etiketler
Biyortim
Dyt. Serpil Tarman
Dyt. Serpil Tarman
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube