--vazgeçilmez besinlerimiz 2----şeker yerine tarçın--

--vazgeçilmez besinlerimiz 2----şeker yerine tarçın--

--VAZGEÇİLMEZ BESİNLERİMİZ 2--

--ŞEKER YERİNE TARÇIN--

Tarçın'ın anavatanı Güney ve Güneydoğu Asyadır. Yaprak dökmeyen kokulu bir ağaç cinsidir. M.Ö. Çinliler tarafından kullanılan en eski, Avrupa'da 16. yy dan 18.yy'a kadar en değerli baharatlardan biri olmuştur. Ağacın kurutulmuş kabukları asıl kullanılan yerleridir. Tarçının kokusu kuvvetli, keskin, tadı tatlımsı ve yakıcıdır.

Tarçın Hindistan'da antik tedavi şekillerinde (Ayurveda) kullanılmıştır. Kan dolaşımını düzenlediği ve ilaçların vücutta daha etkin hale gelip kolayca yayılabilmesini sağladığı tespit edilmiştir. Isıtıcı ve enerji verici özelliğinden dolayı zayıf, sinirli ve çok üşüyen insanları tedavi etmede kullanılmıştır. Şişman kişiler üzerinde de belirli dozlarda olmak koşuluyla tokluk hissi yaratması için verilmiştir.

Besinsel değerine bakılacak olursa; potasyum, kalsiyum, demir ve lif açısında zengindir fakat, kullanımı az olacağından besin öğelerinden yararlanımı az olacaktır.

1 yemek kaşığı tarçın = 41 kcal

1 tatlı kaşığı tarçın = 16 kcal

1 çay kaşığı tarçın = 5 kcal'dir.

Içeriğinde bulunan "sinnamaldehit"in kan şekerini ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda, özellikle diyabet (şeker) hastalarında kan şeker düzeyini dengelediği bulunmuştur. Kalp-damar hastaları için de kan kolesterol ve trigliserit düzeyinde düşüş sağlaması, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmesi ve kötü kolesterolü (LDL) de düşürmesi başka bir faydası olarak görülmektedir. Bir anlamda; hiperkolesterolemiden oluşabilecek kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de azaltmaktadır. Günlük aşırıya kaçmadan belirli miktarlarda alınması ise, kilo kontrolünü sağlamada yardımcıdır.

Özellikle kalsiyum ve lif sayesinde vücutta meydana gelen ödemi azaltmakta, biriken fazla tuzun atılımıyla birlikte hipertansiyon riskini düşürmekte ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi olmaktadır.

Sindirim sistemine yardımcıdır: mide rahatsızlıklarını ve karın ağrılarını giderir. Barsak kurtlarının boşaltılmasına, iltihapların iyileşmesine ve gaz sıkıntılarına yardımcı olur.

Ağıza alınarak çiğnenmesi ağız ve diş kokularına iyi gelir. Özellikle kış aylarında sık görülen grip ve nezle gibi hastalıklara iyi geldiği gibi öksürüğede faydası olur.

Anti-viral özelliği 1918 yıllarında meydana gelen bir grip salgınında tarçın fabrikasında çalışan işçilerin grip olmadıkları tespit edilmiştir.

2003'te yapılan bir araştırmada tarçının zararlı bakterilerin ve tümörlerin oluşumunu engellediği saptanmıştır. Iki tür sebzenin birinin içerisine tarçın yağı katılmış, diğerine katılmamıştır. Tarçın yağı katılan sebzenin çürüme ve bozulma zamanı daha uzun olmuş yani dayanıklılığı tespit edilmiştir. Koruyuculuğunun yanında tat ve koku olarak güzel bir hal aldığı saptanmıştır.

2004 yılında yapılan bir araştırmada da; tarçın kokusunun beyin fonksiyonlarını, hafızayı, dikkat durumlarını ve konsantrasyonu arttığı gözlemlenmiştir.

KULLANIMI: Yemeklerde ve tatlılarda özellikle lezzet ve koku amaçlı kullanılmakta olup, sütün zararlı bakterilerini yok ettiği için daha çok sütlü tatlılarda kullanılmaktadır. Bal ve limon ile karıştırılması boğaz yanmasına iyi gelmektedir. Tatlı krizlerini yenemeyen ya da şeker kullanımını azaltamayan bir bireyin çayına veya suyuna tarçın koyması tatlandırıcı etki yapmaktadır. ½ litre suyun içerisine konulan 1 çay kaşığı kadar tarçın hem su içemeyenler için bir yardımcı görevi görür, hem de kilo kontrolüne faydası olur.

Fazla alınması alerjik etki yaratabileceği gibi yine "Herşeyin fazlası zarardır." ilkesini unutmamalısınız.

Her zaman bir Beslenme Uzmanı olarak denemediğim ya da yapmadığım bir şeyi yakınlarıma ve bana güvenenlere tavsiye etmediğim gibi kendimle ilgili bir anımı anlatmak istiyorum. Uzun yıllar boyunca çay için kulladığım şeker tüketimim çok fazlaydı. Günde en fazla olarak tükettiğim 3 bardaktı ama yine de şekerin varlığının yarattığı etkiyi saptadım. Bir an önce şekerden kurtulmam gerektiğine inandım ve yaklaşık 2 ay önce bir anda kestim. Çayı bu şekilde tüketemediğimi farkettiğimde bir çözüm yolu aramaya başladım. Misafirliğe gittiğim kuzenimin çay tabağımın yanına koyduğu çubuk tarçınla keşfettim o çözümü. Dilediğim kadar içebildim ve kokusu da beni mest etti.

Özellikle su içemeyen danışanlarıma da tavsiyem; suyunuzu tatlandırmak için 1 çay bardağı tarçın yeterlidir. Kalorisi az, faydası fazla bir besin olarak tarçını denemeden karar vermeyin..

SAĞLIKLI BESLENMELER

UZM. DYT. SEYRAN SEÇİL SAKAT

 

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seyran Seçil Kural

Etiketler
Tarçın
Dyt. Seyran Seçil Kural
Dyt. Seyran Seçil Kural
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube