Vasküler lezyon tedavisi

Vasküler lezyon tedavisi

Vasküler lezyonlar cildin hemen altında bulunan birçok kılcal damarın büyüyüp şişmesi ve bir araya gelmesi şeklinde oluşur. Bu damarlar eğer yüzeye yakınsa dışardan kırmızı renkte eğer derindeyse mavi renkli bir görünüme sahiptir. Vasküler lezyonların bazı türleri doğum sırasında oluşur bazıları da ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabilirler.

Vasküler Lezyon Tedavisi

Vasküler lezyon tedavisinde kullanılan lazerler damar içinde bulunan oxyhemoglabin tarafından emilir ve böylece oxyhemoglabin ısınır ve damar büzüşür. Oxihemoglabin tarafından en iyi emilen ışık 532nm dalgaboylu PDL Pulse Dye Lazerdir. Ancak bu ışın melanin tarafından çok iyi tutulduğu için cilde derin nüfuz edemez. Bu yüzden lazerler yüzeysel vasküler lezyonlar için daha uygundur.
1064nm dalgaboylu Nd Yag lazerler ise oxihemoglabin tarafından daha az tutulur ancak cildin daha derinine nüfus ettikleri için derin bölgede yer alan lezyonlarda da etkilidir.

IPL cihazlarlarının ışıkları 515nm-1200nm arasında dalgaboyunda olduğu için vasküler lezyon tedavisinde kullanılabilir ancak etkileri Nd:Yag lazer kadar olamamaktadır.

Vasküler Lezyon Çeşitleri

vaskulerlezyonlar telejiktenazi

Telanjiektazi

Yüz, dekolte, boyun ve nadiren vücudun diğer bölgelerinde yüzeye yakın konumdaki damarların genişlemesiyle ortaya çıkan problemdir. Yüz bölgesi dışında bacaklarda da görülebilir.

vaskulerlezyonlar spider

Spider Angiomas

Spider nevus, nevus araneus, scular spider, spider telangiectasia olarak da bilinir. Bir tip telanjiektazidir. Görünüm olarak ortada kırmızı bir nokta ve çevreye yayılan kırmızı uzantılar şeklindedir.

vaskulerlezyonlar cherry

Cherry Angiomas

Kan damarlarının anormal bir şekilde birikmesi ile oluşan dışa doğru uzamış kitleden oluşur. En çok görülen angioma çeşididir. Yaşlılık ile birlikte oluşma sıklığı artar.

vaskulerlezyonlar saraplekesi

Port Wine Stain

Şarap lekesi bir tür doğum lekesi çeşididir. Kırmızımsı-eflatun rengine sahiptir. Genellikle yüzde ortaya çıkan ama vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir.

vaskulerlezyonlar saraplekesi

Rosacea (Kırmızı Yüz)

Yüz bölgesinden meydana gelen kızarıklara verilen isimdir. Dört çeşit rozasea vardır. Bunların biri göz içinde ortaya çıkar.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu

Uzm. Dr. Şerafettin SARAÇOĞLU, 1965 yılında İstanbul’da doğmutur. Lisans öncesi eğitimini İstanbul’da tamamlamasının ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1988 yılında tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Yurdun değişik bölgelerinde zorunlu hizmet ve askerlik görevini yerine getirmiştir. Zorunlu hizmeti sonrasında 1992-1994 yılları arasında İnternational Hospital Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde hizmet vermiştir. 1995 yılında ise Vakıf Gureba Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde  başladığı ihtisas eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında International Hospital’daki görevine Dermatoloji Uzmanı olarak olarak geri dönmüş ve 2003 yılınan kadar burada hastalarına hizmet vermiştir. 2006-2007 yılları arasında Esnaf Hastanesi'nde, 2007- 2012 yılları a ...

Etiketler
Rosacea (kırmızı yüz)
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu
Uzm. Dr. Şerafettin Saraçoğlu
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube