Varisleri önlemenin 5 yolu

Varisleri önlemenin 5 yolu

Varis oluşumunda, uzun süre ayakta hareketsiz durmanın en önemli nedenler arasında olduğunu biliyor musunuz? Yakın zamanda yapılmış olan bilimsel çalışmalar, bacak toplardamarları içerisinde kan basıncının normalden fazla yükseldiğini göstermiştir. Bu durum, zaman içerisinde varis gelişmeye başlamış olan toplardamarın fonksiyonlarını yapamaz hale gelmesine neden olur. Özellikle, öğretmenler, hemşire, kuaförler ve uzun süre ayakta durmak zorunda kalan diğer meslek grupları bu risk altındadırlar. Eğer, bu meslek grupları içerisinde iseniz, birazdan bahsedeceğim egzersizleri uygulayarak varise bağlı olan yakınmalarınızı biraz olsun azaltabilir ve rahatlayabilirsiniz.

Bacaklarınızı yukarı kaldırın

Uzun süre ayakta durduğunuzda, yerçekimi nedeniyle toplardamar içerisinde kan ayak tabanına doğru toplanma eğilimindedir. Bu durum, toplardamar içerisindeki kanın kalbe geri dönüşünü zorlaştıran bir durumdur. Bu nedenle, gün içerisinde her fırsatta ayaklarınızı yukarı kaldırma alışkanlığını elde edin. İş yerinde fırsat bulduğunuzda veya öğle arasında ayaklarınızı yukarı kaldırın. Ayaklarınızı yukarı kaldırarak, toplardamar kan akımının daha kolay ve sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olursunuz.

Varis çorabı giyin

Ayakta durduğunuzda bacak toplardamarlarımızda artmış olan basınca bağlı olarak gelişen gün sonundaki ödemi; sabah yataktan kalkmadan giyeceğimiz hafif basınçlı varis (kompresyon) çorabı sayesinde önleyebilirsiniz. Varis çorabını giymek için, venöz yetmezlik veya varis hastası olmanıza gerek yoktur. Günümüzde üretilen hafif basınçlı kompresyon çorapları sayesinde yakınmalarınız hafifleyecektir. Bu amaçla, eğer çorap kullanmayı planlıyorsanız, mutlaka bir kalp ve damar cerrahisi uzmanına muayene olunuz.

Yürümeyi alışkanlık haline getirin

Venöz yetmezlik ve varis, hareketsizliğin hastalıklarıdır. Her iki durumda, az hareket eden bireylerde ortaya çıkan ve yaşantımızı zorlaştıran durumlardır. Gün içerisinde aktif olmak, bacak toplardamarları içerisinde kan akımını da dinamik tutacaktır. Bu nedenle, çalıştığınız ortamda fırsat buldukça yürümek veya merdiven çıkıp – inerek, sağlıklı toplardamar kan akımını da sağlamış oluruz. Bilinçsiz olarak yaptığımız uygulamaları değiştirmek, örneğin asansör kullanımını azaltmak, sağlıklı bacaklar için ilk adım olacaktır.

Gerinme

Bacak sağlığımız için yapacağımız egzersizlerden önce, gerinme egzersizleri yapmak kas kan akımını arttırmakta ve sonrasında ortaya çıkacak kas ağrılarını da azaltmaktadır. Bu egzersizler, aynı zamanda toplardamar içerisindeki kan basıncını da azaltıcı bir etkiye sahiptir. Eğer, yukarıda bahsettiğim risk grupları içerisinde iseniz; düzenli olarak gerinme egzersizlerini de yapmanızı öneririm. Yoga, bu amaçla yapabileceğiniz bir uygulamadır. Bu amaçla, www.mehmetergenoglu.com sitesinde bulunana, Varis Yogası başlıklı yazımı okumanızı öneririm.

Egzersiz

Eğer ilerlemiş varisleriniz varsa, düzenli egzersiz yapmak sadece bacaklarınızda dolaşımın düzenlenmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda, iyi hissetmenizi de sağlar. Salınan endorfinler sayesinde, daha iyi hissettiğinizde yaptığınız egzersiz, daha etkili olacaktır. 

Sağlıklı günler dilerim. 

Doç. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu

Prof. Dr. Mehmet Ümit ERGENOĞLU, 1966 yılında ABD’de doğmuştur. İhtisası sonrasında ABD’de Baylor College of Medicine, Methodist Hastanesi'nde ve Cleveland Clinic Foundation’da 6 yıl görev yapmıştır. Prof. Dr. Mehmet Ümit ERGENOĞLU, Türkiye’ye döndükten sonra, Florence Nightingale Çağlayan Hastanesi'nde 2,5 yıl görev yaparken 6 ay kadar Belçika - O.L.V. Clinic Aalst' ta çalışmalarda bulunmuştur. 2007-2013 yılları arasında ise Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı olarak hizmet vermiş, 2013 yılında ise Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medical Park Göztepe Hastanesi, Beylikdüzü ve Şişli International Kolan Hastaneleri'nde de çalışmalarda bulunmuştur. Aort ve periferik damar cerrahisi, minimal invaziv ve endovasküler girişimler, varis'in tedavi seçenekleri içerisinde yer alan mi ...

Etiketler
Venöz yetmezik
Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu
Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube