Varis hastaları için spor

Varis hastaları için spor

Spor birçok açıdan sağlıklı bir beden için gereklidir. Varis hastaları için spor yapmak önemlidir. Bu hastalarda spor hem varis şikayetlerin azalmasına hem de varisin ilerlemesinin yavaşlamasına yol açar. Spor yaparken öncelikle bilinçli olmalıyız. Bazı egzersizlerden kaçınmak gerekebilir.

Birçok kişi varisi varsa sporun kötü geleceğine inanıyor. Oysa belli egzersizleri yapmak hem şikayetlerin azalmasına neden olur, hem varisi önler hem de olan varislerin daha da ilerlemesini engeller.

Bacak kaslarının özellikle baldır kaslarının varis hastalarında önemi büyüktür. Bacaklarda biriken kanın kalbe tekrar dönmesindeki en büyük etken bu kaslardır. Bu kasları çalıştıran tüm sporlar varise faydalıdır. Özellikle yüzme ve biisklet ayrı bir öneme sahiptir. Yüzme sporu hem yerçekimini ortadan kaldırdığı hem de tüm kas gruplarını özellikle de bacak kaslarını çalıştırdığı için varisi olan hastalarda özellikle faydalıdır. Yürüyüş, koşu, aerobik, yoga faydalı diğer sporlardır. Evde veya iş yerinde kendi başımıza ve kısa sürede yapacağımız basit hareketler de varise faydalı gelebilir.

Karın içi basıncı arttıran, kanın bacaklardan kalbe dönmesini zorlaştıracak, ıkınma hareketi ile tetiklenen egzersizler varis için önerilmez. Bunlar içinde ağırlık kaldırmak, halter, ağır plates egzersizleri önerilmemektedir.

Spor yaparken varis çorabı giyilir mi?

Birçok kişi spor yaparken varis çorabı giymek zararlı sanmaktadır. Tam tersine spor yaparken varis çorapları giymelerini özellikle önermekteyiz. Varis çorabı bir yandan spor sırasındaki yorgunluğunuzu azaltacak, bir yandan da performansınızı arttıracaktır.

İleri varislerde, spor sırasında yaralanma, travmaya maruz kalındığında kanama ve pıhtı gibi sorunları da önleyecektir. Spor yaparken giymek için özel üretilmiş sporcu varis çorapları vardır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Onur Gürer

Prof. Dr. Onur GÜRER, 1966 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde yaparak Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olmuştur. İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde 15 yıl boyunca görev almış olan Doç. Dr. Onur GÜRER, bu hastaneden sonra çeşitli özel kurumlarda 7 yıl boyunca çalışmalarını sürdürmüş şu an ise mesleki çalışmalarına İstanbul Şişli'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Kalp ve Damar Cerrahisi alanında çok sayıda başarılı operasyon gerçekleştirmiş ve Türk Tabipler Birliği, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Min ...

Etiketler
Spor yapmak
Prof. Dr. Onur Gürer
Prof. Dr. Onur Gürer
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube