Vajinoplasti nedir

Vajinoplasti nedir

Kadın Genital organları anatomik olarak iki bölümde incelenir:

1 - Dış genital organlar:
         Büyük dudaklar(Labia Majör) 
         Küçük dudaklar(Labia Minör) 
         Klitoris 
         Kızlık zarı(Hymen) 

2 - İç genital organlar:
         Hazne(Vajina) 
         Rahim ağzı(Collum) 
         Rahim(Uterus) 
         Yumurtalıklar(Overler) 
         Kanallar(Tuba Uterina) 

İç genital organlar daha çok üreme ile ilgili bölümlerdir.

Vajen yapısal olarak veya normal doğum sonrası gevşiyebilmektedir. Özellikle normal doğum sırasında oluşan travmaya bağlı vajinal kaslar ve bağ dokusunda hasar meydana gelip, buna bağlı olarak alt genital bölge kas ve yumuşak dokularda gevşeme yanısıra sarkma da gözlenebilir. Bu durum zamanla cinsel fonksiyon bozukluğu yanısıra kronik kabızlık ve idrar kaçırma gibi şikayetleri de beraberinde getirir. 

Vajinoplasti dediğimiz vajen daraltma operasyonu cinsel fonksiyon bozukluğunu giderip cinsel ilşki sırasında uyumu arttırmaktadır. Aynı zamanda kabızlık ve idrar kaçırma problemlerine de çözüm getirmektedir. 

Vajinoplasti operasyonu ofis şartlarında sedasyon altında kolayca yapılabilir. Gereken miktarda mukoza ve gevşemiş kas dokusu çıkarılır. Gevşemiş kas dokuları dikilerek dokular sıkı ve gergin hale getirilir. Hasta 1-2 gün içinde normal yaşantısına devam edebilir. Yara iyileşme süresi 1 haftada tamamlanır. 30-40 gün süreyla cinsel ilişki yasaklanır. 

Operasyondan sonra özellikle ilk bir hafta tercihen bir ay süreyle hasta karın içi basıncını arttıran durumlardan ( kabızlık, sürekli öksürük ve ağır kaldırma) uzak durmalıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müjde Koyuncu

Op. Dr. Müjde KOYUNCU, lisans öncesi öğrenimin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Ankara Numune Hastanesi, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara Fatih Üniversitesi Hastanesi gibi saygın kurumların Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde görev yapmış olan Op. Dr. Müjde KOYUNCU, 2000 yılından beri Ankara - Çankaya'da bulunan özel kliniğinde hastalarını kabul etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 1 çocuk annesidir.

Etiketler
Vajen daraltma
Op. Dr. Müjde Koyuncu
Op. Dr. Müjde Koyuncu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube