Vajinismus soruları ve yanıtları - 3

Vajinismus soruları ve yanıtları - 3

Eşim vajinismus sorunum çözülmezse, benden ayrılmakla tehdit ediyor. 5 yıllık evliyim ve hala cinsel ilişkiye giremedim. Kadın doğum uzmanına gittim ve kızlık zarımın alınması gerektiğini söyledi ve ben de aldırdım. Ama değişen bir şey olmadı. Eşim de ben de asgari ücretle çalışan dar gelirli insanlarız. Eşimin ailesi ve eşim benim üzerinde çok baskı uyguluyor, “ya yaparız ya biter” noktasındayız. Anlayacağınız çok zor durumdayım. Bazen gerçekten ölmek istiyorum. Eşimi çok seviyorum, ayrılmak istemiyorum. Ayrıca ayrılırsam gidecek ve sığınacak kimsem yok. Çünkü ailem beni kabul etmez. Ne olur yardım edin.

Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da çaresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yönden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kötümserlik içine de gömülmüşlerdir. Bu açıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu rüyasıdır. Ancak ölmek hiçbir zaman çözüm olamaz. Yaşamak ve inanarak başarmak durumundasınız. Sadece yanlış yöntemleri denemişsiniz. Bu nedenle çift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrübeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.

Vajinismus tedavisi için nereye gitmeliyiz? 13 yıllık evliyim. Vajinismus hastalığımdan dolayı eşimle cinsel ilişkiye giremedik. Defalarca doktora gittik fakat hiçbir bir sonuç alamadık. Aksine hekimlere karşı daha da güvensiz olduk ve gitmediğimiz hacı, hoca ve medyum kalmadı. Merak ettiğimiz; her gün televizyonlarda vajinismusun bir günde kolaylıkla tedavi edildiğini söyleyen hekimler var, hatta kendilerinden başka kimsenin tedavi edemeyeceğini de söylüyorlar, gerçekten doğru mu? Bizde tedavi olmak istiyoruz ama kime gitmeliyiz. Fazla bir şansımız ve maddi durumumuz kalmadı, bu sefer doğru bir hekime gitmek istiyoruz. Çünkü hepsi “hallediyoruz” diyor, 3–4 ay gidiyoruz ama bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu nedenle kafamız çok karışık. Yardımcı olursanız seviniriz.

Çaresizliğe düşen insanların bilim dışı çözümler araması sık rastlanan bir durumdur. Daha önceki tedavi denemelerinizin başarısız olması hekimlere güveninizi azaltmış ama bir kaçınma ve erteleme hastalığı olan vajinismusun kesinlikle tedavisi vardır ve çok zor değildir. Ancak tek seanslık tedaviler hakkında medyada duyduklarınızı fazla kafanıza takmayın. Tek seanslık mekanik  çözümler, maalesef gelecekte başka sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Vajinismusun tedavisi 6-12 seans arasında değişen cinsel terapidir. Cinsel terapi de esas olan bilgilendirmedir ve üzerinde durmamız gereken en önemli konulardan biri bilginin gerçek ve içtenlikle özümsenmesidir. Bunun için öncelikle doğru bir adrese ulaşmanız ve cinsel terapistinize güvenmeniz çok önemlidir. Cinsel Tıp Derneği'nin web sitesinden (www.cinseltip.org) size en yakın cinsel terapisti seçip başvurabilirsiniz.

Eşim bana her yanaştığında sanki 7 başlı bir ejderha içimi yakıyor. 15 yıllık evliyim. Cinsel ilişki sırasında korku ve sıkıntılarım oluyor. İlişkiye daha girmeden kızlık zarım bozulacakmış zannediyorum. Hâlbuki bir tane kızım var. Eşimin üzerime boşalarak yaptığımızı düşündüğüm çocuğum hayatta tutunduğum tek dal oldu. Hala ilk günkü gibi çok derinlerde bir korku yaşıyorum ve hala eşim her yaklaştığında sanki yedi başlı bir ejderha içimi yakıyor. Bu sorunu kimseyle paylaşamıyorum, bazen delirmekten korkuyorum. Yaşadıklarımı anlamama yaracak kaynak kitaplar veya diğer materyalleri nereden bulabilirim? Ne yapmalıyım?

Ülkemizde kadınlardaki cinsel problemlere adanmış basılı materyaller ve bireyin kendi başına kullanabileceği yazılı materyaller bulmak oldukça zordur. Bu nedenle yanlış bilgilenme ve cinsel mitler (hurafeler) nedeniyle cinsel hayatlarında kâbus yaşayan kadınların sayısı her geçen gün artmaktadır. Çünkü sağdıçlık kurumunun içini boşalttığımızdan beri; penis girişine katlanamama veya özel zorluklar yaşama anlamına gelen vajinismustan şikâyetçi olan kadınların sayısında hızlı bir artış söz konusudur. Neden olduğu ileri sürülen teorilerin zamanla değişmiş olmasına rağmen, vajinismus tedavisi hala tipik olarak kademeli şekilde büyüklüğü artan parmakların veya dilatatörlerin vajina içerisine sokulmasını kapsayan tedavi serileri boyunca vajinal girişi kontrol eden kasların kasılmalarının önlenmesi ve bilgilendirme esaslı cinsel terapidir. Cinsel terapide yedi başlı bir ejderha gibi bilinçdışında varlığını sürdüren ve kişiye hükmeden korkular üzerinde çalışılır. Nedenlere dönük basamak basamak mücadele edilerek ejderhanın yedi başı da yok edilir.

Eşim tedavi olabileceğime inanmıyor.13 yıllık evliyim. Şu anda 37 yaşındayım. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyoruz. Eşim yıllarca beni suçladı, hiç destek olmadı. Yazılarınız sayesinde yaşadıklarımın vajinismus sorunun olduğunu öğrendim, yalnız olmadığıma sevindim ve umutlandım. Bunu eşime de söyledim. Ama eşim hala tedavi olabileceğimize inanmıyor. Ayrıca eşimle bir şekilde beraber oluyoruz. Hatta zevk aldığım zamanlarda oluyor. Ben daha duygusal ve ön sevişmenin daha uzun süreceği bir cinsel ilişki istiyorum. Ama eşimin erken boşalma sorunu yüzünden beraberliğimiz uzun sürmüyor, eşim sevişirken boşalıyor. Daha önce cinsel taciz gibi bir şey yaşamadım. Şu anda evliliğimiz bitme noktasında, çok yıprandı ve onarılmayacak noktalara geldi. Yapay döllenme ile çocuk sahibi olmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Genellikle, çocuk sahibi olma isteği, başarılı bir ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hiç dokunmadan geçmek suretiyle eşinin spermiyle yapay döllenme yaparak gebe kalma önerisini öne sürüp sürmeme konusunda tereddüde düşmektedirler. Bu kadınlar tarafından memnuniyetle karşılanan bir öneri olabilir; ancak çiftin tatminiyle iyileşmesinin amaçlandığı bir tedavide, eşin bu konudaki istekleri de göz önüne alınmalıdır. Çünkü kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Vajinismusun kolayca teşhis ve çabucak tedavi edilebilir. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi süresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş çiftlerde genellikle çok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki çatışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikçi olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi süresi uzayabilir. Çiftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi vajinismusun üstesinden gelebilmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir anlayış, cinsel hayatın yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır. Çünkü vajinismus direnç kaybına bağlı bir iltihaplanma gibidir. Sorun vajinada değildir. Sorun kişinin baktığı yerdedir. Hep karanlığa bakmaktan çiftin gözünün feri sönmüştür, yılgın düşmüştür. Korku, yorgunluk ve umutsuzluk hastayı vajinasından vurmuştur. Bu durumda cinsel terapistin görevi hastanın pozitif düşünmesini, hayata sımsıkı sarılmasını sağlamaktır. Hasta doğayla baş başa olmalı, sevdikleriyle kaliteli vakit geçirmelidir. Kendine yeni heyecanlar yaratmalıdır. Kendini sevmeli ve her şeyin en iyisine layık bulmalıdır. Kısaca enerji verecek hayaller kurmalı ve enerji verecek işleri eşiyle birlikte yapmalıdır. Ayrıca erken boşalma, erkeklerde en sık görülen ve kolaylıkla tedavi edebildiğimiz bir cinsel işlev bozukluğudur. Eşinizle birlikte katılacağınız cinsel terapi seanslarında bu sorunda kolaylıkla halledilir, rahat olun.

Yeni evliyim, ilişkiye girmeyi başaramadık. Ben 2,5 aylık evliyim. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyorum. Sorun benim ön sevişmeden sonra birleşme anında kendini çok kasıp geri çekmem. Ne tavsiyede bulunabilirsiniz?

Vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkânsız olarak algılanmasına vajinismus denir. 13 yıllık hekimlik hayatımda gördüğüm yüzlerce vajinismus hastası bana bu tanımın çok doğru olmadığını gösterdi. Çünkü vajinismusta başta vajina etrafında olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur, kadın bacaklarını açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünebilen bu kadınlar, oluşan acı beklentisi sonucunda, kendilerini savunma ve koruma çabaları içine girerler. Doğru olan bu tanının konması için bozukluğun sürekli ya da yineleyici bir biçimde görülmesi gerekir. Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da çaresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yönden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kötümserlik içine de gömülmüşlerdir. Bu açıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu rüyasıdır. Bu nedenle çift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrübeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.

Eşim vajinismusu çözdü ama hala canı yanıyor. Eşimle evleneli yaklaşık 1 yıl oldu. Evlendiğimizde fark ettim ki eşim vajinusmustu, bu sorunu bir psikiyatristle çözdük ama hala ilişki ona iğrenç bir olay gibi geliyor.  Bunun yanında da vajende akıntıları oluyor ve ilişki anında orgazmından sonra canı acıyor sizce bunun sebebi nedir?

Vajinismus tedavisinde biz cinsel terapistlerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri haz duygusudur. Cinsel terapi seanslarında cinsel hazzı arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir. Çünkü vajinismus tedavi edilmiş gibi gözükse de; kılık değiştirmiş olarak, yani cinselliği eşine karşı bir görev gibi gören ve haz almayan bir kadın davranışı şeklinde tekrar ortaya çıkarabilir. Bu da eşiniz için sıkıntılı bir sürecin başlangıcıdır ve zamanla disparoni dediğimiz ağrılı cinsel ilişki yaşamaya başlayabilir. Bu süreçte ön sevişmenin uzun tutulması ve klitoris uyarısı kadar; eşler arasında açık iletişim, duyarlılık ve sabır orgazma giden yolda başarı için çok gereklidir. Erkeğin rolü kadının liderliğinde ilerlemektir. Çünkü kadının kontrolü elinde tutması vajinismus tedavisi sonrası kalan bilinçdışı korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca eşinizin akıntısının olması bir genital enfeksiyon geçiriyor olmasının belirtisi olabilir, bir jinekologa alttan muayene olmasını tavsiye ederim.

İlişki sırasında ölecekmişim gibi geliyor. Ben evlenmiş ayrılmış bir bayanım. Evliliğim çok kısa sürdü, ilişkiye girmekten çok korktum,  sanki öleceğimi ve canımın çok yanacağını düşündüm. Aslında istekli olmama rağmen halen tam anlamıyla bir ilişki yaşayamadım. Bu sorunumdan kurtulmak istiyorum, ne yapmam gerekli?

Cinsel ilişkiye girmekten çok korkan kadınlar, cinsel istek duymalarına rağmen “ağrıyacak”, “acıyacak”, “kanayacak” vb. yanlış korkuları nedeniyle sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşayamazlar. Bu cinselliğin bir tabu olduğu ülkemizde çok sık rastladığımız bir durumdur. Bu kadınların çoğu, bunun bir tek kendi başlarına gelen bir felâket olduğunu sanır, sorunu ve korkularını kimseye anlatamaz, nereye başvuracağını yıllarca bilemez. Bu sorun kadının hem kendi kadınlığında eksiklik olduğunu düşünmesine hem de eşine karşı suçluluk hissetmesine neden olabilir. Rahat olun, kısa sürede düzelebilen ve tedavi edilebilen bu cinsel sorunu yaşayan sizin durumunuzda çok kişi var. Ayrıca bilinenin aksine kadın kendini kasmazsa ve sulanması tamsa, eşi ani ve sert hareketler yaparak acele etmezse, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmadığı gibi kanama da yapmaz. Çünkü vajinanın görevi penisi içine almaktır.

İlişkide canımın yanması mantar enfeksiyonun dan olabilir mi? Ben iki haftalık evliyim. Eşimle 3 defa denemeden sonra kızlık zarım bozuldu. Ama hala bir türlü tam anlamıyla cinsel ilişkiye giremedik. Canım çok yanıyor. Eşim ise üzüldüğü için durumu üstelemiyor. Ayrıca bende mantar oluşumu başladı. Tedavi yani ilaç uygulaması devam ediyor. Merak ettiğim konu acaba mantarla canımın yanması arasında bir ilişki olabilir mi? Sağlıklı cinsel ilişki için ne yapmamız gerekiyor?

Yeni evli çiftlerin aralarında cinsel uyumun oluşması zaman ve çaba gerektirir. Cinsellikle ilgili sahip olunan yanlış inanışlar, cinsel bilgisizlik ve deneyimsizlik de buna eklendiğinde, ilk gece ve sonrası çoğu çift için sıkıntı verici olabilmektedir. Normal şartlarda kadın gevşerse, rahat olursa, yeterince ön sevişme yapılırsa ve erkek kadının klitorisini uyarıp vajinasının ıslanmasını sağlarsa, ne ilk ilişkide ne de sonraki ilişkilerde acı, ağrı ve kanama olmaz. İlişki sırasında canınızın yanmasının sebebi, kendinizi kasmanız ve vajinanız yeterince ıslanmadan eşinizin ilişkiyi gerçekleştirmeye çalışması olabilir. İlişki öncesinde rahatlayıp gevşemek, uzun bir ön sevişmeden sonra siz kendinizi hazır hissettiğinizde ilişkiyi denemek faydalı olacaktır. Ayrıca ileri derecedeki mantar enfeksiyonları da cinsel ilişki sırasında ağrıya ve yanmaya yol açabilmektedir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe

Etiketler
Vajinismus soruları ve yanıtları - 3
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube