Vajinismus soruları ve yanıtları - 2

Vajinismus soruları ve yanıtları - 2

Vajinismus yüzünden evliliğim zehir oldu.12 yıllık evliyim, hala eşimle cinsel ilişkiye girmeyi başaramadık. O an geldiğinde kasılıp kalıyorum, bayılacak gibi oluyorum, çok çaresizim. Eşimi seviyorum ve onu kaybetmek istemiyorum. Cinsel hayatımız tekrar geri dönmemek üzere bitmiş gibi geliyor. Eşinin hakkımda vereceği kararı beklemekten yoruldum. Beni bırakacak korkusu ile iyileşme umudu arasında olmaktan da yoruldum. Bu işin bir çaresi var mı?

Araf inancı bazı din ve mezheplerin ahiret kavramlarında yer alır. Araf kötülerin ve iyilerin nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan bir yerdir. Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus Araf'ta kalmaktır. Çünkü vajinismus hastaları evlendikten sonra artık kız değildirler, ancak tam bir kadın da olamamışlardır. Kızlık ve kadınlık arasında kalmışlardır. Onların Araf'ı da budur. Tamamlanmamış bir evlilik; yaşanan her anı sıkıntı veren ama aynı zamanda da “bir gün belki” umudunu taşıyan bir süreçtir. Zamana bağımlı olmayan bir noktada duran hasta için arada kalmak; değişen, dalgalanan ve farklılaşan eşe ve kendi içindeki fırtınalara karşı her geçen gün azalan bir dirençtir. Adeta Araf'ta tek başına ve pusulasız konuşan hasta, ilk gece neyse, son gece de o olma iddiasında ve konumundadır. Yani vajinismus bir cehennem kadar vardır ve bir cennet kadar yoktur. Araf'ta kalmış vajinismus hastası; cennet ve cehennemin arasında kendileri hakkında verilecek hüküm bekleyenler gibi korku ve umut arasında kalırlar. Vajinismus hastaları cinsel birleşmeden korkarken, ilişkiye girmeyi de umut etmektedirler. Sevgili Can Dündar'ın dediği gibi; en kolayı bir tarafta olmaktır; en zoruysa Araf'ta durmaktır. Vajinismus hastaları kendileri için yapabilecekleri hiçbir şey olmadığına inanmışlardır. Cinsel hayatları tekrar geri dönmemek üzere bitmiştir, imtihan sona ermiştir. Hasta sadece eşinin vereceği kararı beklemektedir. Yapmadığı doğru davranışlar ya da yaptığı yanlışlar, onun Araf tepesinde kalmasına sebep olmuştur. Yani korku ve umut arasında olmak, vajinismus sorunu yaşayan insanlarla Araf'ta bulunan halk arasındaki ortak bir özellik iken, iki grup arasında çok önemli bir fark vardır. Halen yaşayan insanlar inanırlarsa başarabilirler. Yaşayan herkes için imtihan kapısı kapanmamıştır. Eşinizle birlikte cinsel terapi almak için bir cinsel terapiste başvurduğunuzda bu sorundan kurtulabilirisiniz, umudunuzu yitirmeyin.

Cinsel birleşme olacağı zaman kendimi kasıyorum. 5 aylık evliyim, ne olduğunu henüz çözemediğim bir sorunum var. Cinsel birleşme esnasında ya da öncesinde herhangi bir korku tedirginlik olmamasına rağmen cinsel birleşme tam olmuyor. Biraz kasıyorum kendimi. Bu nedenle bebek sahibi olamamaktan çok korkuyorum. İlk günlerde bir isteksizlik ve korku vardı. Gittiğim doktor herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Şimdi ne yapmalıyım?

Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Zamanla cinsel isteksizlik yapabilir. “Ya acırsa” diye korkup cinsel ilişkinin gerçekleşmesine izin vermemek için istemsiz bir şekilde yani kontrolünüz dışındaki bu kasılmalar bilinçdışınızdan köken alır. Öncelikle rahat olun. Vajina cinsel ilişki sırasında erkeğin penisinin büyüklüğü ya da küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Vajina esneyebilen, genişleyebilen ve uzayabilen bir organdır yani vajinismus, genital organların anormalliğinden dolayı değildir. Ayrıca normal şartlar altında normal bir kızlık zarı kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Nasıl ki kuru bir ekmeği çiğnemeden, tükürüğümüzle ıslatmadan yutmaya çalıştığımızda boğazımız kanarsa, acırsa, vajinanın içine de kuru kuruya penis sokulmaya çalışılırsa, ağrı acı ve kanama olur. Yani rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise ilk gecede yüzüncü gece de ağrı, acı ve kanamanız olmaz. Çünkü vajinanın görevi penisi içine almak ve neslin devamını sağlamaktır. Vajina bu görevini yaparken neden sorun yaşansın? Gözümüzde görme işlemi sırasında ağrı, acı veya kanama oluyor mu? Ama gözümüze toz girse ve biz ovuştursak ağrı, acı ve kanama olabilir. Bu normal dışı bir durumdur. Son olarak şunu belirtmek doğru olur; oldukça karmaşık ve dikkat çekici bir problem olan vajinismusun %100 tedavisi vardır.

Vajinal botoks yaptırılabilir mi? Vajinal botoks yaptırmak sağlıklı mı? Cinsel hayatı olumsuz etkiler mi?

Vajina ve çevresine kontrollü botoks enjeksiyonu yapılarak vajinismus kasılmalarının önüne geçilebildiğinin iddia edildiği bu tedavi yöntemi henüz gelişim aşamasındadır. Bilindiği gibi botox bir mikrobun ürettiği ve kaslarda geçici felce yol açan bir maddedir. Daha çok plastik cerrahide alın ve yüz kırışıklıkları, kaş düşmesi gibi değişik hastalıklarda, cilt altına enjekte edilerek oradaki kasları geçici olarak felç eden ve dolayısıyla kırışıklıkları ortadan kaldıran botoksun vajinismusta da faydası olabileceği düşünüldü ve ilk olarak İran'da ve İsrail'de denenmeye başlandı. Mantık olarak botoks vajina kaslarını geçici olarak felç eder ve  böylelikle cinsel birleşme sağlanabilir. Ama kadının “ağrıyacak, acıyacak, kanayacak” korkuları, cinsel birleşmeye karşı bilinçdışı direnci, geçmiş travmalarının etkileri olduğu gibi kalır. Bu durumda botoksun felç edici etkisine rağmen vajinismus devam edebilir veya botoks geçici olarak işe yarasa bile etkisi geçtiğinde vajinismus tekrar ortaya çıkabilir. Botoks vajina girişindeki kaslara bir seansta üç ayrı yere enjekte edilerek uygulanır. Bu kaslar geçici olarak felç olduğu için genişler ve yaklaşık 3–4 ay bu gevşemeden dolayı cinsel ilişki mümkün olabilir. Bu tedavi çok yeni bir yaklaşım olduğu için mutlaka botoks uygulamasından önce psikolojik ve jinekolojik değerlendirmelerin yapılmasını tavsiye ediyorum.

Eşim cinsel ilişki sırasında korkup beni itiyor, ne yapacağımı şaşırdım. Evleneli 3 ay oldu. Ama hala eşimle cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim korkuyor, kasılıyor ve beni üzerinden atıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ailelerimize konuyu anlatamadık. Herkes bir sorunumuz yok zannediyor. Lütfen bize yol gösterin.

Vajinismus, kadınlarda görülen psikolojik kökenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Ayrıca eşiniz kasılmayı ve sizi üzerinden atmayı isteyerek yapmaz, bu sizi sevmediğini ve istemediğini göstermez. Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir. Evlilikte önemli bir sorun oluşturan vajinismus için, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı önereceğim.

Vajinismus yüzünden evliliğim bitti. 29 yaşındayım ve 1 yıl süren evliliğimin sonlanma sebebi cinsel hayatımızın başarılı olmayışıydı. Önce benim vajinismus olduğumu düşündük, İstanbul Üniversitesi'ne cinsel işlev bozukluklarından iyi bir psikiyatriste gittim (eşim her ne kadar karşı çıksa da) ama faydası olmadı. Derken beni aldattı ve  boşandık.  Size sorum; şu an tedavi olmalı mıyım, olsam da hangi konuda vajinismus nedeniyle mi? Cinsel isteksizlik de yaşıyorum aslında ama bu başımdan geçen başarısız evlilikten mi kaynaklanıyordur?

Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen, bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Tedavi edilmezse evlilik içi çatışmalara, aldatmalara, boşanmalara, depresyona ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu açıdan yaşadıklarınız gerçekten çok üzücü. Eşinizin desteği ve onayı olmadan girişilen tedavinin başarısız olması beklenen bir durumdur. Önce rahat olun ve içinizde var olan güçle yeniden hayata tutunun. Yaşadıklarınızı anlamlandırmanız ve vajinismusun arkasında yatanları ortaya çıkarabilmeniz için, alanında tecrübeli bir cinsel terapiste başvurmanızda ve cinsel terapi almanızda fayda var.

Eşimle birleşebilmek için her yöntemi denedim ama olmadı. Ben 10 yıldır evliyim, 35 yaşındayım ve eşimle bugüne kadar cinsel ilişkiye girmeyi başaramadık. Kızlık zarımı aldırdım, botoks iğnesi vuruldum, hatta çok para vererek bir kez narkoz altında muayenehanede bir hekimin yanında eşimle zorla ilişkiye girdik. Çok ama çok iğrençti, aklıma geldikçe hala insanlığımdan utanıyorum. Bu olaydan sonra eşimden iyice uzaklaştım ve bir daha olmadı. Şimdi içim yana yana hayata küstüm ve artık hiç bir tedavi yöntemine inanmıyorum. Tüm hayallerim yıkıldı. Yazılarınız bana bir umut kapısı daha açar mı? Küllerimden yeniden doğma şansım var mı?

Vajinismus, kadınlarda görülen psikolojik kökenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Yaşadıklarınız gerçekten çok üzücü ve cinsel tıp bilimi açısından çok yanlış uygulamalar olmuş. Sizi anlıyorum. Ama yalnız değilsiniz. Önce rahat olun ve içinizde var olan güçle yeniden hayata tutunun. Eşinizle beraber bu sorunun üstesinde gelebileceğiniz doğru adresler var. Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir, rahat olun. Evlilikte önemli bir sorun oluşturan vajinismus için, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı önereceğim. Çünkü cinsel terapi ile aynı Prometheus gibi küllerinizden yeniden doğabilirsiniz.

Eşim vajinismus olduğunu kabul etmiyor. Eşim vajinismus ancak öyle olduğunu bir türlü kabul etmek istemiyor. Yıllardır bir doktora bile götüremedim. Artık ben de çocuk sahibi olmak istiyorum. Onu seviyorum ve çocuğumun da ondan olmasını çok istiyorum, bunu yenmenin pratik bir yolu olabilir mi?

Uzun yıllar vajinismus sorunu yaşayan çiftlerde, çocuk sahibi olma isteği, başarılı bir cinsel ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bu nedenle bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hiç dokunmadan geçmek suretiyle eşin spermiyle yapay döllenme yaparak gebe kalma önerisini öne sürüp sürmeme konusunda tereddüde düşmektedirler. Bu sizin için memnuniyetle karşılanan bir öneri olabilir; ancak eşinizin bu konudaki isteklerini de göz önüne alarak bir cinsel terapi sürecine girmenizde fayda var. Çünkü kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen, bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; kolayca teşhis ve çabucak tedavi edilebilir. Tedavi süresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş çiftlerde genellikle çok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki çatışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikçi olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi süresi biraz uzayabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe

Etiketler
Vajinismus soruları ve yanıtları - 2
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube