Vajinismus nedir? neden görülmektedir?

Vajinismus nedir? neden görülmektedir?

Kadınlarda cinsel ilişkinin gerçekleştiği bölgeye “vajina  ” denmektedir. Vajinismus veya Vaginismus ise vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir patolojik belirtidir. 

Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki kaslar, vucudun adeta bir “kendini koruma mekanizması” sonucunda istem dışı olarak kasılır ve bu şekilde cinsel birleşme (penetrasyon) olanaksız hale gelir. Bu kaslar içinde en çok bilineni Pubococcygeus (Pubokoksigeus olarak okunur, PC olarak da kısaltılabilir) kasıdır.

Vajinismus problemli kişilerde PC kası cinsel birleşme anı geldiğinde kontrolsüz olarak (kendi başına) kasılmaktadır. Aslında PC kası normalde kendi kontrolümüz altındadır, yani kendi istemimiz ile kasıp gevşetebildiğimiz bir kastır. Nitekim aynı kası idrarımız geldiğinde tuvalete yetişirken kasarız (yani kendimizi tutarız), idrar yaparken ise gevşetiriz.

Vajinismus problemi “tüm dünyada” jinekolog ve psikiyatrlarca oldukça sıkça karşılaşılan bir sorundur. Yani bu durum yalnızca bizim gibi Müslüman veya kapalı çevrelerin bir problemi olarak görülmemelidir.

Vajinusmus problemine sahip bayanlarda, kasılmalar yalnızca vajinal girişde değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgelerinde de olabilir. Bu nedenle de çiftlerin ilişki denemeleri sonrasında kişilerin bu bölgelerinde yaygın olarak kas ağrıları (myaljiler) görülebilmektedir. Bu durum biraz da vajinismusun derecesi ile ilişkilidir.

Vajinal kasılmaların en önemli özelliği kasılmaların istemsiz şekilde yani tamamıyla kişinin kontrolü dışında, diğer bir tabir ile “refleks olarak” oluşmasıdır.

Vajinusmus durumunda vajene herhangi bir şeyin girmesi mümkün değildir ve her türlü girişim çabası son derece rahatsızlık verici veya imkansızdır.

PC kasında istemsiz kasılma şeklinde kendini gösteren bu  vajinal refleks  -sadece cinsel ilişki esnasında değil- kadının jinekolojik muayenesi sırasında, tampon kullanımı durumunda ya da parmağın vajene sokulması gibi vajene herhangi bir girişim içeren durumunda da ortaya çıkabilir.

Son derece mutlu bir şekilde birbirini seven, belki de cinsellik harici hiçbir problem yaşamayan çiftlerde her şey yolunda giderken, hatta son derece güzel ve keyifli sevişmeleri olurken, ilişkinin birleşme boyutuna taşındığı andan itibaren bilinçaltındaki yanlış bilgiler ve önyargılar kadında endişe, korku yaratarak aniden bir ""panik atak benzeri bir durum"" geliştirir. Kalp atışının hızlanması, nefes nefese kalma, korku ve heyecan sonrası kadın kendini olabildiğince sıkar, kasar ve bu şekilde penisin içeriye girmesi mümkün olamaz. Bu durumda bazen ağrı da olabilir, bazen ise yalnızca korku vardır. Sonrasında da ilişkinin devamını istemeyen kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve eşini iterek reddeder, ilişkiyi sonlandırır.

Cinsellik, aile bütünlüğünün temel unsurlarından birisidir. Bu nedenle cinselliğin eksikliği durumunda birbirini domino taşı gibi zincirleme olarak etkileyecek problemler ortaya çıkmaktadır.    

Diğer bir tanıma göre de vajnismus bir “erteleme-kaçınma hastalığı”dır. Tayin olma, kariyer, okul, iş yoğunluğu gibi daha sayılabilecek pek çok değişik mazeretlerle tedavilerini sürekli erteleyerek gereksiz şekilde kaçınan hastalar birkaç seanslık basit bir tedavi programından sonra olumlu sonucu görürler ve kendilerine hep aynı soruyu sorarlar: “Acaba niye bunca yıl bekledim, bu kadar basit miymiş???”

Cinsel ilişkide birleşme (penetrasyon) neden mümkün olmuyor?
Eşinize güvenip O'nu severek güzel anları ortak paylaşımlarınızla keyifli ve kaliteli bir şekilde yaşayabilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında da uyum içinde ve mutlu bir birlikteliğiniz olabilir. Ama cinsel ilişkinin birleşmeye dönüşmesi durumunda ani olarak kasılan vajinanız “sanki o bölge tamamen kapalıymış, sanki penis içeri girerken duvara çarpıyormuş” hislerini yaratabilir, bazen de kasılma ile birlikte canınız acıyabilir.

Halbuki dünyanın en keyifli işlevlerinden birisi olarak kabul edilen cinsel ilişki sırasında aslında ıstırap ve acı yoktur; haz ve keyif vardır. Zaten cinsel ilişkinin en önemli amacı da haz almaktır.
Diğer taraftan her türlü ağrılı girişim de bu hafızanın güçlenmesine neden olmaktadır.  Bu durum tam olarak yerleştiğinde her ne kadar kadın ""eşimle cinsel ilişkiye girmeyi arzuluyorum"" dese de, denenen her ilişki sonrasında erkek ""kendini bir duvara çarpmış"", kadın ise  ""kendi bedenindeki kontrolü tamamen kaybetme kaygısında"" hissetmektedir.

Vajinanın kadında dört önemli görevi vardır:
- İlişkinin gerçekleştiği kanal
- Doğumun gerçekleştiği kanal
- İdrar kanalının (üretra) geçtiği kanal
- Adet kanalının geçtiği kanal

Vajina, diğer organlarımız gibi kendine göre fonksiyonları olan “sıradan bir organ”, bir geçiş bölgesidir aslında. Vajina çevresindeki güçlü PC kası ise hem üreme sisteminin hem de üriner (işeme) sistemin işlevinde bir anahtar rol oynamaktadır.

Normalde bir kadın idrarı geldiğinde tuvalete giderken PC kasını kasar, idrarını yaparken de gevşetir. Yani PC kası kişinin kendi isteminde çalışan bir kastır. Ancak vajinismus hastalarında cinsel ilişki sırasında bu kontrol kaybedilmektedir. Yani normalde kendi idrarını tutabilen bir kişi cinsel ilişki sırasında bu bölgedeki kaslarına söz dinletememektedir. Kendi başına buyruk olarak çalışan bu kas da dışarıdan gelen her türlü girişimi (jinekolojik muayene, vajinal tampon gibi) veya  cinsel ilişki sırasında penisi tehtid olarak gördüğü için reddetmektedir.    

Vajınısmus probleminde cinsel ilişki sırasında PC kası, bilinçli bir düşünce olmaksızın istemsiz olarak çalışarak vajen girişini kapatmaktadır. Böylece de ilişkiler başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Cinsellik
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube